Wifi op de camping: een wifi versterker of toch mobiel internet

op basis van 0 beoordelingen

Je hebt een vakantie geboekt in binnen of buitenland, je gaat aan de slag met inpakken en opeens kom je erachter dat het toch wel fijn is als je ook een internet verbinding hebt op de campings. Of niet, sommige mensen geven voorkeur aan een internetloze vakantie en camping. Lees dit artikel snel verder als jij wel gebruik wilt maken van wifi op de camping. Hoe lekker is het als je gewoon ook af en toe een aflevering kan kijken op Netflix tijdens je vakantie? Lees snel verder hoe je gebruik kunt maken van internet op de camping.

internet op de camping
|

Wat is een goed wifi signaal?

Een wifi signaal wordt uitgedrukt in dBm. Dbm staat voor een decibel in verhouding tot een milliwatt. Dit aantal dBm zit altijd onder de nul. Dit betekent dat hoe dichter je bij de nul zit, hoe sterker je wifi signaal zal zijn.

Enkele goede wifi verbindingen zijn:

  • -30 tot -40 dBm: dit is uitstekend. Hierbij zit je waarschijnlijk naast het access point en kun je snel internetten.
  • -41 tot -65 dBm: dit is een goede verbinding. Dit signaal varieert tussen een heel goed signaal en een signaal dat nog steeds betrouwbaar genoeg is om lekker te kunnen genieten van het internet.
  • -66 tot -75 dBm: dit is een matige verbinding. Lichte dingen zoals het checken van een e mail is waarschijnlijk nog mogelijk, maar hier houdt het ook wel gauw mee op.
  • -75 dBm en lager: dit is een slechte verbinding. Dit signaal wil je niet, hiermee kun je net verbinding maken, maar verwacht wel frustratie omdat je niet verder dan dit komt.

Hoe krijg je dan een internetverbinding op de camping?

Er zijn meerdere opties om wifi op de camping te krijgen. Dit varieert van je eigen wifi netwerk maken tot gebruik maken van het camping wifi netwerk. Hier staat een opsomming van de opties voor wifi op de camping:

  • Mifi router
  • Je kunt de camping wifi zelf versterken
  • Een wifi hotspot maken met smartphones
  • Satelliet internet

Mifi router

De meeste campings hebben een zwak wifi signaal en zijn ook nog eens prijzig om gebruik van te maken. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing om toch te kunnen internetten op de camping. Als jij een mifi router meeneemt op vakantie, neem jij je eigen draagbare netwerk mee. Hoe handig. Mifi staat ook voor mobiele wifi. Dit is hetzelfde als het mobiele 3G of 4G-netwerk van je mobiele provider.

Voor het gebruik van een mifi router moet er een simkaart in geplaatst worden, net zoals je dit doet bij je mobiele telefoon. De router kan op deze manier verbinding maken met het 3G of 4G-netwerk. Daarna maakt de mifi router een wi fi netwerk aan. Alle mobiele apparaten kunnen hier verbinding mee maken. Zoals je laptop en je mobiele telefoon. De data die de simkaart heeft, wordt gedeeld met alle verbonden apparaten.

Een voordeel van de mifi router is dat deze vaak beschikt over een sterkere antenne dan je mobiele telefoon. Hierdoor ervaar je minder problemen zoals een slechte wifi en een traag signaal

Externe antenne

Veel campings liggen in afgelegen gebieden, zoals in de bergen, hier is vaak een zwak 4G-signaal. Het is dus handig om een externe wifi antenne bij je te hebben zodat je toch verbinding kunt maken met het netwerk.

Een 4G-antenne versterkt het bereik van een internet signaal en zet dit door naar je mobiele apparaat. Alle antennes plaats je tegen en muur of aan een mast, deze richt je daarna in de richting van de dichtstbijzijnde 4G mast. De antenne verbind je daarna met een kabel met jouw 4 3G-modem of USB-dongel.

Wifi versterker camping

Wil je niet investeren in mifi routers? Een andere oplossing voor een betere wifi verbinding is het gebruik van een wifi versterker. Met andere woorden kan je dit ook een wifi extender noemen. Een wifi versterker versterkt de bestaande camping wifi, dit zorgt voor stabieler internet.

Het aansluiten van de versterker is heel simpel. De wifi versterker lijkt eigenlijk op een klein doosje die je mee kan nemen. Deze steek je vervolgens in het stopcontact. De installatie is eigenlijk echt een eitje. De wifi versterker maakt verbinding zodra deze is aangesloten op een stroomnetwerk. De versterker ontvangt het signaal van de router van wifi router van de camping. Dit zorgt ervoor dat je een beter signaal hebt. Het bereik van de wifi die de camping heeft is nu ook vele malen sterker.

Door wifi versterkers kun je dus op alle andere apparaten verbinding maken, zoals bijvoorbeeld in je camper. Zo kun je genieten van wifi in de camper. Je hebt geen aparte inlogcode nodig voor het gebruik van de wifi via stopcontact.

Wifi versterkers

Er zijn veel verschillende soorten versterkers. Als beste uit de test komt de EZ Wifi versterker V5 voor gebruik op de camping. Deze versterker beschikt over een hoog zendvermogen en kan ook het signaal van KPN en Ziggo-hotspots versterken. Ook is deze versterker waterdicht, zo kan deze gerust buiten de camper of caravan geïnstalleerd worden voor een nog beter signaal!

Een wifi hotspot maken met je mobiele telefoon

In plaats van de bovengenoemde opties kun je ook je mobiele telefoon als hotspot instellen. Op deze manier kun je je 4G-data delen met andere apparaten, je maakt je eigen netwerk.

Er zitten wel wat nadelen aan deze manier van internetten. Een hotspot vraagt veel van de batterij van je mobiele telefoon. Ook kunnen er hoge kosten aan verbonden zijn, dit ligt aan je provider en het abonnement dat je daar hebt afgesloten en waar je je bevindt.

Mobiele telefoons beschikken ook over een minder sterke antenne dan bijvoorbeeld een mifi router, hierdoor zul je last kunnen hebben van minder stabiel internet en een tragere verbinding.

Satelliet internet op camping

Als alle bovenstaande opties je niet aanspreken is er altijd nog de mogelijkheid; satelliet op de camping. Er is zeker wel een voordeel hieraan. Als jij namelijk ergens diep in de bossen met je campertje gaat camperen, zul je nog steeds bereik hebben. Dit is dan ook wel een hele investering want een schotel antenne is hartstikke duur. Dit begint pas bij minimaal honderden euro’s. En als je denkt dat dat het dan is, nee. Je moet er meestal ook een erg prijzig maand abonnement voor hebben.

De satelliet moet enorme afstanden overbruggen, de satelliet zit namelijk in de ruimte en die zit op zo’n 36000 kilometer hoogte. Dit kan ervoor zorgen dat je een langzame of trage verbinding hebt.

Dit is voor de meeste mensen geen goede optie. Een vervanger van de schotel is 4G internet.

Internet via de schotel is voor de meeste mensen nu wel verleden tijd. De meeste mensen hebben namelijk altijd wel een 4G internet abonnement aan staan, dit heeft de schotel vervangen.

Zoveel opties

Er zijn dus enorm veel opties voor wifi camping. Zoals met een wifi antenne, mifi routers, schotel antennes, hotspot en het gebruik van de camping wifi. De keuze is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, eigen databundel, signaal van de camping en hoeveel je er aan uit wilt geven.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Als beste uit de test komt de EZ Wifi versterker V5 voor gebruik op de camping.

Via hotspot van je smartphone, gebruik te maken van het wifi netwerk van de camping, het wifi signaal versterken op camping met een wifi versterker en een mifi router.

Openbare netwerken zoals op campings zijn vaak niet zo goed beveiligd, hackers maken daar graag misbruik van. Ze kunnen aan jouw inloggegevens komen als je ergens ingelogd hebt. Zo hebben ze toegang tot je persoonlijke accounts en persoonlijke gegevens.

Dit is afhankelijk van de kosten die jouw camping hier aan stelt. Ook is het afhankelijk van het type product dat je zelf gebruikt om internet op de camping mee te krijgen.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook