Deze 5 steden in Drenthe hebben de beste glasvezel aansluiting

Welke 5 steden in Drenthe hebben op dit moment de beste glasvezel aansluiting? Om op die vraag een antwoord te vinden, gingen wij op onderzoek uit. Met recente gegevens uit de ACM telecommonitor1 onderzochten wij hoe het op dit moment staat met het aantal glasvezelaansluitingen in de Drentse steden.

Glasvezel internet in Drenthe

Over het algemeen is in de meeste dorpen en steden in Drenthe stabiel en snel internet beschikbaar. In de steden en dorpskernen ligt overal kabel. Verder wordt het telefoonnetwerk van KPN gebruikt voor de levering van internet via ADSL of VDSL. Er is dus meestal wel voldoende keus als het gaat om het type internet en de verschillende abonnementsvormen. 

In de buitengebieden lagen deze netwerken niet. Internet was hier alleen mogelijk met een mifi router, sim-kaart en het 4G/5G-netwerk. Door de jaren heen zijn er gelukkig initiatieven genomen om het buitengebied van Drenthe aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Later gebeurde dat ook in de steden en grotere gemeenten, maar in wisselend tempo. Wij zochten uit welke steden nu de beste glasvezel aansluiting ligt. Het resultaat staat in onderstaande grafiek.

1.Meppel

Meppel is de stad waar de beste glasvezel aansluitingen van Drenthe liggen. Er zijn maar liefst 91 glasvezelaansluitingen per 100 adressen beschikbaar. Dat betekent dat het op bijna elk adres in deze Drentse stad mogelijk is om een glasvezel abonnement af te sluiten. Wil je weten welke providers op jouw adres kunnen leveren? Met onze postcodecheck zie je direct of er glasvezel internet beschikbaar is op jouw adres.

Meppel heeft dus een indrukwekkend aantal glasvezel aansluitingen gerealiseerd, zowel in de stad als op bedrijventerreinen. Dat betekent niet dat alle aansluitingen ook echt gebruikt worden voor het afnemen van glasvezel internet. In Meppel is namelijk ook internet via de kabel en ADSL beschikbaar. 

Dat kan een reden zijn waarom nog niet elke inwoner van Meppel een glasvezel abonnement afsluit. Gemiddeld wordt in deze stad op 50-60% van de aansluitingen snel internet afgenomen via een abonnement bij een provider. Dat is meer dan het Drentse gemiddelde, wat op 25% ligt.2

2.Westerveld

In de gemeente Westerveld is er de afgelopen jaren ook flink aan de weg getimmerd om het glasvezelnetwerk uit te breiden. Dat heeft ertoe geleid dat er nu 90 aansluitingen per 100 adressen beschikbaar zijn. In de gemeente Westerveld ligt in een groot deel van de dorpskernen al glasvezel, maar nog niet iedereen neemt glasvezel internet af.

Van alle beschikbare aansluitingen in Westerveld wordt 30-40% van de aansluitingen gebruikt in combinatie met een abonnement voor glasvezel internet. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo zijn er alternatieven beschikbaar in de vorm van internet via de kabel en ADSL via de telefoonlijn. Dit internet is meestal langzamer dan glasvezel, maar dat is niet altijd een reden om te kiezen voor glasvezel.

Bij het aanleggen van het glasvezelnetwerk konden inwoners in bepaalde gebieden vooraf intekenen via een abonnement bij een provider. De kosten voor de aanleg waren daarin verrekend. Het achteraf aansluiten van glasvezel, waarbij de glasvezel tot in huis doorgetrokken wordt, kost ongeveer 600-700 euro3 . Dat kan een reden zijn waarom een aantal glasvezelaansluitingen in Westerveld nog niet gebruikt wordt.

3.Borger-Odoorn

Op de derde plaats vinden we de gemeente Borger-Odoorn. Vooral de laatste jaren zijn er in deze gemeente grote stappen gezet met het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Met 87 glasvezel aansluitingen per 100 adressen is er inmiddels veel glasvezel beschikbaar in Borger-Odoorn.

Voordat er glasvezel werd aangelegd in deze gemeente, konden inwoners op de volgende manieren gebruik maken van internet:

  • via de telefoonlijn (ADSL)
  • via de kabel

KPN wil in de toekomst het landelijke kopernetwerk met DSL en ADSL internet gefaseerd gaan uitzetten4 in regio’s waar glasvezel is aangelegd. Dat houdt in dat ADSL en DSL internet in de toekomst steeds minder beschikbaar zullen zijn. Dat geldt niet alleen voor Drenthe, maar ook voor de rest van Nederland. 

Op dit moment wordt in Borger-Odoorn bij ongeveer de helft van de aangelegde aansluitingen glasvezelinternet afgenomen via een abonnement bij een provider. Veel inwoners maken nog gebruik van internet via de kabel of ADSL, omdat deze abonnementen vaak goedkoper zijn dan abonnementen voor glasvezelinternet. Maar als KPN landelijk het kopernetwerk gaat uitzetten, dan zullen er waarschijnlijk in de toekomst meer mensen kiezen voor internet via glasvezel.

4. Emmen

In Emmen werd er al in 2018 door Glasdraad begonnen met glasvezel aanleggen in het buitengebied. Toen dat klaar was, werd de rest van Emmen voorzien van glasvezel. KPN en Reggefiber waren hierbij voor een groot deel verantwoordelijk voor de aanleg. Inmiddels is de aanleg van glasvezel grotendeels afgerond5 en dat heeft geleid tot een beschikbaarheid van 86 aansluitingen per 100 adressen. Glasvezel internet in Emmen is dus behoorlijk goed beschikbaar.

Hoewel op een groot deel van de adressen in Emmen glasvezelaansluitingen in de grond liggen, worden nog niet alle aansluitingen gebruikt. Net als in Meppel en Borger-Odoorn wordt in Emmen bij ongeveer de helft van de glasvezelaansluitingen ook daadwerkelijk glasvezel internet afgenomen via een abonnement bij een provider. Dat komt omdat er nog alternatieven zijn.

Kabelaanbieder Ziggo heeft namelijk in heel Drenthe een kabelnetwerk liggen. Via dit netwerk levert Ziggo snel internet. Met internet via de kabel is het mogelijk om hoge snelheden te behalen van 400 Mb/s, maar dit kan ik de toekomst nog sneller worden. Abonnees die in Emmen via dit netwerk internet afnemen, zullen waarschijnlijk nu nog niet kiezen voor glasvezel internet.

5. Hoogeveen

Hoogeveen is de laatste Drentse stad in deze top 5 van steden met de beste glasvezel aansluiting. Net als Emmen heeft ook Hoogeveen een goed dekkend glasvezelnetwerk liggen. Met gemiddeld 82 aansluitingen per 100 adressen hebben de inwoners van deze stad volop mogelijkheden om te kiezen voor het snelle glasvezel internet.

Toch wordt nog maar 30-40% van de glasvezelaansluitingen in Hoogeveen ook echt gebruikt voor het afnemen van internet met zeer hoge snelheden. Op dit moment zijn er dan ook nog voldoende alternatieven, zoals:

  • internet via de kabel
  • ADSL internet via de KPN telefoonlijn 

Een andere reden voor het lage gebruik van de beschikbare aansluitingen is het kostenplaatje. Wie niet meteen bij de aanleg heeft gekozen voor glasvezel, maar achteraf wel een aansluiting op het huisadres wil hebben, moet vaak hoge kosten betalen. Niet iedereen is daartoe bereid.

De beste glasvezel aansluiting in Drenthe

Onze conclusie is dat Meppel de beste glasvezelaansluiting van Drenthe heeft. Meer dan 90% van de huisadressen kan hier aangesloten worden op glasvezel internet. Westerveld, Emmen, Borger-Odoorn en Hoogeveen zijn de andere 4 steden of gemeenten in Drenthe waar glasvezel goed beschikbaar is. Het aantal beschikbare aansluitingen is hier wat lager dan in Meppel, maar nog steeds erg hoog in vergelijking met de rest van de provincie.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.