Deze 5 steden in Zuid-Holland hebben de beste glasvezel aansluiting

Uit de ACM Telecommonitor van het 1e kwartaal 2023 blijkt namelijk dat er in Zuid-Holland gemiddeld 56 glasvezelaansluitingen per 100 adressen zijn aangelegd. Dat is nog niet zo veel als in andere provincies. Er zijn namelijk provincies waar het aantal glasvezelaansluitingen veel hoger ligt, zoals Flevoland, Overijssel en Gelderland.

Dat betekent natuurlijk niet dat er in elke plaats in Zuid-Holland beperkt glasvezel internet verkrijgbaar is. Er zijn verschillende steden en gemeenten in Zuid-Holland waar uitgebreide glasvezelnetwerken zijn aangelegd. Daar ligt het aantal glasvezelaansluitingen per adres veel hoger dan het provinciale gemiddelde. Welke steden dat zijn, lees je hier.

1.Gouda

In Gouda liggen enorm veel glasvezelaansluitingen, soms wel meerdere op één adres. Dat komt omdat verschillende netwerkbeheerders hier glasvezelkabels hebben neergelegd. Daarom heeft Gouda 123 glasvezelaansluitingen per 100 adressen, het grootste aantal van Zuid-Holland. De glasvezel ligt in Gouda in de woonwijken, op bedrijventerreinen en in het buitengebied.

De glasvezelaansluitingen die in Gouda liggen, worden redelijk goed benut. Bij 40-50% van de aansluitingen wordt glasvezel internet afgenomen via een abonnement bij een provider. In Gouda wordt glasvezel internet o.a. aangeboden door:

  • Ziggo
  • KPN
  • Odido

In Gouda is er ook nog internet via de kabel beschikbaar. Hoewel dit minder stabiel is dan glasvezel internet, kunnen er soms via de kabel andere abonnementen afgesloten worden dan via glasvezel. Dat kan een reden zijn waarom een deel van de glasvezelaansluitingen nog niet gebruikt wordt. 

2. Schiedam

In Schiedam is de afgelopen jaren veel energie gestoken in de aanleg van het glasvezelnetwerk in de stad. In 2019 had al 97% van de huishoudens de beschikking over een aansluiting op glasvezel2. In maart 2023 waren er 98 glasvezelaansluitingen per 100 adressen, wat betekent dat glasvezel internet voor bijna alle inwoners van Schiedam beschikbaar is. 

Ondanks dat er voor elk huis of bedrijfspand een aansluiting beschikbaar is, worden nog niet al deze aansluitingen gebruikt om glasvezel internet af te nemen via een provider. Op ongeveer 40-50% van de aansluitingen is een abonnement afgesloten voor de levering van glasvezel internet.

In Schiedam was het altijd al mogelijk om internet via de kabel af te nemen via Caiway of Ziggo. Daarnaast ligt het KPN-netwerk in deze stad. Via deze koperverbinding was altijd ADSL-internet mogelijk, maar dat wordt nu gefaseerd stopgezet door KPN. Het is de bedoeling dat er in de toekomst steeds meer mensen zullen gaan overstappen op internet via glasvezel.

3. Pijnacker-Nootdorp

In Pijnacker-Nootdorp kun je ook terecht voor een goede glasvezel aansluiting. In vergelijking met andere gemeenten begon men in Pijnacker-Nootdorp wat later met de aanleg van glasvezel. KPN en Delta hebben sinds 2022 bij duizenden adressen glasvezelaansluitingen gerealiseerd. Glasvezel buitenaf heeft de kabels in het buitengebied gelegd, waar soms grote afstanden overbrugd moeten worden.

Al deze inspanningen hebben er voor gezorgd dat er nu 97 aansluitingen per 100 adressen beschikbaar zijn in Pijnacker-Nootdorp. Daarmee zijn er volop mogelijkheden voor snel internet voor elke inwoner. Toch wordt van alle aansluitingen maar 50-60% daadwerkelijk gebruikt voor het afnemen van glasvezel internet via een provider.

Via onze postcodecheck zie je in één oogopslag welke providers er beschikbaar zijn in Pijnacker-Nootdorp en welke glasvezel abonnementen er worden aangeboden. KPN is natuurlijk een van de grootste providers. Andere providers zijn o.a. 

  • Budget alles in 1
  • Youfone
  • Odido

Bij deze providers is het mogelijk om internet, tv en bellen af te nemen via het glasvezelnetwerk.

4. Albrandswaard

De gemeente Albrandswaard staat op nummer 4 van dit overzicht met de 5 steden in Zuid-Holland met de beste glasvezel aansluiting. Eigenlijk is het een gedeelde plaats met Pijnacker-Nootdorp. Beide gemeenten hebben namelijk 97 glasvezelaansluitingen beschikbaar per 100 adressen en dat is flink wat meer dan het gemiddelde in de provincie.

De meeste inwoners in Albrandswaard beschikken dus over een glasvezel aansluiting. Dat betekent niet dat ook alle glasvezelaansluitingen gebruikt worden. Op 50-60% van de aansluitingen wordt glasvezel internet afgenomen via een abonnement bij een provider. Het glasvezelnetwerk van beheerder CIF is open, wat betekent dat verschillende providers hun diensten mogen aanbieden via dit netwerk.

In de praktijk blijkt wel dat er niet altijd veel providers zijn die ook daadwerkelijk gebruik maken van deze mogelijkheid. Glasvezel internet wordt nu vooral aangeboden door:

Daarnaast is er in deze gemeente ook nog internet via ADSL beschikbaar, maar dit is langzamer en minder stabiel dan glasvezel internet.

5. Maassluis

De laatste stad in dit rijtje is Maassluis. In deze stad, op nog geen 20 kilometer van Rotterdam, is ook hard gewerkt aan uitbreiding van het glasvezelnetwerk. In 2011 werd glasvezel al aangelegd in Maassluis. Daarbij speelden partijen als Caiway en Deltafiber een grote rol. In de jaren daarna is het netwerk uitgebreid naar bedrijfsterreinen en nieuwbouwwijken.

Dat heeft ertoe geleid dat er nu 96 glasvezelaansluitingen per adres beschikbaar zijn in Maassluis. Glasvezel internet ligt dus binnen het bereik van bijna alle inwoners van Maassluis. Voordat glasvezel werd aangelegd, waren veel mensen in deze stad aangewezen op internet via de kabel. 

Dat er op 50-60% van de aansluitingen ook daadwerkelijk glasvezelinternet wordt afgenomen via een provider heeft meerdere redenen. Zo waren er in het verleden problemen met de openstelling van de glasvezelnetwerken en de toelating van providers op deze netwerken. Soms was er maar één aanbieder en dat was niet voldoende om iedereen massaal over te laten stappen op glasvezel. Maassluis heeft wel een goed, uitgebreid glasvezelnetwerk liggen, waardoor veel bewoners toegang hebben tot supersnel internet.

Waar ligt de beste glasvezel aansluiting in Zuid-Holland?

Uit ons onderzoek blijkt dat in Gouda de allerbeste glasvezel aansluiting van Zuid-Holland ligt. Er is daar per adres meer dan 1 glasvezelaansluiting aanwezig, zodat in principe iedereen glasvezelinternet kan ontvangen via een provider. 

In Schiedam, Pijnacker-Nootdorp, Albrandswaard en Maassluis vinden we ook hoge aantallen beschikbare glasvezelaansluitingen. In deze steden en gemeenten van de provincie Zuid-Holland hebben de inwoners dus volop toegang tot glasvezel internet. 

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Naar boven