Vaste telefoon: is het nog nodig?

op basis van 1 beoordeling

Vrijwel de meeste mensen hebben geen vaste telefoon meer, terwijl vroeger bij de meeste huishoudens een vaste telefoon te vinden was. Dit komt door de opkomst van de mobiele telefoon, waardoor je gemakkelijk overal bereikbaar bent. Dus moet je wel of geen vaste telefoon nemen?

Vaste telefoon
|

Vaste telefonie

Voorheen werd de vaste telefoon dagelijks gebruikt voor bellen, internet en faxen. Hiervoor waren piepende modems nodig die verbinding maakten met de providers. Later werd breedband erg belangrijk en gebruikte de meeste Nederlanders internet via de kabel of ADSL, waardoor de piepende modems niet meer nodig waren.

De vaste telefonie werd met de jaren minder populair, vooral door de opkomst van de mobiele telefoon. Bellen via de mobiele telefoon is een stuk voordeliger dan vast bellen, omdat dat de aanbieders van mobiele abonnementen goedkopere beltarieven vragen.

Waarom vast bellen?

Maar waarom zou je nog kiezen voor vast bellen? Vast bellen heeft verschillende voordelen. Die voordelen hebben we voor jou op een rijtje gezet:

  • Back-up voor de mobiele telefoon: Stel dat er een storing op het mobiele netwerk van je provider is, dan ben je niet bereikbaar. Dan is het handig als je een vaste telefoon thuis hebt liggen, zodat je mensen in noodgevallen nog steeds kan bellen.
  • Zakelijk: Het is voor bedrijven fijner om een vast nummer te hebben. Daarnaast kan je met een vaste telefoon gemakkelijk meerdere telefoons aan één nummer koppelen.
  • Bellen naar het buitenland: Providers bieden verschillende voordelige abonnementen aan, voor als je veel belt of als je naar het buitenland wilt bellen. Vooral als je internet en bellen bij dezelfde provider afsluit, krijg je korting.
  • Zakelijk en privé gescheiden: Dit is vooral ideaal voor ondernemers. Door een vaste telefoonlijn te hebben, zijn ze alleen onder kantoortijden bereikbaar.

Bellen via internet

In de jaren 80 is het analoge telefoonnetwerk gedigitaliseerd. Hierdoor is het mogelijk om te bellen via het internet. Dit wordt VoIP (Voice over IP) genoemd. Het bellen gaat dan via de internetverbinding. Het nadeel is alleen wel dat je niet kan bellen als er een internet storing is.

Opties telefoonnummer

Met een vaste telefoon krijg je een eigen telefoonnummer. Hiermee kan je het volgende:

  • Nummerbehoud: Als je overschakelt naar een andere provider kan je kiezen voor nummerbehoud. De meeste providers regelen dit gratis. Dit wordt de overstapservice genoemd.
  • Telefoonnummer wijzigen: Wil je toch liever je nummer veranderen, maar niet overstappen naar een andere provider? Dat kan. Neem hiervoor contact op met de klantenservice van jouw provider.
  • Tweede nummer: Sommige providers bieden de mogelijkheid om twee nummers te hebben op hetzelfde toestel. Dit is vooral ideaal als je de telefoon wilt gebruiken voor werk en privé.
  • Doorschakelen naar de mobiel: Je kan je huistelefoon doorschakelen naar je mobiele telefoon. Je neemt dan een vast nummer aan en die kunnen automatisch doorgeschakeld worden naar je mobiele telefoon.
  • Geheim nummer: Met een vaste telefoon is het ook mogelijk om anoniem te bellen. Bijvoorbeeld bij KPN voer je dan *31* in. Als je telefoonnummer altijd afgeschermd moet zijn, zal je contact op moeten nemen met je provider.

Soorten vaste telefonie

Als je graag wilt bellen via de vaste lijn, kan je kiezen tussen een draadloos of een bekabeld toestel. Hieronder leggen wij de verschillende soorten toestellen uit:

  • Vaste telefoon voor thuis: De beste vaste telefoon voor thuis is een DECT-telefoon (draadloze digitale telefoon). Daarnaast is het handig als het toestel beschikt over een antwoordapparaat en nummerherkenning.
  • Zakelijke telefoons: Voor zakelijk gebruik, wordt er aangeraden dat het toestel handsets ondersteunt. Hierdoor kan je telefoontjes doorverbinden en conference calls opzetten.
  • Seniorentelefoons: Dit apparaat beschikt over een noodknop en grote toetsen. Ideaal voor ouderen en slechtziende mensen. In de meeste gevallen kan je het geluid van dit toestel ook harder zetten. Waardoor slechthorende hier ook goed gebruik van kunnen maken.
  • GMS-DECT-toestel: Dit is een combinatie tussen een huistelefoon met mobiele telefonie. Het maakt niet gebruik van de telefoonlijn. Het heeft een basisstation met een simkaart erin. Je hebt dan een draadloos bereik tot 50 meter.

Is een vaste telefoon nog nodig?

Maar is een huistelefoon nu wel echt nodig, als je ook met een mobiele telefoon kan bellen? Dat hangt er erg van af waarom jij belt. Als je liever niet te veel geld kwijt bent, dan kan je het beste gaan voor een mobiel abonnement. Aangezien mobiel bellen een stuk goedkoper is, dan bellen via de vaste lijn.

Bel je veel naar het buitenland? Tegenwoordig kunnen we via WhatsApp goedkoop (gratis) bellen naar het buitenland. In onze ogen is daarom een vaste telefoon niet meer nodig.

Telefoonabonnement kiezen

Wil je graag via de vaste lijn bellen, dan helpen wij jou graag bij het vinden van het juiste abonnement. Via onze vergelijkingstool vind je het beste abonnement wat bij jou past.

Veelgestelde vragen

Een huistelefoon is handig voor als je graag een back-up wilt van je mobiele toestel. Daarnaast is een vaste telefoonlijn ook erg geschikt voor ondernemers. Omdat ze dan werk en privé gescheiden kunnen houden. Het is alleen wel zo dat je voor een huistelefoon abonnement meer betaalt, dan voor een mobiel abonnement. Dat komt omdat de gesprekskosten bij een huistelefoon duurder zijn.

Van huistelefoon naar mobiel bellen via vaste lijn is duurder, dan bellen naar de vaste lijn. De gesprekskosten naar een vaste lijn telefoon is tussen de €0,10 tot €0,15. Naar een mobiele nummers betaal je 3x zoveel.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook