Mobiel internet: hoeveel verbruik ik en wat heb ik nodig?

op basis van 0 beoordelingen

Iedereen wilt 24/7 en overal bereikbaar zijn om te appen, te bellen en te instagrammen. Altijd en overal internetten dus. Om dat allemaal te kunnen doen heb je mobiel internet nodig. Hoeveel verbruik ik dan? En hoeveel mobiel internet heb je dan nodig? En dan denk je genoeg data te hebben, is het toch altijd op voor het einde van de maand. Dit zou wel eens aan enkele veelgebruikte apps kunnen liggen. Lees snel verder voor antwoord op deze vragen.

telefoon met voortgangsbalkje van mobiel internet
|

Wat is dataverbruik?

Dataverbruik is het verbruik van mobiele data op je mobiele telefoon. Met alles wat je online op je mobiele telefoon doet verbruik je MB’s, dat is dus data.

Dataverbruik bij mobiel internet

Niet alles wat je online doet op je mobiele telefoon kost natuurlijk evenveel MB’s. Als je verbonden bent met een wifi netwerk tellen deze MB’s natuurlijk niet mee. Dus om antwoord te geven op de vraag; “verbruik je data als je op wifi zit?” Nee, je verbruikt geen mobiele data.

Ook verschilt het per medium/app hoeveel MB’s je verbruikt. Verder op in dit artikel lees je daar veel meer over.

Dataverbruik controleren

Gelukkig zijn er tegenwoordig manieren om per app je dataverbruik te bekijken en in de gaten te houden. Dit kan in de instellingen van de meeste smartphones. Zo kun je zien hoeveel data series kijken via Netflix verbruikt. Of hoeveel YouTube en Spotify verbruiken.

Per app is het mogelijk om je dataverbruik te beperken, dus een datalimiet instellen, of om dit helemaal uit te schakelen. Dit is handig om te doen als je de app toch niet gebruikt. Hiermee voorkom je dat apps zonder dat je het doorhebt op de achtergrond data verbruiken.

Zo bekijk je het dataverbruik van je Android toestel:

 1. Open de instellingen van het toestel
 2. Klik op de knop ‘Verbindingen’
 3. Klik op de knop ‘Gegevensgebruik’
 4. Nu kun je je totale datagebruik inzien per app en per maand.

Zo bekijk je het dataverbruik van je Apple iOS toestel:

 1. Open de instellingen
 2. Klik op de knop ‘Mobiel netwerk’
 3. Als je nu naar beneden scrolt, zie je het overzicht van je verbruikte mobiele data.

Datalimiet instellen

Om je dataverbruik te beperken kun je dus een datalimiet instellen. Dit kan op Android toestellen.

Datalimiet instellen op Android:

 1. Ga naar dataverbruik in je je instellingen
 2. Stel de juiste periode in. Dit is normaal van het begin tot het einde van de maand. Dan sleep je de balk naar het gewenste limiet. Stel je hebt een databundel van 10 GB dan kun je de balk slepen op 8 GB. Je ontvangt een waarschuwing als de 8 GB bereikt is.
 3. Ook kun je een datalimiet instellen. Ga naar de optie ‘mobiele gegevenslimiet instellen’ en activeer deze. Dit staat onder het knopje ‘mobiele gegevens’. Op het moment dat je het ingestelde limiet bereikt, schakelt je telefoon je mobiele data uit.

Apple iOS toestellen hebben geen optie om een datalimiet in te stellen.

Hoeveel mobiele data heb ik per maand nodig?

Dit is persoonsgebonden. De meeste databundels hebben een vaste hoeveelheid data die je maandelijks kunt verbruiken. Hiervoor is het handig om inzicht te krijgen in je maandelijkse verbruik.

Het dataverbruik van de gemiddelde Nederlander ligt op zo’n 6,5 GB per maand. Dit is het gemiddelde dus dit hoeft absoluut niet te kloppen voor jou. Als je veel filmpjes kijkt terwijl je bijvoorbeeld onderweg bent dan zul je meer data nodig hebben. Dan is het verstandig om te kiezen voor een databundel van 20 GB of meer.

Hoeveel data je nodig hebt, ligt aan de volgende dingen:

 • Waarvoor je data gebruikt: Als je alleen wilt appen en op internet wilt scrollen, heb je minder nodig dan wanneer je filmpjes wilt kijken en de hele tijd op YouTube aan het scrollen bent. De ene app gebruikt meer data dan de andere. Kijk hier naar als je je databundel gaat afsluiten.
 • Waar gebruik je voornamelijk je telefoon?: Als je thuis, op werk of op school bent zal je telefoon vaak verbonden zijn met een wifi netwerk. Dan maak je geen gebruik van je databundel. Als je veel onderweg bent of veel in de trein zit en je geen toegang hebt tot een wifi netwerk, maak je meer gebruik van het mobiele netwerk en zul je een grotere databundel nodig hebben.
 • Hoe vaak gebruik je data?: Sommige mensen maken heel veel gebruik van hun mobiele netwerk, en de ander kan eeuwen doen met 1 GB data. Dit is persoonsgebonden, check daarom je dataverbruik voor je een nieuw abonnement gaat afsluiten.

Overzicht datagebruik van veelgebruikte apps

In onderstaand overzicht staat het gemiddeld maandelijks verbruik per app.

 • Hoeveel mb verbruikt Whatsapp?: het geschatte verbruik per bericht is 0,01 MB, het maandelijks gemiddelde dataverbruik is 6,5 MB.
 • Hoeveel mb verbruikt Instagram?: per 15 minuten verbruikt Instagram 25 MB, gemiddeld maandelijks dataverbruik is 350 MB.
 • Hoeveel mb verbruikt Facebook?: per check zo’n 3 MB, gemiddeld maandelijks dataverbruik is 500 MB.
 • Hoeveel mb kost YouTube?: per minuut 5 MB, gemiddeld maandelijks dataverbruik is 650 MB.
 • Hoeveel mb kost Spotify?: per nummer 3 MB, gemiddeld maandelijks dataverbruik is 1260 MB.
 • Hoeveel mb kost Netflix?: per uur 2 GB, gemiddeld maandelijks dataverbruik is 30 GB.
 • Hoeveel mb verbruikt Google Maps?: per half uur 10 MB, gemiddeld maandelijks dataverbruik is 150 MB.

Bovenstaande opsomming geeft natuurlijk een schatting weer. Hoeveel data je nu werkelijk verbruikt hangt af van verschillende factoren. Laad jij veel afbeeldingen, tekst of filmpjes, dan kun je er vanuit gaan dat er meer verbruikt wordt dan wanneer je alleen tekst laadt. Ook hangt het verbruik af van de kwaliteit waarin iets weergegeven wordt.

Hoeveel mb verbruikt YouTube?

Hoeveel MB YouTube maandelijks verbruikt hangt af van de lengte van de filmpjes en de kwaliteit ervan. Het gemiddelde verbruik ligt wel rond de 650 MB per maand.

Als je een filmpje wilt kijken op je mobiele data kun je eens proberen om de beeldkwaliteit te verlagen. Dit kun je instellen op het moment dat het filmpje begint af te spelen. Dit doe je door op de 3 puntjes te klikken en dan resolutie te kiezen. Vervolgens kies je voor een lagere kwaliteit. Hier geldt natuurlijk dat hoe hoger het getal is, hoe meer kwaliteit je krijgt. Je verbruikt dan wel veel meer data.

Data verbruiken en een data abonnement

Het is verstandig om te checken of je dataverbruik nog bij je huidige abonnement past. Het is ook zeker slim om mobiele abonnementen of sim only abonnementen met elkaar te vergelijken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een data abonnement, dit is een sim only abonnement waar je alleen voor mobiele data betaald.

Als jij heel veel internet verbruikt, dan is het misschien verstandig om een te kiezen voor een abonnement met onbeperkt internet. Zo kun je al je favoriete muziek luisteren en overal internetten zonder zorgen dat je data op gaat. Er zijn heel veel providers die deze abonnementen aanbieden, zoals T mobile.

Ook kun je kiezen voor verschillende data bundels van bijvoorbeeld 7 GB, 10 GB of 20 GB. Bij de meeste providers zitten hier ook bel- en sms minuten bij.

Hoeveel data moet ik dus nemen?

Dit is persoonlijk en hangt echt af van hoeveel je data verbruikt. Vergelijk verschillende bundels bij verschillende providers. En probeer data besparen als dit nodig is.

Kijk wel altijd naar hoeveel data verbruik je nu hebt. Dit kun je checken bij je telefoon provider. En kijk naar de veel verbruikende apps.

Als je dus echt geen zorgen wilt hebben over je verbruik, kies dan voor een onbeperkt internet bundel.

Veelgestelde vragen

Dit hangt af van je provider. De kosten kunnen lopen van 20 euro per maand tot ruim 50 euro per maand. Dit hangt af van je aantal belminuten ook en of je er bijvoorbeeld een telefoon bij hebt.

Video’s kijken op YouTube of Netflix. Ook videobellen met bijvoorbeeld Skype. Facetime daarentegen is zuiniger.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook