Wat is bluetooth?
Alle smartphones en tablets beschikken tegenwoordig over de functie ‘bluetooth’. Bluetooth is een draadloze technologie die het mogelijk maakt om gegevens van het ene apparaat naar het andere apparaat te versturen.
Hoe werkt bluetooth?
Bluetooth werkt via een radioverbinding. Deze radioverbinding wordt uit het ene apparaat uitgezonden naar het apparaat van de ontvanger. Om dit te kunnen doen moet je eerst de apparaten handmatig koppelen aan elkaar. Het handmatig koppelen van de apparaten wordt ook wel ‘pairing’ genoemd. Met pairing wordt de bluetooth verbinding tussen twee apparaten goedgekeurd en wordt de verbinding gemaakt.
Gebruik bluetooth
Op elke smartphone, laptop en mobiel apparaat kan bluetooth gebruikt worden. De gegevens op dit mobiele apparaat zijn draadloos beschikbaar op andere apparaten. Schakel bluetooth in en zoek tussen de gekoppelde apparaten als er al eerder een verbinding geweest is. Als deze verbinding niet eerder gemaakt is zoek dan mobiele apparaten in de omgeving om deze te kunnen laten communiceren. Zodra de verbinding tot stand gebracht is, is het mogelijk om muziek te luisteren via je bluetooth speaker, luidsprekers en koptelefoons.
Is bluetooth veilig?
Zoals hierboven genoemd wordt de bluetooth verbinding gemaakt met pairing. Doordat dit handmatig gebeurd verhoogt het de veiligheid. De verbinding heeft al het ware toestemming nodig van de ontvanger, hier heb je zelf de controle over. Zo zorg je ervoor dat er geen andere mensen zomaar foto’s met je gaan delen.
Als twee apparaten eenmaal eerder gekoppeld zijn met elkaar dan hoeft er in de toekomst meestal niet opnieuw goedkeuring gegeven te worden. Dit is wel nodig als de koppeling verbroken wordt.
Frequentie bluetooth
Bluetooth apparaten verzenden en ontvangen radiogolven zoals hierboven beschreven. De frequentie van deze radiogolven ligt tussen de 2,402 en 2,485 GHZ. Het bluetooth signaal is een relatief zwak signaal, het bereik is ongeveer 10 meter. De apparaten die je wilt verbinden dienen dus op korte afstand van elkaar verwijderd te zijn.
Frequency hopping
Bluetooth maakt gebruik van frequency hopping. Dit betekent dat het systeem zelf een frequentie kiest die op dat moment het meest veilig, stabiel en vrij is. Dit voorkomt dat dezelfde frequenties elkaar verstoren.
Voor welke verbindingen kan je bluetooth gebruiken?
Een bluetooth verbinding is in veel verschillende situaties erg handig. Je kan het in de volgende situaties gebruiken:
Welke voordelen heeft het gebruik van bluetooth?
Hieronder staan wat voordelen beschreven van het gebruik van bluetooth:
Nadelen bluetooth
Er zitten een aantal nadelen aan het gebruik van bluetooth:
Heb ik wifi nodig om bluetooth te gebruiken?
Zowel bluetooth als wifi gebruiken radiosignalen en zijn allebei een draadloos communicatie netwerk. Er zit wel verschil in de twee, namelijk waarvoor je ze gebruikt. Dus waarvoor ze dienen. Bluetooth wordt gebruikt om op korte afstand apparaten te verbinden met elkaar. Terwijl wifi een snelle internettoegang aanbiedt. Om de vraag werkt bluetooth zonder wifi te beantwoorden; Ja, je kunt gebruik maken van bluetooth zonder een wifi verbinding te hebben.
Bluetooth en wifi tegelijk?
Je kan gelijktijdig gebruik maken van een verbinding met wifi en bluetooth. Houd er wel rekening mee dat het verbinden van je telefoon met een draadloos netwerk kan mislukken. Dit ligt aan een te langzame netwerksnelheid, je kunt ook audioproblemen ondervinden tijdens een oproep via bluetooth.
Is bluetooth gratis te gebruiken?
De technologie van bluetooth kan iedereen vrij gebruiken. Dit is een van de redenen waarom bluetooth in veel apparaten ingebouwd zit zoals in een, laptop, hoofdtelefoon en Airpods.
Hoe moet je bluetooth uitzetten?
Bij bijna alle apparaten die bluetooth ondersteunen is het mogelijk om via de instellingen of het bedieningspaneel bluetooth uit te zetten. Zoek het bluetooth logo op en klik hier op om de actieve verbinding te verbreken.
Wat betekent bluetooth en hoe komt het aan zijn naam?
De naam bluetooth verwijst naar de Deense Vikingleider Harald I van Denemarken. Deze leider werd ook wel Blauwtand genoemd, wat de letterlijke vertaling van bluetooth is. Hij werd blauwtand genoemd omdat hij volgens verschillende mythes veel blauwe bessen zou eten waardoor zijn gebit blauw zou zijn, ook zou het kunnen zijn dat hij gewoon een enorm slecht gebit had, wat niet gek is in de tijd van de Vikingen. Deze Vikingleider maakte vele verbindingen tussen Scandinavië en het vasteland van Europa.
Tijdens de naamgeving van bluetooth werd er aan deze Viking gedacht. Eerst was het de werknaam van het project maar bij gebrek aan een beter alternatief is bluetooth de definitieve naam geworden.
Het logo van bluetooth
Het bluetooth logo is ook een eerbetoon aan de Vikingleider Harald I. Het logo is namelijk een samenvoeging van de initialen van de leider, de H en de B uit het runenschrift.
Veelgestelde vragen
Nee, je mobiele telefoon loopt meer beveiligingsrisico als bluetooth altijd aan staat.
Bluetooth is gratis en zit ingebouwd in de meeste mobiele apparaten.
Bluetooth een methode om draadloos gegevens uit te wisselen tussen twee of meer apparaten. Dit gebeurd via radiogolven. Een apparaat is de zender en de andere is de ontvanger. De afstand tussen de apparaten kan niet meer dan 10 meter zijn.
Besparen op je internet abonnement?
Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.