Internet aansluiten

Wil je graag internet aansluiten thuis? Dat wil je het liefst zo goed mogelijk doen. Maar hoe doe je dit? In dit artikel leggen we alles uit over hoe je dit doet.

Internetverbinding

Voordat je internet kan aansluiten heb je eerst internetverbinding nodig. Internetverbinding krijg je door een abonnement af te sluiten bij bijvoorbeeld Ziggo, KPN of een andere provider. Wil je weten wat voor soort verbinding beschikbaar is op jouw adres? Doe dan een postcode check. In het artikel over “Wat is de maximale internetsnelheid op mijn adres?” leggen we uit hoe je dit doet.

Hoe maak je verbinding?

Heb je een pakket afgesloten bij een provider? Dan moet je op zoek gaan naar een aansluitpunt voor de modem. Die aansluiting wordt het ISRA of IS/RA punt genoemd. Op dit punt komt de kabel van de provider jouw huis binnen. Als er gebruik gemaakt wordt van DSL internet, dan moet je de modem op het ISRA punt aansluiten. Dit hoeft niet bij glasvezel- of kabel internet. Wil je meer te weten komen over DSL internet? In het artikel over DSL internet vertellen wij jou er meer over.

Wat is een ISRA punt?

ISRA of IS/RA punt staat voor infrastructuur randapparatuur. Het scheidt de bekabeling van de netwerkaanbieder en jouw apparatuur. Waardoor het signaal doorgegeven kan worden. KPN is in Nederland verantwoordelijk voor de koperen bekabeling. Maar niet voor de aansluiting naar jouw apparaten. Hierom moet je zelf de modem koppelen aan het aansluitpunt. Het is ook mogelijk om dit aan te vragen als je een nieuw internet abonnement afsluit. Dan komt er een monteur langs, die dit voor je regelt.

De verschillende aansluitingen

Het ISRA punt is in de loop van de jaren veranderd. Ondanks dat de punten er verschillend uitzien, hebben ze allemaal hetzelfde doel. Huizen uit 1990 beschikken over een lasdoos. Dit is een ronde koker, waar een dikke kabel doorheen gaat. Als het huis gebouwd is tussen 1990 en 2000 beschikt het over een type 1 doosje. Wat te herkennen is aan een kapje. Als je dat kapje eraf haalt, kan je de vaste telefonie erop aansluiten. Huizen die nog wat jonger zijn, hebben vaak een type 2 doosje. Die herken je aan de twee RJ11-aansluitingen op de onderkant. Daarnaast heb je nog de wandcontactdoos. De ingang hiervan lijkt op een varkenssnuit of stopcontact.

Waar is het ISRA punt?

Bij de meeste woningen is het ISRA punt te vinden in de meterkast. Als je het aansluitpunt niet kan vinden, dan zit die dicht in de hoek van de woonkamer. Vaak tegen de straatkant aan. Zie je nog steeds geen aansluitpunt? Dan moet je in de kruipruimte op zoek gaan naar een blauwe kabel. Is die ook niet aanwezig? Dan beschik je niet tot DSL-internet.

ISRA punt aansluiten

Heb je de blauwe kabel gevonden? Dan heb je een nieuw ISRA punt nodig. Dit kan je op twee manieren regelen:
  1. Nieuw ISRA punt kopen: dit kan je doen op mijnaansluiting.nl. De kosten zijn tussen de €100 en €1000.
  2. Internet monteur laten langskomen: als je net een DSL abonnement hebt afgesloten, regelt de internet provider een monteur voor de aansluiting thuis. Dit is meestal kosteloos, maar vraag dit voor de zekerheid na.
Bij het aansluiten van een nieuw ISRA punt, moet een vakman altijd langskomen. Jij mag als consument niet aan de hoofdaansluiting zitten. Die is namelijk eigendom van KPN. Daarnaast kan het voorkomen dat je per ongeluk kabels kapot maakt. Daarom is het verstandig om dit door KPN zelf te laten doen.

Hoofdpunt verlengen

Je hebt geen vakman nodig om het aansluitpunt te kunnen verlengen. Om het te kunnen verlengen heb je een UTP-kabel nodig. Die plaats je tussen het ISRA punt en modem in. Hierdoor kan je overal in huis je modem neerzetten.

Wifi installeren

Draadloos internet is ideaal als je overal in huis wilt surfen op het internet. Of je nu op de bank zit of lekker in de tuin aan het werk bent. Met draadloos internet heb je overal toegang tot het internet. Het voordeel is dat verschillende apparaten tegelijkertijd gebruik kunnen maken van het internet, zonder dat de snelheid wordt aangetast. In sommige gevallen kan het zelfs sneller zijn, bijvoorbeeld als je een glasvezel abonnement hebt. Om dit te kunnen doen heb je een draadloos netwerk nodig, ook wel een wifi netwerk. Wat heb je daarvoor nodig?

Draadloos internet installeren

Voordat je wifi kan instellen moet je een internet aansluiting hebben. Als dat het geval is kan je de modem en de kabels vaarwel zeggen, want die zijn niet meer nodig met draadloos internet. Voor draadloos internet heb je een router nodig. Met een Multiroom wifi systeem heb je overal in huis sterke internetverbinding. Draadloos internet aansluiten thuis kan moeilijk zijn. Hieronder leggen we stapsgewijs uit wat je moet doen. Stap 1: Modem De router of Multiroom wifi systeem sluit je aan op de modem, die je van je provider hebt ontvangen. Vaak is de modem in de meterkast geplaatst. Als die daar niet is, kan hij staan op de telefonielijn of tv kabel. Een modem is te herkennen aan het logo van jouw internet aanbieder. Stap 2: Plaats je router Installeer de router op een plek waar je veel internet gebruikt. Dit is vaak een centrale plek, zoals de woonkamer, eerste verdieping of middelste kamer van een appartement. Stap 3: Verbind de router met de modem Nu moeten de router en modem met elkaar verbonden worden. Hiervoor heb je netwerkkabels nodig.
  1. Plaats 1 van de kabels in de gele netwerkaansluitingen (LAN) van de modem.
  2. Plaats de andere kant van de kabel in de blauwe netwerkaansluiting (WAN) van de router.
Stap 4: Stel je router in Voor het instellen van je router kan je de meegegeven handleiding gebruiken. Stap 5: Verbinding maken Als alles ingesteld is kan je verbinding maken met het internet signaal.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe moet je internet aansluiten?

Om internet te kunnen aansluiten heb je een modem nodig. Die wordt door je internet provider geregeld. In het geval van een DSL aansluiting, heb je een ISRA punt nodig.

Wat heb je nodig om internet aan te sluiten?

Wil je verbinden met internet? Dan kan dat alleen als je een modem van je provider hebt. Dit kan bekabeld of draadloos zijn.

Wat is ISRA verbinding?

ISRA is het punt waarop de modem wordt aangesloten. Dit is als je gebruik maakt van DSL internet. Een ISRA punt scheidt de koperen bekabeling met jouw apparaat, waardoor je kan internetten.

Hoe lang duurt een internetaansluiting?

Dat is afhankelijk van je provider. De levertijd van een modem kan tussen de twee en drie weken zitten. Internet aansluiten kan de monteur in een dag doen.