Deze 5 steden in Noord-Brabant hebben de beste glasvezel aansluiting

Woon je in Noord-Brabant of ga je er naartoe verhuizen? Dan kan het handig zijn om te weten welke 5 steden in Noord-Brabant de beste glasvezel aansluiting hebben. Met glasvezel op jouw adres kun je altijd beschikken over een razendsnelle en stabiele internetverbinding. 

Glasvezel in de provincie Noord-Brabant

In Noord-Brabant liggen vrij uitgebreide netwerken van glasvezelkabels. Deze netwerken liggen zowel in de steden als in een aantal buitengebieden. De grootste netwerkbeheerders zijn2:

 • DeltaFiber
 • Ziggo 
 • KPN
 • Eurofiber
 • Relined Fiber Network
 • Glaspoort

KPN, Ziggo en Eurofiber hebben veruit de grootste netwerken in Noord-Brabant liggen en zijn daarmee de belangrijkste netbeheerders. Zij werken voortdurend aan uitbreiding van hun netwerken, zodat steeds meer huishoudens een glasvezelaansluiting krijgen. Momenteel is in de meeste dorpen en steden snel internet beschikbaar via DSL, kabel of glasvezel. 

De aanleg van glasvezel in Noord-Brabant wordt de komende jaren verder uitgebreid, waardoor nog meer adressen kunnen worden aangesloten. De gemeentes spelen hierin een belangrijke rol, evenals de netbeheerders. Het wordt dus steeds makkelijker om in Noord-Brabant een glasvezel abonnement af te sluiten.

Waar liggen de meeste glasvezel aansluitingen in Noord-Brabant?

De vijf grootste steden van Noord-Brabant zijn Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Tilburg, Helmond en Breda. Wij waren benieuwd welke van deze 5 steden in Noord-Brabant de beste glasvezel aansluiting hebben.

Op basis van ons onderzoek hebben we een top 5 gemaakt van de Brabantse steden met de beste glasvezel aansluiting. Dit zijn de steden waar het glasvezelnetwerk het meest uitgebreid is, zodat zoveel mogelijk huishoudens toegang hebben tot glasvezel internet.

1. Eindhoven

Uit de registratie van de ACM Telecommonitor over het 1e kwartaal 2023 blijkt dat er in Eindhoven 119.671 glasvezelaansluitingen liggen voor 131.844 adressen. Omgerekend zijn dat 0,91 aansluitingen per adres. We kunnen hieruit dus concluderen dat glasvezel in Eindhoven zeer goed verkrijgbaar is. 

Eindhoven was in 2022 de eerste G5 gemeente die een stadsdekkend glasvezelnetwerk realiseerde1. Een hele prestatie. Van de adressen met glasvezel in Eindhoven maakt 40-50% daadwerkelijk gebruik van glasvezel via een abonnement bij een provider. Je hebt dan keuze uit o.a. de volgende grote providers die glasvezel internet aanbieden:

 1. Online.nl
 2. KPN
 3. Ziggo
 4. Odido

Woon je al in Eindhoven of heb je al een nieuw adres? Dan kun je met je postcode en huisnummer onze postcodecheck doen om te zien welke abonnementen op jouw adres beschikbaar zijn.

2.’s-Hertogenbosch

Den Bosch doet het ook erg goed als we kijken naar het aantal glasvezelaansluitingen per adres. In deze stad zijn er gemiddeld 67.174 aansluitingen op 85.434 adressen. Per adres zijn er 0,79 aansluitingen beschikbaar. Daarmee blijft Den Bosch iets achter bij Eindhoven, maar de dekking van het glasvezelnetwerk is nog steeds zeer goed te noemen.

Worden al die aansluitingen ook echt gebruikt? Van alle glasvezelaansluitingen in Den Bosch wordt ongeveer 30-40% gebruikt met een abonnement. Dat is minder dan in Eindhoven, waar dat percentage tussen de 40 en 50% ligt. Door het hoge aantal beschikbare aansluitingen heeft ‘s-Hertogenbosch toch een goede tweede plaats verdiend.

3. Tilburg

In Tilburg zijn er ook flink wat glasvezelaansluitingen beschikbaar. In deze stad was het aantal aansluitingen in het 1e kwartaal van 2023 behoorlijk minder dan in Den Bosch of Eindhoven, namelijk 0,67 per adres. De gemeente heeft als doelstelling dat in 2026 heel Tilburg is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Aan ambitie is er dus geen gebrek. 

Nog niet iedereen in Tilburg kan dus een abonnement afsluiten voor glasvezel internet. Bekijken we de bestaande aansluitingen, dan zien we dat bij 30-40% van de aansluitingen glasvezelinternet wordt afgenomen via een abonnement bij een provider. Dus ook in deze stad worden nog niet alle glasvezelaansluitingen even goed benut.

4. Helmond 

Helmond is de vierde Brabantse stad waar je de beste glasvezelaansluitingen kunt vinden. In deze stad is glasvezel beschikbaar, maar met 0,60 aansluitingen per adres blijft Helmond wel wat achter bij Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. 

De gemeente Helmond is bezig om wijk voor wijk glasvezel aan te leggen in de stad en in het buitengebied. Iedere inwoner die meteen instapt, hoeft niets te betalen voor de aansluiting op het glasvezelnetwerk. 

Ondanks dat het glasvezelnetwerk nog volop wordt ontwikkeld, is de benutting van de aansluitingen het hoogst van alle 5 steden die we onderzocht hebben. In Helmond wordt namelijk bij 60-70% van de aansluitingen daadwerkelijk glasvezel internet afgenomen via een provider. Daarmee scoort Helmond hoger dan Eindhoven, Den Bosch en Tilburg.

Bij 60-70% van de Helmondse glasvezelaansluitingen is een internetabonnement afgesloten. Helmond scoort daarmee het beste van de 5 grote steden in Noord-Brabant.

Mike van den Broek

5. Breda

Breda is de laatste van 5 steden die wij hebben onderzocht. In het eerste kwartaal van 2023 waren er 57.388 aansluitingen beschikbaar voor 102.884 adressen. Gemiddeld komt dat neer op 0,56 aansluitingen per adres. Daarmee heeft Breda het kleinste aantal glasvezelaansluitingen van de 5 grote Brabantse steden.

Nog niet iedereen in Breda kan dus al beschikken over glasvezel internet. Net als in veel andere steden zijn er wel alternatieven. In Breda is namelijk (A)DSL internet en internet via de kabel beschikbaar. De Gemeente Breda wil graag dat alle huishoudens aangesloten kunnen worden op glasvezel, dus het netwerk wordt de komende jaren verder uitgebreid.

Bij 30-40 % van de glasvezelaansluitingen in Breda wordt internet afgenomen via een provider. Dat is minder dan in Helmond, Eindhoven en Den Bosch en vergelijkbaar met Tilburg. In Breda kun je kiezen voor glasvezel bij de grotere providers zoals KPN, Budget-Alles-in-1 en Odido.

Welke 5 steden in Noord-Brabant hebben de beste glasvezel aansluiting?

Uit het onderzoek wat wij hebben gedaan blijkt dat de volgende 5 steden in Noord-Brabant de beste glasvezel aansluiting hebben:

 1. Eindhoven
 2. ‘s-Hertogenbosch
 3. Tilburg
 4. Helmond
 5. Breda. 

In onderstaande grafiek zie je hoe de verschillende steden zich verhouden tot elkaar als het gaat om aantal glasvezel aansluitingen per adres.

In deze steden is de kans het grootst dat je internet via glasvezel kunt afsluiten op je huisadres. Van deze 5 steden staat Eindhoven duidelijk bovenaan. Er is op dit moment geen enkele gemeente in Nederland waar meer glasvezelaansluitingen per huisadres gerealiseerd zijn dan in Eindhoven. In Brabant, maar ook daarbuiten, is dit de stad met de beste glasvezel aansluiting.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Naar boven