In dit artikel zullen we eerst stilstaan bij wat WiFi is. Vervolgens hoe je je WiFi signaal kan meten. Als laatste worden er tips gegeven hoe je je signaal kan versterken. Deze stappen zijn voor elk internet abonnement hetzelfde.
Wat is WiFi?
Met WiFi is het mogelijk om meerdere apparaten met elkaar te verbinden via een draadloos netwerk. Dit is mogelijk dankzij de radiogolven die worden uitgezonden en verstuurd.
Hoe krijg je WiFi?
Om WiFi te krijgen heb je een modem en router nodig. De router laat je verbinden met de modem, waardoor het internet signaal verspreid kan worden. Dit is in het kort hoe je WiFi aansluit.
WiFi ontvangst testen
WiFi signaal testen kan op twee manieren. De eerste manier is door een speedtest uit te voeren. Om een goede meting te doen, zou je de speedtest twee keer moeten uitvoeren. Bij de eerste meting sluit je de internetkabel aan, aan de laptop. Bij de tweede meting doe je het zonder internetkabel. Zo zie je wat de standaard internetsnelheid hoort te zijn en hoeveel de snelheid is op WiFi.
App WiFi meten
Een andere manier is om je WiFi signaal te meten via een app. Voor IOS kan je de app Airport Utility gebruiken. Voor Android apparaten is Wifi Analyzer ontwikkeld.
Als je een Macbook hebt hoef je geen app te downloaden als je het WiFi signaal wilt meten. Om het signaal te meten houd je de optieknop ingedrukt en klik je op het WiFi symbool (rechtsboven in de balk). Vervolgens zie je de dBm metingen.
Als je de WiFi sterkte gaat meten, wordt dit uitgedrukt in dBm (decibels ten opzichte van milliwatt). In sommige gevallen wordt het ook in milliwatt of RSSI (Receiver Signal Strength Indicator) uitgedrukt.
De dBm wordt altijd in negatieve getallen uitgedrukt. Een gemiddelde WiFi signaal zit tussen de -50 en -60 dBm. Het is een erg zwak wifi signaal als het rond de -90 dBm zit.
WiFi signaal versterken
Kom je na de meting erachter dat jouw WiFi signaal laag is? Controleer dan eerst of er geen storing is bij je provider. Op de website allestorningen.nl worden alle storingen vermeld. Dan kun je de volgende dingen doen:
Modem
Het WiFi signaal kan minder zijn, omdat de modem niet goed werkt. Dit kan je eenvoudig testen door de modem opnieuw op te starten. Je moet de stekker er voor 30 seconden uit halen. Na de 30 seconden steek je de stekker weer in het stopcontact. De modem start zichzelf in enkele minuten weer op.
Als dat niet helpt, zou je de modem op een andere plek kunnen zetten. Meestal is de modem in de meterkast geplaatst. Alleen kunnen modems niet goed tegen dikke muren, metalen objecten of elektronische apparaten. Dit komt omdat het invloed heeft op het signaal. Kan je de modem alleen in de meterkast plaatsen? Plaats hem dan zo hoog mogelijk.
WiFi kanaal veranderen
Woon je in een flat? Dan zijn er meerdere signalen rondom je huis. Als iedereen van de flat op hetzelfde kanaal zit, kan je WiFi verbinding langzaam worden gemaakt. Kies daarom voor een ander kanaal (1, 6 of 11).
Hoe verander je het kanaal? Ga daarvoor naar de server van jouw WiFi modem en log in. De server en de inloggegevens staan vermeld op de modem. Vervolgens ga je naar draadloos internet instellingen. Hier kan je de verschillende kanalen zien en veranderen.
WiFi Frequenties
Als je in de online server van de modem zit, zou je ook meteen kunnen kijken naar de frequentie. WiFi verbinding gaat via twee frequenties: 2,4 en 5 GHz. De 5 GHz frequentie is een sterker, dus als het kan zet de modem op een 5 GHz frequentie.
Let op! Niet alle apparaten ondersteunen een frequentie van 5 GHz.
Antennes
Er bestaan modems met antennes. Die antennes worden access points genoemd. Heeft jouw modem een access point? Dan zou je kunnen proberen om de access points in een andere richting te zetten.
Heb je een modem die niet beschikt over een access point? Dan kan je zelf een access point aanschaffen.
WiFi versterker
De laatste optie is om het WiFi signaal te versterken. Hiervoor moet je een WiFi versterker aanschaffen.
WiFi versterkers, ook wel een WiFi repeaters, zijn gemakkelijk te installeren. Als je de stekker in het stopcontact steekt en op WPC knop van de router drukt, zal die verbinding maken met de router. Waardoor het signaal sterker wordt gemaakt.
De powerline adapter is een voorbeeld van een WiFi versterker. Hierbij gaat het internet via het stopcontact. Het stroomnet verstuurt het signaal naar de juiste ruimte, waardoor de WiFi sterkte wordt vergroot.
Een ander voorbeeld van een WiFi versterker is een multiroom wifi. Hierdoor beschikt het hele huis over een versterkt WiFi signaal. Dit wordt een mesh WiFi netwerk genoemd.
Veelgestelde vragen (FAQ’s)
Als je je WiFi signaal hebt gemeten, wordt het uitgedrukt in dBm. Als je signaalsterkte tussen de -40 en -60 dBm zit, dan is het signaal goed. Is het signaal lager dan -70 dBm, dan heb je een slecht wifi signaal. Dus hoe hoger de parabool is, hoe sterker je WiFi signaal is.
Een slecht WiFi signaal kan verschillende oorzaken hebben. Het kan liggen aan de plaatsing van de modem of dat de modem niet up to date is..
Op twee manieren kan een WiFi signaal worden gemeten. Je kan je WiFi testen door een speedtest uit te voeren. Een andere mogelijkheid is om de app WiFi analyzer te downloaden. Die test dan de WiFi bij jou thuis.
Besparen op je internet abonnement?
Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.