Vormen van tv-kijken: met of zonder abonnement

op basis van 0 beoordelingen

Er zijn ontzettend veel manieren om tegenwoordig televisie te kijken. In dit artikel gaan we alle opties langs. Zo weet jij straks alles over de verschillende vormen van tv-kijken met of zonder tv-abonnement!

persoon die gratis tv kijkt vanuit een stoel
|

Digitale televisieaanbieders

Er zijn talloze internetproviders die tv-pakketten aanbieden met al je favoriete programma´s. Met deze pakketten kan je een internet en tv abonnement combineren.

Daarnaast is het ook mogelijk om alleen een tv abonnement af te sluiten. Dat noemen we een tv-only abonnement. Hiermee kun je televisiezenders streamen. Dit kost een vast bedrag per maand en heeft vaak uitgebreide zenderpakketten.

Zoals gezegd zijn er talloze aanbieders in Nederland. Ze bieden allemaal digitale tv en een hele hoop zenders. De bekendste digitale tv-aanbieders zijn:

  • KPN
  • Ziggo
  • Youfone
  • Odido
  • XS4ALL
  • Canal Digitaal
  • NLZiet

Televisie neem je bij bijna elke provider af als Tv-abonnement. Net zoals bij Netflix betaal je een maandbedrag waarbij je dan gebruik kan maken van een aantal zenders. Je kiest zelf welke producten van de aanbieder je in dit abonnement wilt hebben. Je kan bijvoorbeeld ook een sportzender toevoegen. Dit abonnement sluit je meestal af voor één of twee jaar, in combinatie met een internetabonnement.

Gratis tv-kijken zonder abonnement

Het klinkt natuurlijk erg goed, gratis TV kijken. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Dit kan met of zonder internet.

Helaas zijn er maar een beperkt aantal zenders gratis te bekijken. Je kijkt naar NPO 1 2 3 gratis als je een internetverbinding hebt. Deze zenders zijn gratis voor iedereen omdat het om publieke omroepen gaat.

Verder is het mogelijk om met een internetverbinding gratis programma´s van RTL en NPO terug te kijken. Dit kan online. Als je een internetverbinding hebt via een satelliet dan zijn er ook een aantal internationale zenders waar je toegang tot hebt.

Verschillende soorten tv-verbindingen

Er zijn heel veel verschillende soorten verbindingen. Wij hebben hieronder de bekendste en meest gebruikte verbindingen op een rijtje gezet.

Satelliet tv-verbindingen

Met een satellietverbinding heb je een schotel op je huis zitten. Deze schotel heeft een antenne. Deze antenne vangt het tv-signaal op en stuurt dit via een coax kabel naar je tv-ontvanger.

Kabel tv-verbindingen

Kabeltelevisie is een tv-signaal dat via een kabel je huis binnenkomt. Als je de televisie met deze kabel verbindt heb je meteen televisie. Een tijdje geleden kon dit alleen maar met een analoog signaal, maar tegenwoordig is digitale televisie de standaard.

Internet tv-verbindingen

Als je thuis internet hebt via coax of glasvezel dan heb je toegang tot een aantal tv-apps. Met deze apps heb je toegang tot een groot aantal zenders en andere content. Dit is vaak wel tegen betaling. Voorbeelden van gratis apps zijn KIJK en NPO Plus.

Antenne tv-verbindingen

Een antenne werkt vergelijkbaar met een schotel. Er wordt een tv-signaal ontvangen vanuit de lucht. De meeste antennes zijn voor buiten het huis, maar er zijn er ook een paar geschikt voor binnenshuis. Het ontvangen signaal wordt via een kabel omgezet tot beeld op je televisie.

Digitenne tv-verbindingen

De digitenne is de opvolger van de antenne. Het werkt hetzelfde als de antenne, alleen is het televisiesignsaal dat wordt opgevangen digitaal. De voordelen van een digitenne ten opzichte van een antenne zijn betere kwaliteit en een breder aanbod in zenders.

Tv-ontvanger

De Tv-ontvanger is een klein kastje dat naast je tv staat. Dit kastje ontvangt tv-signalen en zet deze om in digitale televisie. Er zitten een aantal voordelen aan een tv-ontvanger:

  • Goed beeldkwaliteit: Digitale televisie heeft een hogere resolutie.
  • Afstandsbediening: Om je tv te bedienen heb je één afstandsbediening nodig. Je kan hier ook je decoder mee aansturen.
  • Instellingen: Via instellingen kan je je TV-ontvanger op verschillende manieren instellen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je altijd wilt starten met je favoriete sportzender of een kinderslot wilt op bepaalde zenders.
  • Kanalen zoeken: Ben je op zoek naar een bepaald kanaal? Via het zenderoverzicht heb je deze snel gevonden.
  • Snelcode: Voor een specifieke zender die je vaak bekijkt of vaker nodig hebt, bijvoorbeeld het nieuws, kan je een snelcode aanmaken. Hierdoor ben je meteen bij de juiste zender.
  • Interactieve tv: Wil je graag een film huren, programma’s terugkijken, opnemen of heb je net dat belangrijke stukje gemist en wil je terugspoelen. Dan kan dat met interactieve TV.

Verschillende manieren van tv-kijken

Er zijn talloze manieren van televisie kijken. Een steeds populairder wordende manier is het kijken van televisie op je smartphone of tablet.

Buitenshuis kijken

Soms wil je even buitenshuis tv-kijken. Bijvoorbeeld op de camping of lekker achterin de tuin. Er zijn verschillende opties beschikbaar waardoor je niet afhankelijk bent van je huis.

  • Via internet: Via een internetverbinding kan je gemakkelijk buitenshuis ook TV kijken. Dit is het makkelijkst via de bijbehorende apps.
  • Via satelliet: Je ziet vaak kleine satellietjes op campings. Hierdoor kan je ook buitenhuis op de camping TV kijken.
  • Via antenne: Een andere, maar ook erg populaire optie is via een antenne. Bij KPN is er bijvoorbeeld een pakket digitenne waarbij je speciale montage-sets krijgt die je hiervoor kan gebruiken.

Draadloos tv-kijken

Grote kabels in je huis is vaak niet gewenst. Draadloos TV is daarom erg populair. Je krijgt thuis een digitale draadloze ontvanger!

Zonder snoer heb je verschillende opties voor het verkrijgen van de juiste televisiezenders:

  • Smart TV App: Bij de moderne smart-tv’s krijg je een app waardoor je online verschillende zenders makkelijk kan streamen.
  • Mediaspelers: Je hebt ze vast wel eens aan een tv zien hangen. De Chromecast of Apple TV boxjes. Je streamt eenvoudig alle gewenste zender op je tv en hebt geen Smart-tv meer nodig.
  • Tv via stopcontact: Wanneer een paar kabels niet erg zijn kan je ook via het stopcontact met behulp van een set adapters het televisiesignaal in je huis verzenden.

Tv-kijken via internet

Iets anders wat steeds populairder wordt is online tv-kijken. Dat komt omdat er tegenwoordig ontzettend veel tv-apps zijn. We kennen allemaal de apps van de grote stremingdiensten als Netflix, Videoland en Disney+. Ook steeds meer providers hebben een tv-app ontwikkeld.

Met een app van je providers heb je altijd en overal toegang tot televisiezenders. Ideaal voor op je smartphone, computer of tablet.

Verder is het uiteraard ook mogelijk om tv te kijken via internet op je televisie. Een populaire optie is een smart-tv. Die heeft de bekendste apps er standaard op staan. Een andere mogelijkheid is een mediaspeler.

Veelgestelde vragen

We hebben nog een paar veelgestelde vragen beantwoord om je verder te helpen!

Bijna alle grote providers die in dit artikel genoemd zijn hebben een mogelijkheid om alleen een tv abonnement af te sluiten. Dit heet dan een tv-only abonnement.

Je kunt draadloos tv kijken via wifi of mobiel internet. Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook