Deze 5 steden in Utrecht hebben de beste glasvezel aansluiting

In de provincie Utrecht wordt al een tijdje gewerkt aan het aanleggen van glasvezel. In de steden werden de netwerken gefaseerd aangelegd, maar de kleine kernen en het buitengebied hebben soms lang moeten wachten op de glasvezelaansluiting.

In verschillende steden is de aanleg van glasvezel inmiddels opgepakt of afgerond. In sommige steden verliep dat proces vlotter dan in andere. Wij waren benieuwd welke 5 steden er de beste glasvezelaansluiting van Utrecht hebben. Met behulp van de onafhankelijke gegevens uit de ACM Telecommonitor hebben we in kaart gebracht welke steden goed scoren als het gaat om de beschikbaarheid van glasvezel. Het resultaat staat samengevat in onderstaande grafiek en wordt daaronder toegelicht.

Afb. 1: 5 steden in Utrecht met de beste glasvezelaansluiting

Bron: ACM telecommonitor 1e kwartaal 2023

1. Montfoort

Glasvezel in Montfoort is al sinds 2021 beschikbaar2. Montfoort was de eerste gemeente in de provincie Utrecht waar elke inwoner een glasvezelaansluiting kreeg. Het netwerk werd aangelegd door E-Fiber, wat in 2022 onderdeel werd van Open Dutch Fiber. Door het netwerk werd glasvezel internet beschikbaar voor alle inwoners van Montfoort.

Het glasvezelnetwerk in Montfoort is vrij toegankelijk voor alle providers. Zo kan iedereen profiteren van snel internet, tv met een hoge beeldkwaliteit en mobiel bellen. Daarvoor moet wel eerst een glasvezel abonnement afgesloten worden bij een van de providers die hun diensten aanbieden via het netwerk.

In de praktijk blijkt dat op 10-20% van de glasvezel aansluitingen in Montfoort gebruik wordt gemaakt van internet via glasvezel. Dat het percentage zo laag ligt, heeft o.a. te maken met het huidige internetaanbod. In Montfoort is het namelijk ook mogelijk om te kiezen voor internet via de kabel en ADSL-internet. Dat neemt niet weg dat het glasvezelnetwerk van Montfoort het beste van Utrecht is.

2. IJsselstein

In IJsselstein heeft het lang geduurd voordat er begonnen werd met glasvezel aanleggen. Caiway pakte dit op door in 2021 haar eigen kabelnetwerk te verglazen, zodat het geschikt werd voor glasvezel internet. Zo werd Caiway de grootste aanbieder van glasvezel diensten in IJsselstein. Delta Fiber netwerk heeft de glasvezel aangelegd in het buitengebied van IJsselstein. Glasvezel is stabiel internet en geschikt voor grote afstanden, zodat er ook stabiel internet voor het buitengebied is.

Met 96 glasvezelaansluitingen per 100 adressen heeft IJsselstein een van de beste glasvezelaansluitingen van Utrecht. Er zijn verschillende providers waar je als inwoner van IJsselstein een abonnement kunt afsluiten voor tv, internet en mobiel, namelijk:

  • Caiway
  • Delta 
  • Online
  • Solcon
  • Fiber

Er zijn dus meer dan voldoende providers die hun diensten aanbieden in IJsselstein. Toch maakt nog niet iedereen gebruik van glasvezel. Maar 0-10% van de aansluitingen wordt gebruikt in combinatie met een glasvezel abonnement. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is het tv-platform van KPN beter dan dat van Caiway en Delta, waardoor mensen liever niet overstappen. KPN levert in dit gebied diensten via ADSL, omdat er geen glasvezelnetwerk van KPN ligt. De glasvezelaansluitingen in IJsselstein zijn in ieder geval voor iedereen beschikbaar en daarom verdient deze gemeente een tweede plaats in deze top 5.

3. Leusden

Leusden staat op de derde plaats in deze top 5 van Utrechtse steden met de beste glasvezelaansluiting. Sinds 2020 is in Leusden glasvezel beschikbaar voor alle inwoners, met uitzondering van een klein deel van het gebied de Groene Zoom.3 Voor elke 100 adressen in Leusden liggen er 96 glasvezelaansluitingen.

Met een gemiddelde glasvezelsnelheid van 244 Mb is Leusden een van de snelste internetsteden in de provincie Utrecht. Er zijn ook veel Leusdenaren die gebruik maken van glasvezel internet. Bij gemiddeld 60-70% van de glasvezelaansluitingen is een abonnement afgesloten bij een provider voor glasvezelinternet.

Het grote voordeel van glasvezel is natuurlijk de snelheid. De upload- en downloadsnelheid zijn bij glasvezel gelijk. Het is een stabiele verbinding waarmee je storingsvrij tv kunt kijken en live kunt streamen via internet. Wil je weten of supersnel internet beschikbaar is op jouw adres? Vul dan jouw postcode in en doe de postcodecheck.

4. Rhenen

In Rhenen ligt een uitgebreid glasvezelnetwerk wat is aangelegd door Delta Fiber. In 2023 legt KPN daar nog een eigen glasvezelnetwerk naast, samen met Glaspoort. Dat verklaart meteen waarom Rhenen zo goed scoort. Voor elke 100 adressen in de gemeente zijn er namelijk 94 glasvezelaansluitingen beschikbaar. 

De glasvezelabonnementen worden voornamelijk aangeboden door:

  • Delta
  • Caiway
  • Online.nl

Daarnaast zijn er verschillende aanbieders van ADSL internet, waaronder KPN en Odido. Kabelinternet wordt aangeboden door Ziggo, waarbij de downloadsnelheden kunnen oplopen tot 1000 Mbit/s, en dat is bijna even snel als glasvezel. 

Dat in Rhenen maar tussen de 0 en 10% van de glasvezelaansluitingen gebruikt wordt voor het afnemen van glasvezelinternet komt waarschijnlijk omdat er genoeg alternatieven zijn. De abonnementen van Ziggo en KPN zijn heel interessant en niet iedereen is fan van Caiway of Delta. Dat kan een reden zijn voor de lage benutting. Door de goede beschikbaarheid van glasvezel heeft Rhenen wel een plaats in onze top 5 gekregen.

5. Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede is de laatste Utrechtse gemeente waarvan we de glasvezeldekking hebben onderzocht. Per 100 adressen liggen er 93 glasvezelaansluitingen en daarmee scoort Wijk bij Duurstede heel goed. KPN heeft het netwerk aangelegd en is dus ook een van de grootste providers in deze stad.

Daarnaast is er nog kabelinternet van Ziggo, waar ook zeer hoge internetsnelheden beschikbaar zijn. KPN biedt naast glasvezel ook nog DSL internet aan. In de toekomst zal KPN het kopernetwerk gefaseerd uit gaan zetten, zodat ADSL-internet op termijn niet meer beschikbaar is. Inwoners die nu nog ADSL-internet hebben, zullen dan moeten overstappen op glasvezelinternet.

Omdat er volop alternatieven zijn, is de benutting van de glasvezelaansluitingen in Wijk bij Duurstede nog geen 100%. Zo’n 50-60% van de glasvezelaansluitingen wordt gebruikt voor het ontvangen van supersnel internet. Dat is meer dan het landelijke gemiddelde wat op ongeveer 40% ligt. Wijk bij Duurstede doet het dus best wel goed en heeft zeker een plaats in deze top 5 verdiend.

De 5 Utrechtse steden met de beste glasvezelaansluiting

Montfoort heeft wat ons betreft de beste glasvezelaansluiting van de provincie Utrecht. Het netwerk is uitgebreid en beschikbaar voor een groot deel van de inwoners. De benutting van de aansluitingen is nu nog laag, maar we verwachten dat dit in de toekomst zeker zal verbeteren. De andere steden in de provincie Utrecht die goed scoren, zijn: IJsselstein. Leusden, Rhenen en Wijk bij Duurstede.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Naar boven