Deze 5 steden in Flevoland hebben de beste glasvezelaansluiting

Provincie Flevoland is wat glasvezel betreft de beste provincie van Nederland. Er ligt relatief veel glasvezel in Flevoland in vergelijking met de rest van Nederland. De afgelopen jaren namen veel burgers en bedrijven in Flevoland het initiatief voor de aanleg van glasvezel. Voor de vele agrarische bedrijven in Flevoland was de aanleg van glasvezel in het buitengebied belangrijk. Deze initiatieven werden uitgevoerd door o.a. FiberFlevo en GlasDraad.

Voordat het glasvezelnetwerk werd aangelegd en uitgebreid was er in de steden en dorpen van Flevoland internet en TV via de kabel beschikbaar. De grootste aanbieder van kabeldiensten in deze provincie is Ziggo. Daarnaast is op veel plaatsen snel internet beschikbaar via ADSL en VDSL.

Op het glasvezelnetwerk in Flevoland bieden verschillende providers abonnementen aan. In Flevoland zijn de providers Tweak, Solcon en Stipte gevestigd. Zij leveren glasvezel internet in Flevoland en daarbuiten. Daarnaast zijn vaak andere providers beschikbaar, zoals KPN en Odido.

De provincie Flevoland scoort erg goed als het gaat om glasvezel. Wij waren benieuwd welke 5 steden in Flevoland de beste glasvezelaansluitingen hebben en deden ons eigen onderzoek. Daarvoor hebben we gebruik gemaakt van de onafhankelijke gegevens van de ACM telecommonitor van maart 20231.

1. Urk

Urk scoort het hoogst als het gaat om het aantal glasvezelaansluitingen per adres in Flevoland. Voor elke 100 adressen zijn er namelijk 95 aansluitingen beschikbaar. In principe kan dus elke inwoner van Urk worden aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Een groot deel van de inwoners heeft dat ook gedaan. Op 60-70% van de adressen met een glasvezelaansluiting wordt namelijk glasvezelinternet afgenomen via een provider. In Urk is internet ook beschikbaar via de kabel, ADSL en VDSL, maar glasvezel is sneller en stabieler.

Het lijkt ons wel logisch dat de meeste inwoners van Urk kiezen voor een glasvezelabonnement om te kunnen profiteren van de voordelen die glasvezel internet te bieden heeft. Van alle steden in Flevoland heeft Urk dus de beste glasvezelaansluiting.

2. Almere

Na Urk is Almere de tweede plaats in Flevoland waar glasvezel op grote schaal is uitgerold. Sinds burgemeester Jorritsma in 2007 de schop in de grond stak2, is er in heel Almere glasvezel aangelegd. Daardoor zijn er nu 0,90 glasvezelaansluitingen per adres beschikbaar. Daarnaast kan er in Almere internet via de kabel, ADSL en VDSL worden afgenomen.

Van de inwoners van Almere maakt 60-70% ook echt gebruik van de glasvezelaansluiting. Deze inwoners nemen glasvezel internet af via een provider. Daarmee profiteren ze van hoge upload- en downloadsnelheden en snel en stabiel internet.

In Almere zijn verschillende providers actief. Woon je in Almere? Met onze postcodecheck kun je snel zien uit welke providers je kunt kiezen en welke abonnementen ze aanbieden. Je kunt bellen, tv kijken en internetten via glasvezel. Veel providers bieden hiervoor een alles-in-1 abonnement aan, zodat je aan één abonnement genoeg hebt.

3. Noordoostpolder

De gemeente Noordoostpolder bestaat uit de hoofdplaats Emmeloord en de dorpen Bant, Creil, Ens, Espel, Kraggenburg, Luttelgeest, Marknesse, Nagele, Rutten, Schokland en Tollebeek. Van oudsher ligt er een kabelnetwerk in de dorpen van deze gemeente, maar in het buitengebied was er nog geen snel internet beschikbaar.

Glasvezel is uitstekend geschikt voor het overbruggen van de vaak grote afstanden in het buitengebied. Door FiberFlevo werd een uitgebreid glasvezelnetwerk aangelegd in het buitengebied en in de dorpen van Noordoostpolder. Inmiddels is de aanleg afgerond en liggen er 87 aansluitingen per 100 adressen. De gemeente Noordoostpolder is daarmee de derde gemeente van Flevoland als het gaat om het aantal beschikbare glasvezelaansluitingen.

Tabel 1: De 5 steden in Flevoland met het grootste aantal glasvezelaansluitingen per adres

Stad/GemeenteAansluitingenAdressenAansluitingen/adres
Urk7.9888.4050,95
Almere92.020101.8110,90
Noordoostpolder21.92225.2030,87
Lelystad34.69840.3940,86
Dronten18.43422.8750,81

Worden al deze glasvezelaansluitingen ook gebruikt? Uit de Telecommonitor blijkt dat er in maart 2023 bij 30-40% van de glasvezelaansluitingen in de gemeente Noordoostpolder ook daadwerkelijk glasvezel internet met een abonnement wordt afgenomen. Dat percentage ligt lager dan in Urk en Almere, waar meer gebruik wordt gemaakt van de glasvezelaansluitingen.

4. Lelystad

Met 0,86 aansluitingen per adres is glasvezel aansluiten goed mogelijk in Lelystad. Op bijna elk adres ligt wel een glasvezelaansluiting, zodat een groot deel van de inwoners aangesloten kan worden op glasvezel internet. De vraag is natuurlijk in hoeverre dat ook echt gebeurt.

Uit het onderzoek blijkt dat op 60-70% van de adressen in Lelystad een glasvezel internetabonnement is afgesloten. In alle woonwijken en op de bedrijventerreinen ligt inmiddels overal internet. De netwerkbeheerders Reggefiber en Glasdraad waren voor een groot deel verantwoordelijk voor de aanleg van het glasvezelnetwerk.

Dat niet alle glasvezelaansluitingen gebruikt worden heeft verschillende oorzaken. Zo is er in Lelystad ook internet via de kabel, ADSL en VDSL mogelijk, dus niet iedereen zal meteen willen overstappen op glasvezel. 

5. Dronten

Dronten is de laatste stad uit deze lijst van 5 steden in Flevoland met de beste glasvezelaansluiting. Met 81 aansluitingen per 100 adressen is glasvezel goed beschikbaar voor de inwoners van Dronten. In Dronten is de hele stad voorzien van glasvezel, zowel in de woonwijken als op de bedrijventerreinen. In het buitengebied van oostelijk en zuidelijk Flevoland was eerst niet veel animo voor de aanleg van glasvezel, maar in 2022 werd ook daar het netwerk aangelegd.

In Dronten is ook internet via de kabel verkrijgbaar, maar toch wordt op 70-80% van de adressen glasvezel internet afgenomen via een provider. Dat is een hoog percentage in vergelijking met bijvoorbeeld Noordoostpolder. De kwaliteit van de internetverbinding via glasvezel is beter dan via de kabel. Dat maakt het voor veel mensen interessant om te kiezen voor een glasvezel abonnement.

De beste glasvezelaansluitingen van Flevoland

Flevoland is een van de beste provincies als het gaat om het aantal glasvezelaansluitingen. Uit dit onderzoek blijkt dat de beste glasvezelaansluitingen van Flevoland liggen in:

  1. Urk
  2. Almere
  3. Noordoostpolder
  4. Lelystad
  5. Dronten

In deze steden en gemeenten is glasvezelinternet bijna overal beschikbaar. Dus als je op zoek bent naar snel internet, dan zit je hier helemaal goed.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Naar boven