Wat is een IP-adres en hoe ziet het eruit?
IP-adressen, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Maar wat is een IP-adres eigenlijk? En hoe ziet het eruit? Die vragen gaan we in dit artikel beantwoorden.
Wat is een IP-adres?
Met een IP-adres wordt een computer herkend die op het internet is aangesloten. Zo’n adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer. Elk apparaat dat met internet wordt verbonden, krijgt een eigen IP-adres. Dit unieke adres wordt ook toegewezen bij deelname aan andere computernetwerken die op basis van IP communiceren.
IP staat voor Internet Protocol, een afgesproken communicatiewijze die voorkomt dat een Babylonische spraakverwarring ontstaat. Het bevat afspraken, zodat elk component in een netwerk elkaar kan herkennen en begrijpen, en zo gegevens met elkaar kunnen uitwisselen. Het IP-adres wordt gebruikt om gegevens via internet van de zender naar de ontvanger te transporteren.
Wat is je IP-adres?
Als je benieuwd bent naar je eigen adres, dan kan je deze link gebruiken om erachter te komen!
Hoe werken IP-adressen?
Een IP-adres maakt computers zichtbaar in een netwerk. Computers kunnen elkaar herkennen met dit unieke adres. Vervolgens zijn ze in staat om met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld door gegevens naar elkaar te versturen.
Je kunt IP-adressen goed vergelijken met namen. Een IP-adres is alleen een lang nummer dat je niet makkelijk onthoud. Daarom worden IP-adressen vaak gekoppeld aan een domeinnaam. Die domeinnaam kan van alles zijn.
Even een voorbeeldje. Providervergelijken.nl is een domeinnaam. Die naam is gekoppeld aan een server met een IP-adres. Als jij via een browser zoekt naar de domeinnaam kan de server met jou eigen IP-adres verbinden. Als die verbinding tot stand is gekomen kan de browser de website ophalen en verschijnt hij op je scherm.
Hoe ziet een IP-adres eruit?
Maar hoe is een IP-adres opgebouwd? Hoe je IP-adres is opgebouwd, is afhankelijk van het type IP-adres. Er zijn op dit moment twee soorten in omloop: IPv4 en IPv6. We leggen de verschillen tussen IPv4 en IPv6 voor je uit.
IPv4
IPv4 was lange tijd de standaard. Deze versie werd al in 1983 geïntroduceerd en nog altijd het meest gebruikt. Het is een 32-bits adres en bestaat uit vier delen van 8 bits. In de praktijk betekent dit dat het adres bestaat uit vier getallen die van elkaar gescheiden worden met een punt.
Zo kan 1.2.3.4 een IP-adres zijn, maar 56.178.93.203 ook. In totaal kunnen er 4,3 miljard unieke codes met dit systeem gemaakt worden.
IPv6
4,3 miljard, meer dan genoeg zou je zeggen. Mooi niet dus. Er zijn tegenwoordig zoveel servers die een IP-adres nodig hebben dat er niet genoeg verschillende soorten IP-adressen gemaakt konden worden.
Daarom is IPv6 ontwikkeld. De samenstelling ziet er iets anders uit. Het is een 128-bits adres en bestaat niet uit vier delen, maar uit acht. Deze delen mogen bovendien uit cijfers en letters bestaan, en worden van elkaar gescheiden met een dubbele punt. Bijvoorbeeld: 2a00:d78:0:712:94:198:159:35
Door de combinatie van een veel langere code, letters en cijfers, zijn er bijna oneindig veel adressen beschikbaar.
Dynamische IP-adressen en statische IP-adressen
In het vorige kopje hebben we uitgelegd wat het verschil is tussen IPv4 en IPv6. Nou is er nog een verschil in IP-adressen, namelijk een dynamisch IP-adres en een statisch IP-adres.
Dynamisch IP-adres
Dit is een IP-adres dat door de tijd heen wijzigt. Veel apparaten maken gebruik van een dynamisch adres. Het adres kan wijzigen bij iedere aanmelding, of iedere paar dagen, weken of maanden.
Voor de meeste mensen is een dynamisch IP-adres voldoende voor een thuisnetwerk. Het adres kan iedere keer verschillend zijn zonder problemen. Het grote voordeel van dit IP-adres is dat je gemakkelijk verbinding kunt maken met het internet, ook wanneer je niet in je eigen netwerk zit.
Wil je even verbinding maken met de router van een vriend? Dat is makkelijk met een dynamisch IP-adres, die je tijdelijk krijgt toegewezen.
Statisch IP-adres
Een statisch IP-adres is een IP-adres dat niet verandert. Wanneer het aan een apparaat is toegewezen, verandert het adres nooit.
Zo een vast IP-adres kan handig zijn voor bedrijven. Dit is een vast IP-adres dat altijd aan een specifiek apparaat gekoppeld is. Dit maakt een vast netwerk mogelijk, waarbij je een apparaat altijd met hetzelfde IP-adres kan benaderen.
Het statische IP-adres maakt het dus mogelijk om altijd het juiste apparaat te vinden, maar ook om vast te leggen welke apparaten met elkaar mogen communiceren. Zo is het ook een goede manier om thuiswerkers toegang te geven tot het netwerk van een bedrijf.
Het nadeel is het voortdurende onderhoud door een specialist die de boel in gaten moet houden.
Wat kan ik met een IP-adres?
Tegenwoordig willen mensen nog wel eens hun IP-adres verbergen. Jouw openbare IP-adres zou namelijk kunnen leiden tot het adres van je router. Niet iets om je zorgen over te hoeven maken, maar er kunnen wel voordelen zitten aan het verbergen van een openbaar IP-adres.
VPN
Bepalen waar je bent, daarvoor worden IP-adressen gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je locatie onbekend blijft kan je VPN gebruiken. Een VPN versleutelt je internetverkeer en leidt het via een server op een andere locatie met een ander IP-adres. Zo kan je dus je echte IP-adres verbergen.
Er zijn verschillende redenen waarom je VPN zou willen gebruiken. Als je bezorgd bent over je online privacy is het een goede oplossing. Een andere reden kan zijn dat je toegang wilt tot meer content op bijvoorbeeld Netflix. Met een VPN kan je namelijk overschakelen naar IP-adressen in het buitenland. Hierdoor kan je bijvoorbeeld de films die in Duitsland beschikbaar zijn ook in Nederland kijken.
Veelgestelde vragen (FAQ´s)
We hebben nog een paar veelgestelde vragen voor je beantwoord.
Wat kan iemand met een IP-adres?
Met een IP–adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Ook smartphones, tablets, routers, printers en andere computerapparatuur kunnen elkaar op die manier vinden. Ze zijn vervolgens in staat om met elkaar te ‘praten’.
Heb je altijd hetzelfde IP-adres?
Dat hangt af van het type adres dat je hebt, statisch of dynamisch. Met een statisch adres heb je altijd hetzelfde. Een dynamisch adres kan regelmatig veranderen.
Wat is het verschil tussen een intern en extern IP-adres?
Je externe IP-adres is het IP waarmee jij jezelf bekend maakt aan de wereld. Intern IP is het IP-adres waarmee jouw PC’s en andere apparaten achter de router van elkaar gescheiden worden.