Glasvezel abonnementen vergelijken
Glasvezel internet vergelijken? De beste keuze voor een snel internet abonnement, waarvoor je online alle providers kunt vergelijken. Met de aanbiedingen van KPN, Online.nl, T-Mobile, Youfone, Oxxio en Budget Alles in 1.
Let op: controleer vooraf of je glasvezel hebt op jouw adres. Het is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar, maar helaas nog niet overal. Controleer dit vooraf met de glasvezel postcodecheck, zodat je zeker weet dat je er gebruik van kunt maken.
De internet abonnementen met glasvezel garanderen een hoge snelheid. Zodat je er gebruik van kunt maken om te surfen, e-mails te versturen, bestanden te downloaden, muziek en video te streamen en bovendien online te gamen. En als het moet allemaal tegelijk, omdat het netwerk klaar is voor de toekomst.
De internet providers voor glasvezel maken allemaal gebruik van hetzelfde netwerk. Dat betekent dat je de vrije keuze hebt uit de verschillende aanbieders, als je glasvezel hebt. Welke glasvezel provider de beste is in jouw situatie kun je online vergelijken, bijvoorbeeld met de 7 tips die we je daarvoor geven.
Wat is glasvezel?
Wat is glasvezel en waarom is dit het netwerk van de toekomst? Het is een technologie voor razendsnel internet, via vezels van glas. Dat betekent dat de data er met de snelheid van het licht doorheen kan, door middel van een knipperende laser. Het is een slimme techniek die ervoor zorgt dat je supersnel kunt internetten. Ook met meerdere personen tegelijk en zelfs als jullie allemaal in (Ultra) HD video willen streamen.
Glasvezel garandeert een hoge snelheid en enorme bandbreedte. Dat betekent dat je er met tal van personen en huishoudens gebruik van kunt maken, zonder dat de snelheid afneemt. Het is de enige technologie waarbij je er bij jou aan de deur zeker van kunt zijn dat je de snelheid hebt die de provider garandeert. Zonder uitzonderingen, zowel voor het downloaden als voor het uploaden.
Tip: verstuur je vaak grote bestanden of wil je documenten uploaden naar een (web)server? Glasvezel heeft een hoge uploadsnelheid. Die is vaak net zo hoog als de snelheid om mee te downloaden. Dat is anders dan bij ADSL en de kabel, waar het uploaden vaak zo’n 5 tot 10x trager gaat dan het downloaden.
Zou je een speedtest bij glasvezel doen? Dan kun je er vanuit gaan dat de snelheid overeenkomt met wat de provider je belooft voor het abonnement. Het maakt niet uit of je ver weg woont van het verdeelpunt, omdat je altijd kunt vertrouwen op de snelheid waar je voor betaalt. Dat geldt bij alle glasvezel aanbieders, dus je kunt die met elkaar vergelijken op basis van de snelheid, de prijs en bijvoorbeeld de service en extra’s die ze aanbieden.
Glasvezel vergelijken: 5 tips om dat goed te doen
Glasvezel internet vergelijken? Met deze 5 tips weet je zeker dat je een goede keuze maakt uit alle beschikbare providers:
- Snelheid van glasvezel
- Aantal apparaten in huis
- Type apparaten en gebruik
- Uitbreiden met televisie en telefonie
- Extra’s voor internet en televisie
1. Snelheid van glasvezel
Het belangrijkste bij de keuze voor glasvezel? De snelheid van jouw internet. Waarbij er ontzettend veel beschikbaar is en waarbij het belangrijk is om goed na te denken over wat je nodig hebt.
Natuurlijk kun je de glasvezel providers en abonnementen simpelweg vergelijken om de hoogste snelheid te vinden. Je kunt dan internetten met snelheden tot 1.000 Mbit/s (1Gbit/s), al is het de vraag of je dit nodig hebt. We zetten een paar richtlijnen voor je op een rij:
5 tot 10 Mbit/s
De goedkoopste keuze, die je bij glasvezel bijna niet tegen zal komen. Het is een snelheid die we kennen van de ADSL-abonnementen en van sommige internet abonnementen via de kabel. De snelheid is geschikt voor 1 tot 3 apparaten, als je die alleen gebruikt om te surfen, jouw mail te ontvangen en versturen en bijvoorbeeld om de sociale media te bekijken. Zodra je video’s (in HD) wilt streamen of er met meerdere personen gebruik van wilt maken kom je in de problemen.
25 tot 50 Mbit/s
Deze snelheden laten al een klein beetje zien van wat glasvezel kan. En het is voldoende als je alleen woont of met maximaal 2 personen en je in (Ultra) HD wilt kunnen streamen of online wilt gamen. Het downloaden van grote bestanden gaat helaas niet zo snel en dat geldt ook voor het versturen daarvan. Het zijn de goedkoopste glasvezel abonnementen voor internet, waarmee je wel gebruik kunt maken van deze technologie.
100 tot 200 Mbit/s
Deze snelheden komen in de buurt van wat er maximaal mogelijk is via ADSL en de kabel. Voor glasvezel vormen ze geen probleem, omdat er zelfs nog veel meer mogelijk is. Je kunt met meer dan 5 gebruikers heel goed gebruik maken van snel internet. Ook als je met meerdere personen tegelijkertijd in (Ultra) HD video’s wilt streamen, grote bestanden uit wilt wisselen en online wilt gamen.
500 tot 1.000 Mbit/s
Wil je het maximale halen uit jouw glasvezel internet abonnement wat er op dit moment beschikbaar is? Steeds meer providers bieden snelheden aan tot 1.000 Mbit/s. Dat betekent 1 Gbit/s, waardoor je daar met een groot aantal gebruikers tegelijkertijd mee kunt werken. Of met een bedrijf, waar deze snelheden ook gebruikelijk zijn.
2. Aantal apparaten in huis
Wil je thuis een glasvezel internet check doen, om zeker te weten dat je voor de juiste snelheid en een geschikt abonnement kiest? Denk dan ook na over het aantal apparaten dat je wilt verbinden. Ze zullen niet allemaal tegelijkertijd veel data verbruiken, maar zijn wel aangesloten en willen gebruik kunnen maken van de bandbreedte.
Voorheen hadden we hooguit een paar computers in huis, inmiddels hebben we ook allemaal een smartphone en één of meerdere tablets. Bovendien worden steeds meer huizen ‘smart’. Dat betekent dat de verlichting, de verwarming en bijvoorbeeld de koelkast of zelfs het koffiezetapparaat een internetverbinding hebben. Al die apparaten hebben een stukje bandbreedte nodig, dus houd daar rekening mee als je glasvezel wilt vergelijken.
3. Type apparaten en gebruik
Binnen de glasvezel check is het bovendien belangrijk om na te denken over het type apparaten en de manier waarop je die gebruikt. Een snelheid tot 1.000 Mbit/s is natuurlijk geweldig, behalve als je met jouw oudere computer onmogelijk al die grote bestanden kunt verwerken. En als de processor eigenlijk te traag is om video in 4K of in Ultra HD te streamen. Je hebt dan waarschijnlijk voldoende aan een minder snelle verbinding, waardoor je bovendien minder betaalt voor het abonnement.
Je kunt online de glasvezel aanbieders en abonnementen vergelijken, aan de hand van wat je nodig hebt. En wat je zoekt aan internet via glasvezel, om online te vergelijken welke prijs je daar bij de diverse aanbieders voor betaalt. Zodra je een idee hebt van wat je nodig hebt kun je de vergelijking maken. Je voorkomt daarmee dat je een abonnement afsluit voor bijvoorbeeld meer snelheid dan je werkelijk gaat gebruiken.
4. Uitbreiden met televisie en telefonie
Je kunt het glasvezel abonnement gebruiken voor internet en TV, en zelfs voor (vast) bellen. In de basis is de technologie bedoeld voor internet, maar dankzij de enorme bandbreedte is er veel meer mogelijk. Je kunt online de mogelijkheden voor internet en TV vergelijken met glasvezel, bijvoorbeeld als je geen gebruik meer wilt maken van de kabel voor TV.
Let op: zoek je naar een Ziggo glasvezel check? Ziggo biedt geen glasvezel aan. Je maakt daar gebruik van de kabel. Dat levert ook hoge snelheden op, maar niet zo hoog als bij glasvezel.
De providers voor glasvezel bieden je de mogelijkheid om alleen internet af te nemen of gebruik te maken van de alles in 1 pakketten. En van mogelijkheden voor internet en TV, waardoor je glasvezel kunt aanvragen op de manier die jij wilt. Met een abonnement dat bij je past, waarmee je in één keer alle diensten kunt afnemen en gewoon één aanspreekpunt hebt.
5. Extra’s voor internet en televisie
Let tenslotte goed op de extra’s voor internet en televisie. Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om live-TV op te nemen of te pauzeren? En kun je voor het internet rekenen op een spamfilter of op antivirus? Het zijn extra’s die het abonnement voor glasvezel interessanter kunnen maken.
Zorg er aan de andere kant wel voor dat je de extra’s van de glasvezel abonnementen ook daadwerkelijk zou gaan gebruiken. Het is zonde om daar wel voor te betalen, als het uiteindelijk niet past bij de manier waarop je er gebruik van maakt.
Op steeds meer plaatsen beschikbaar
Glasvezel is op steeds meer plaatsen in Nederland beschikbaar, maar helaas nog niet overal. Je kunt online een KPN glasvezel check doen, net als die van de andere providers. Behalve de Ziggo glasvezel check, omdat die provider alleen internet (en televisie en telefonie) aanbiedt via de kabel.
Tip: nog geen glasvezel? Je kunt de providers vragen wanneer er glasvezel komt op jouw adres. Soms liggen er al plannen en hoef je er niet lang meer op te wachten.
Glasvezel internet: providers vergelijken
Wil je glasvezel internet vergelijken? Je kunt online een glasvezel check doen en het abonnement vinden dat bij je past. We maken het je graag gemakkelijk, aan de hand van de snelheid voor glasvezel die je zoekt. Of met een goedkoop glasvezel abonnement, omdat je genoeg hebt aan minder dan de maximale snelheid.