Wat is een Bit?
Een van de kleinste eenheden die een computer kent noemen we een bit. De waarde van een bit kan alleen 0 of 1 zijn. Deze waardes hebben verschillende betekenissen. Het kan ‘ja/nee’, ‘aan/uit’ of ‘waar/niet waar’ zijn.
De internetsnelheid van je wifi verbing wordt bijvoorbeeld voornamelijk in bits gemeten. Je ziet ook vaak bij het meten dat het resultaat in de vorm van megabits wordt weergegeven. Het wordt dan aangegeven als Mb. De kleine letter van Mb staat voor bit en de grote letter hoort bij het woord megabit.
Wat is een Byte?
8 bits bij elkaar noemen we als groep een byte. Dit komt doordat het woord is afgeleid door ‘by eight’. Bytes is het enige wat een computer kan lezen. Bits worden niet geaccepteerd. Pas als gegevens in de vorm van een bytes (8 bits) worden aangeboden kan de computer aan het werk. Om gegevensgrootte te meten hebben we afgesproken dat we bytes gebruiken. Een 1 of een 0 is waar een bit uit kan bestaan. Een byte bestaat uit acht keer een 0 of 1.000 000 is dus een voorbeeld van een byte.
Op je computer worden je bestanden in bytes gemeten. Wanneer je in Spanje niet uit de kraan kan drinken, koop je vaak ook een grote fles water waarop staat aangegeven hoeveel liter er in zit. Dit werkt ook zo met bestanden hoe groter het getal hoe meer ruimte het in beslag neemt. De eenheid is dan alleen niet in aantal liters, maar in aantal bytes.
Er zijn ontzettend veel mogelijke combinaties voor één byt. Maar liefst 256. Hoe meer combinaties er mogelijk zijn, hoe meer opslaggeheugen er is. 1 kilobyte (KB) bestaat uit 1000 bytes, 1 megabyte (MB) bestaat uit 1 miljoen bytes, 1 gigabyte (GB) bestaat uit 1 miljard bytes en 1 terabyte (TB) bestaat uit 1 biljoen bytes. Alle bytes schrijven we met de hoofdletter B. Een megabyte is dus MB.
Elk, karakter, getal of letter is een combinatie van 0 en 1, ook wel binairy code genoemd. Met deze code worden instructies gegeven aan de computers.
Wat is het verschil tussen Bits en Bytes?
Als je 1 byte wilt maken heb je een aantal bits nodig, 8 om precies te zijn. Een megabyte is dus 8 keer een megabit. Om het zo duidelijk mogelijk te houden staan de verschillen hieronder op een rijtje:
Wat is het verschil tussen GB en MB?
De termen “bit” en “byte” zijn erg populair. Je ziet de voorvoegsels “giga” en “mega” ook vaak voorkomen bij woorden als “megabit” en “gigabyte”
Deze aanduidingen worden vooral gebruikt om het praten over grote getallen makkelijker te maken. “1000 kilobytes” is bijvoorbeeld vaal makkelijker te zeggen als 1Mb.
Bij het meten van je internetsnelheid zie je ook dat het eerder wordt weergegeven in megabits (60 megabit bijvoorbeeld). Dit zou in bits 40.000.000 bits zijn.
Je komt dit dagelijks veel vaker tegen. De afstand tussen Amsterdam en Utrecht meten we ook niet in meters en is je gewicht ook in kilo(gram) weergeven en niet per gram.
Tera, giga, mega en kilo zijn de bekendste voorvoegsel die worden gebruikt. Elke stap extra is een vermenigvuldiging van 1000.
Ga zo maar door. Je weet nu ook dat er 8.000.000 bits in 1 megabyte gaan.
Veelgestelde vragen
We hebben nog een aantal veelgestelde vragen voor je beantwoord. Hopelijk kunnen we je hiermee nog verder helpen in de wereld van Bits en Bytes.
Één byte bestaat uit 8 bits. Als we het hebben over 8 bits spreken we dus van een byte.
MB staat voor megabyte. Zoals eerder vermeld bestaat 1 byte uit 8 bits. 1 megabyte bestaat dus uit 8 megabit. Als je nog meer bytes wilt omreken heb je daar een hele handige website voor!
Besparen op je internet abonnement?
Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.