De gemeente Eindhoven zal dit jaar nog het 5G-netwerk gaan testen. Zij zullen dit doen in samenwerking met VodafoneZiggo en netwerkproducent Ericsson.

 

Op verschillende testlocaties in de stad zal het 5G-netwerk getest gaan worden, op een 3.5 gigahertz-frequentie. Deze testen zullen naar verwachting een paar maanden duren. Er wordt onderzocht wat de stad met dit netwerk kan bereiken als het gaat om maatschappelijke uitdagingen, zoals de stijgende zorgbehoeftes en verkeersproblemen.

 

Op dit moment is de 3.5 GHz-band in Nederland nog niet beschikbaar. Deze wordt nu nog door de inlichtingendienst gebruikt om af te luisteren. Het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wijst tijdelijk beschikbare frequentieruimte aan. Zodat de tests alsnog uitgevoerd kunnen worden.

 

Het is al bekend op welke gebieden er gekeken wordt wat men met het 5G-netwerk kan bereiken. Zo wil men in Eindhoven testen of er tijdens ambulanceritten ‘hulp of afstand’ gegeven kan worden. Op de High Tech Campus zal er door studenten en wetenschappers getest worden met 5G-toepassingen en prototypes. En in het stadion van PSV wordt er gekeken of het live-uitzenden van een voetbalwedstrijd met 360-gradencamera’s tot de mogelijkheden gaat behoren.