Glasvezel internet vergelijken

Glasvezel internet vergelijken

We internetten tegenwoordig de hele dag door en rekenen op een goede verbinding. Eigenlijk kunnen we bijna niet meer zonder. Zeker nu we steeds meer apparaten zoals de tv, thermostaat en koelkast bedienen via internet.

Glasvezel biedt naast een betrouwbare verbinding razendsnel internet. Het is ontzettend stabiel en biedt een upload snelheid die net zo hoog is als de download snelheid. Glasvezel internet is dus ideaal wanneer je thuis aan het werk bent, voor het streamen van muziek en video’s en voor online gamen. Met glasvezel kun je zelfs alles tegelijk doen zonder in te leveren op de verwachte snelheid.

Doe de postcodecheck om erachter te komen of goedkoop glasvezel internet op jouw adres beschikbaar is. Onze vergelijkingstool toont je een duidelijk overzicht, zodat jij online alle providers kunt vergelijken.

Veelgestelde vragen over glasvezel internet

Data wordt via laserlicht verstuurd door haarfijne vezels van glas. Glasvezel is ontzettend snel en stabiel. Vele Nederlandse huishoudens maken met gemak gebruik van een internetverbinding via glasvezel.

Dit is afhankelijk van jouw wensen. Hierboven vind je een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om een glasvezel abonnement te vinden wat het beste je past. Ditzelfde geldt voor de vragen om de beste glasvezel provider te vinden.

Doe de postcodecheck om uit te zoeken of je een glasvezel aansluiting hebt. Vul je postcode en huisnummer in. Bekijk vervolgens of glasvezel op jouw adres beschikbaar is en uit welke providers je kunt kiezen.

Je vindt hierboven een aantal tips om de beste glasvezel provider te vinden. Glasvezel wordt in ieder geval geleverd via een open netwerk. Dat betekent dat alle aanbieders gebruik mogen maken van bijvoorbeeld bekend Delta Fiber netwerk of betrouwbaar KPN netwerk als glasvezel beschikbaar is op je adres .

Ook dit is afhankelijk van jouw wensen. Een pakket met tv en telefonie zal meer kosten dan wanneer je alleen glasvezel internet afsluit. Gebruik de filters om het aanbod op jouw wensen af te stemmen.

Dit is niet alleen afhankelijk van jouw wensen, maar ook van lopende aanbiedingen bij providers. Sorteer op ‘Goedkoopste eerst’ en ‘Laagste vaste prijs’ om het glasvezel aanbod te vergelijken op basis van prijs.

Kennisbank artikelen

Hoe kan ik het wifi wachtwoord veranderen?
Hoe kan ik het wifi wachtwoord veranderen?
Hoe kun je het wachtwoord van wifi achterhalen?
Hoe kun je het wachtwoord van wifi achterhalen?
Wat is online webmail?
Wat is online webmail?
Internet in het buitengebied
Internet in het buitengebied

Wat is glasvezel internet?

Bij een glasvezel internetverbinding wordt data via laserlicht verstuurd door haarfijne vezels van glas. Het maakt niet uit of het om kleine of grote afstanden gaat. De data gaat er met de snelheid van het licht doorheen.

Glasvezel garandeert een hoge snelheid en enorme bandbreedte. Het is de enige internetverbinding waarmee je verzekerd bent van supersnel internet met een hoge upload- én downloadsnelheid. De verwachte snelheid is de daadwerkelijke snelheid.

Verschil met internet via de kabel en DSL

Een glasvezelaansluiting biedt een aantal grote voordelen ten opzichte van internetverbindingen via de kabel en DSL:

  • Snelheid
  • Stabiliteit
  • Open netwerk

Snelheid glasvezel

De glasvezel snelheid is veel hoger dan de snelheid van de andere 2 verbindingen. In tegenstelling tot DSL internet maakt het voor de snelheid bijvoorbeeld niet uit hoe ver je van de wijkcentrale af woont. Je kunt altijd vertrouwen op de verwachte snelheid waarvoor je betaalt.

Daarnaast blijft de glasvezelverbinding even snel, ongeacht met hoeveel personen je tegelijkertijd gebruikmaakt van de internetverbinding.

Nog een voordeel op het gebied van snelheid is dat de upload snelheid van glasvezel even hoog is als de download snelheid. Dit is bij de andere internetverbindingen niet het geval. De upload snelheid is dan altijd lager.

Stabiliteit glasvezel

De kans op storingen bij een glasvezel verbinding is kleiner dan bij de andere aansluitingen. Het glasvezelnetwerk is namelijk ontzettend stabiel. Dit heeft te maken met de sterkte van de vezels.

Open netwerk

Het glasvezelnetwerk is een open netwerk. Dit betekent dat andere providers ook glasvezel internet mogen aanbieden via bekend Delta Fiber netwerk of betrouwbaar KPN netwerk. De volgende providers maken bijvoorbeeld gebruik van KPN glasvezel: Youfone, T-Mobile en Solcon. Doordat andere glasvezel providers ook glasvezel aanbieden via deze netwerken en geen eigen netwerk nodig hebben, heb jij meer keuzemogelijkheden.

Doe de glasvezel check

Glasvezel internet is op steeds meer plekken in Nederland beschikbaar, maar nog niet overal. Er zijn momenteel bijna 4 miljoen aansluitingen. Glasvezel aanbieders zijn druk bezig met glasvezel aanleggen. Dit heeft tijd nodig.

Om zeker te weten dat een glasvezel aansluiting op jouw adres mogelijk is, doe je de postcodecheck. Jij vult je postcode en huisnummer in en wij controleren de beschikbaarheid van glasvezel internet op jouw adres.

Tip: Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dan beschik je misschien nog niet over de benodigde gegevens voor de glasvezel check. Bij de gemeente kun je navragen of er glasvezel beschikbaar zal zijn. Zelf glasvezel aanvragen is ook mogelijk.

Glasvezel vergelijken

De snelheid van glasvezel internet klinkt je als muziek in de oren. Na het doen van de postcodecheck weet je zeker dat glasvezel beschikbaar is op jouw adres en je bent klaar voor het vergelijken van glasvezel abonnementen. Maar er is zoveel keus, waar begin je dan met internet glasvezel vergelijken?

Wees je er in ieder geval van bewust dat het goedkoopste glasvezel abonnement misschien niet de beste keuze voor je is. Om de beschikbare abonnementen zo goed en eerlijk mogelijk met elkaar te vergelijken, raden we je aan na te denken over het volgende:

  • Hoe snel moet het glasvezel internet bij je thuis zijn?
  • Hoeveel apparaten wil je verbinden met glasvezel internet?
  • Welke apparatuur heb ik nodig voor de glasvezel verbinding?

Richtlijnen glasvezel snelheden

Er zijn veel verschillende glasvezel abonnementen beschikbaar met verschillende snelheden. Het goedkoopste glasvezel abonnement is uiteraard aantrekkelijk, maar misschien niet de beste keuze voor jouw huishouden. Om je te helpen met glasvezel vergelijken, hebben wij de volgende richtlijnen voor je op een rijtje gezet:

  • 20Mb/s

Geschikt voor 2 personen die e-mailen, browsen en YouTube video’s kijken. Bij glasvezel internet kom je deze snelheid eigenlijk niet tegen. ADSL-abonnementen en sommige kabel abonnementen bieden deze optie wel.

  • 40Mb/s

Geschikt voor een huishouden van meer dan 2 personen. Met deze snelheid is het mogelijk om met meerdere personen tegelijkertijd te browsen en YouTube video’s te kijken in hoge kwaliteit. Het downloaden en uploaden van grote bestanden gaat niet zo snel. Dit zijn wel de goedkoopste abonnementen.

  • 100Mb/s

Deze glasvezel snelheid is geschikt voor vier personen die tegelijkertijd ongestoord willen internetten, YouTuben en gamen. Deze snelheid komt in de buurt van de maximale mogelijkheden van ADSL en kabelinternet.

  • 150Mb/s

Een toekomstbestendige snelheid voor meer dan 5 personen. Ideaal voor het kijken van YouTube video’s in 4K en om meerdere wifi apparaten te verbinden met internet. Ook deze snelheid komt in de buurt van de maximale mogelijkheden van ADSL en kabelinternet.

  • 300Mb/s

Deze glasvezel snelheid is perfect voor de zogenaamde ‘early adoptors’ die technologie gebruiken voor de grote massa dat doet. Met deze snelheid kun je snel uploaden, online gamen, live streamen, tv kijken in 4K op meerdere apparaten en nog veel meer.

  • 500Mb/s tot 1.000 Mb/s

Met deze snelheden haal je echt het maximale uit jouw glasvezel internet abonnement. Je kunt met een groot aantal gebruikers tegelijkertijd gebruikmaken van het internet. Voor bedrijven zijn deze snelheden gebruikelijk.

Aantal apparaten in huis

Vroeger hadden we hooguit een paar computers in huis. Inmiddels hebben we ook allemaal een smartphone en één of meerdere tablets. Bovendien worden steeds meer huizen ‘smart’. Dat betekent dat de verlichting, de verwarming en bijvoorbeeld de koelkast of zelfs het koffiezetapparaat verbonden zijn met het internet en gebruikmaken van de glasvezelverbinding. De apparaten zullen niet allemaal tegelijkertijd veel data verbruiken, maar zijn wel aangesloten en reserveren een stukje bandbreedte.

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw glasvezelabonnement is het daarom goed om in kaart te brengen hoeveel apparaten je wilt verbinden met het internet. Nu, en in de nabije toekomst.

Type apparaten en gebruik

Het is daarnaast belangrijk om rekening te houden met de typen apparaten die je in huis hebt en op welke manier je ze gebruikt. Een snelheid tot 1.000Mb/s is geweldig. Maar voor een oudere computer met een trage processor, die je voorlopig niet wilt vervangen, is een glasvezelverbinding met een lagere snelheid waarschijnlijk ook voldoende. Het zou zonde zijn als je voor supersnel internet betaalt, maar de apparatuur niet hebt om bijvoorbeeld snel te kunnen streamen of grote bestanden te kunnen downloaden en verwerken.

Benodigde apparatuur

Naast een glasvezelaansluiting is de kans groot dat je wat apparatuur nodig hebt om gebruik te kunnen maken van glasvezel internet op jouw adres. Dit gaat in ieder geval om een wifi modem wat je nodig hebt om het binnenkomende signaal om te zetten naar internet en er draadloos internet van te maken.

Sommige glasvezel providers bieden het wifi modem aan in bruikleen en bij andere providers betaal je er een klein bedrag per maand aan huur voor. Bekijk de voorwaarden goed, zodat je niet voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Glasvezel aanbieders vergelijken

Je hebt je wensen in kaart gebracht en bent klaar met glasvezel vergelijken. Nu is het tijd om aan de slag te gaan met het vergelijken van de verschillende glasvezel providers.

Je hebt misschien al een abonnement gezien bij een aanbieder waar je nog geen ervaring mee hebt. Of misschien twijfel je wel tussen aanbieders zoals T-Mobile, KPN en Caiway. Wil je een goede vergelijking maken? Stel je zelf de volgende vragen om de beste glasvezel provider te kiezen:

  • Hoe wil ik contact op kunnen nemen met de klantenservice?
  • Wat zijn ervaringen van huidige klanten?
  • Wil ik overstappen? En zo ja, biedt de provider een (gratis) overstapservice aan?
  • Welke opzegtermijn hanteert de provider?
  • Biedt de provider extra pakketvoordeel?
  • Welke extra’s wil ik afnemen?

Contact opnemen met de klantenservice

Je hoopt de klantenservice van de nieuwe provider natuurlijk niet nodig te hebben, maar het kan gebeuren dat er eens iets misgaat. Je wilt er dan zeker van zijn dat je geholpen wordt op een manier die bij je past.

Alle providers zullen je beloven goed bereikbaar te zijn. Of dit ook echt zo is, kun je testen voor je een glasvezel abonnement afsluit. Sommige providers zijn niet telefonisch bereikbaar. Geen probleem als je zelf liever mailt of de chat gebruikt als er iets aan de hand is. Maar het is een minder goede match als je problemen het liefst telefonisch laat verhelpen. Bekijk voor je een glasvezel abonnement afsluit via welke kanalen de klantenservice voor je klaarstaat.

Ervaringen

Naast het contacteren van de klantenservice kan het verhelderend zijn om te lezen hoe anderen de klantenservice van de providers ervaren. Klanten delen hun ervaringen met diensten en extra’s. En daar kun jij weer van leren. Wij verzamelen ook reviews van klanten op providervergelijken.nl.

Overstappen via een overstapservice

Heb je al een internetabonnement, bijvoorbeeld via de kabel, en wil je overstappen naar een nieuwe provider? In de meeste gevallen kun je dan gebruikmaken van een gratis overstapservice. Dit kan uiteraard ook als je al een glasvezelabonnement hebt.

Je nieuwe glasvezel internet provider neemt dan contact op met de aanbieder van je huidige abonnement en samen zorgen zij voor een naadloze overstap. Dit is wel zo fijn voor de portemonnee, want je hebt geen dubbele kosten.

Geef bij het afsluiten van je nieuwe abonnement aan of je gebruik wilt maken van de overstapservice, zodat jij onbezorgd kunt overstappen.

Opzegtermijn

Je sluit een glasvezel internet abonnement af met het idee om er nog jaren gebruik van te maken. Hoewel je er niet vanuit gaat, kan het voorkomen dat je toch niet helemaal tevreden bent. Het kan zijn dat je een ander glasvezel abonnement vindt wat nog beter bij jouw wensen past. Of je wensen veranderen, dat kan natuurlijk ook.

Voor je een glasvezel abonnement afsluit, is het goed om op de hoogte te zijn van de opzegtermijn. Zo weet jij wanneer je eventueel kosteloos kunt overstappen.

Combinatie met televisie en telefonie

Glasvezel internet is te combineren met televisie en telefonie. Ook een combinatie met een mobiel abonnement is in sommige gevallen mogelijk. Of je nu voor een internet en tv pakket kiest of voor een alles-in-1 pakket, bij providervergelijken.nl vind je de beste deal.

Het fijne aan een pakket is dat je één rekening ontvangt voor alle diensten en één aanspreekpunt hebt. Daarnaast bieden de meeste aanbieders combinatievoordeel bij het afnemen van een pakket.

Extra’s

Het is ook handig om uit te zoeken van welke extra’s je gebruik wilt maken. Providers proberen zich namelijk met extra’s te onderscheiden van elkaar. Zo zijn er opties voor een gratis monteur, gratis wifi hotspots, gratis beveiligingspakketten en meer.

Wanneer je een glasvezel internet en tv pakket of een alles-in-1 pakket afsluit, zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden. Sommige providers bieden bijvoorbeeld bepaalde zenderpakketten of 4 maanden gratis Viaplay aan, zodat jij geen sportwedstrijd of Formule 1 race hoeft te missen. Ook wat de extra’s betreft, loont het de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken.

Glasvezel internet afsluiten

Ben je klaar om de beschikbare abonnementen op jouw adres te bekijken? Volg onderstaande stappen en start met vergelijken.

Stap 1: Vink de gewenste dienst(en) aan. Je kunt internet, televisie en bellen combineren.

Stap 2: Gebruik de filters per dienst om je wensen op het gebied van onder andere snelheid, het aantal tv zenders en contractduur mee te nemen in de vergelijking.

Stap 3: Vul je postcode en huisnummer in en klik op ‘CHECK’. Je ziet vervolgens alleen de glasvezel abonnementen die beschikbaar zijn op jouw adres.

Stap 4: Start met vergelijken. Maak het overzicht nog persoonlijker door gebruik te maken van de filters. Zo kun je filteren op downloadsnelheid, combivoordeel, tv en telefonie opties. Mocht je een voorkeur hebben voor bepaalde aanbieders kun je dit ook aangeven.

Om interessante abonnementen met elkaar te vergelijken in een handige tabel vink je ‘Vergelijken’ aan. Een overzichtelijke specificatie van de kosten en extra’s vind je onder ‘MEER INFO’.

Goed om te weten: Lopende aanbiedingen zoals 4 maanden gratis Viaplay en cashback acties worden per glasvezel abonnement weergegeven.

Stap 5: Klaar om een glasvezel abonnement af te sluiten? Klik op ‘BEKIJK’ en wij verwijzen je door naar de website van de gekozen glasvezel provider. Jij sluit vervolgens zelf eenvoudig je glasvezel abonnement af.

Waarom vergelijken via providervergelijken.nl?

Onze vergelijkingstool toont resultaten op basis van jouw voorkeuren. Na het invullen van je adresgegevens tonen wij alleen glasvezelabonnementen die daadwerkelijk leverbaar zijn op jouw adres. Dit is veel gemakkelijker en efficiënter dan zelf op onderzoek uitgaan op de afzonderlijke websites van de glasvezel providers.

Ons advies is 100% onafhankelijk, wat betekent dat wij niet worden betaald om bepaalde aanbiedingen bovenin het aanbod te tonen.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.