Goedkoopste telefoon abonnement

Goedkoopste telefoon abonnementen

Het contract van je telefoonabonnement loopt binnenkort af en je bent benieuwd naar de mogelijkheden. Of je oude abonnement is verlopen en je kunt al overstappen, maar hebt er nog geen werk van gemaakt. Eén ding weet je zeker: je bent op zoek naar het goedkoopste telefoon abonnement.

Wij leggen je uit wat de verschillen zijn tussen een sim only abonnement en een mobiel abonnement met telefoon. We geven je tips om de verschillende abonnementen en mobiele providers zo goed mogelijk te vergelijken. Zo weet je zeker dat je een goedkoop telefoonabonnement kiest wat bij je past.

Veelgestelde vragen

Als een sim only afvalt en een nieuw telefoonabonnement met telefoon echt zo goedkoop mogelijk moet zijn, kies je voor een mobiel abonnement met kleine data- en belbundels en een goedkope smartphone.

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van bel- en databundels, de waarde van de telefoon, de looptijd van het contract en de eenmalige aanbetaling spelen allemaal een rol. Het is vooral belangrijk dat je een nieuw abonnement afsluit wat bij je past.

Sim only abonnementen zijn over het algemeen goedkoper, omdat je bij een sim only niet maandelijks hoeft te betalen voor de telefoon. Bij sim only abonnementen betaal je alleen voor een nieuwe simkaart en voor de data en belminuten die je verbruikt. Je gebruikt een los toestel wat je al hebt of aanschaft. Wanneer je de telefoon nog moet aanschaffen, ben je eenmalig een groter bedrag kwijt. Een maandelijks opzegbaar sim only abonnement is wel wat duurder dan sim only abonnementen met een looptijd van 1 of 2 jaar, maar is alsnog goedkoper dan abonnementen met toestel.

Er is niet één provider standaard de goedkoopste. Of een provider gebruikmaakt van het KPN netwerk of het Odido netwerk zegt niet veel over de prijs. Dit geldt ook voor de aangeboden snelheden. De prijzen van verschillende abonnementen zijn vooral afhankelijk van de waarde van de telefoon en bundelgroottes van mobiele abonnementen. Daarnaast spelen lopende aanbiedingen ook een grote rol. In ons overzicht vind je de meest actuele prijzen.

Goedkoopste telefoon abonnement

Om het goedkoopste telefoon abonnement te vinden, is het belangrijk dat je bij het begin begint. Er zijn namelijk twee opties. Je kunt kiezen tussen een sim only abonnement en een mobiel abonnement met toestel. Een sim only abonnement is eigenlijk altijd het goedkoopste telefoonabonnement, maar dit moet natuurlijk wel bij jouw voorkeuren en situatie passen. Er zijn ook meer dan voldoende mobiele abonnementen met toestel te vinden die goedkoop en interessant zijn.

Sim only abonnement

Heb je (voorlopig) geen nieuwe telefoon nodig? Een sim only abonnement afsluiten is dan een goede optie. Een sim only abonnement bevat alleen data, belminuten en sms-berichten. Je betaalt een vast bedrag per maand voor de verschillende bundels, maar hebt geen maandelijkse kosten voor een toestel. De goedkoopste sim only is een abonnement met de kleinste data- en belbundels.

Je maakt dus gebruik van een los toestel wat je al hebt of een toestel wat je los koopt zoals een Apple iPhone of Samsung Galaxy. Je betaalt het toestel in één keer af en het nieuwe toestel is dan meteen van jou. Bij een mobiel abonnement met toestel is dat niet het geval.

Tip: Heb je al een telefoonabonnement en loopt dat binnenkort af? Je kunt dat abonnement dan ook verlengen naar een sim only abonnement. In de praktijk betekent dit dat je niet (meer) betaalt voor de smartphone waar je gebruik van maakt, omdat je het toestel al hebt afbetaald.

Goedkoop mobiel abonnement met toestel

Wanneer je telefoon wel aan vervanging toe is, is een goedkoop telefoon abonnement met toestel een interessante optie. Je betaalt dan voor zowel de data, belminuten en sms-berichten als voor de telefoon die je met het abonnement gebruikt.

Het telefoon abonnement wordt er wel een stukje duurder van. Hoeveel duurder hangt af van de prijs van het toestel wat je kiest. Bij een goedkoop toestel zullen de kosten lager zijn dan bij een duurder toestel. Om de maandelijkse kosten laag te houden, kun je ervoor kiezen een deel aan te betalen.

Let op: Als het totaalbedrag van het toestel boven de €250 uitkomt, wordt het abonnement bij BKR geregistreerd als krediet. Dit heeft alleen gevolgen voor het afsluiten van toekomstige kredieten of hypotheken als je een betalingsachterstand hebt. Als je jouw facturen netjes en op tijd betaalt, hoeft deze BKR-registratie geen probleem te zijn.

Goedkope telefoon abonnementen vergelijken

Hoewel een goedkoop telefoonabonnement met de laagste maandelijkse abonnementskosten heel goed klinkt, is het vooral belangrijk dat je een abonnement afsluit wat bij je past. Kleinere bundels zijn goedkoper, maar uiteindelijk duurder als je iedere maand buiten je bundel gaat. Je wilt onverwachte kosten natuurlijk wel voorkomen.

Het is daarom goed om je wensen en verbruik in kaart te brengen voor je verdergaat met vergelijken. Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen om het goedkoopste telefoonabonnement te vinden:

 • Heb ik onbeperkt internet nodig?
 • Wil ik onbeperkt kunnen bellen?
 • Wil ik een abonnement afsluiten voor 1 of 2 jaar?
 • Kan ik gebruikmaken van combivoordelen?
 • Welke extra opties vind ik interessant?

Onbeperkt internet

Over het algemeen geldt: hoe minder MB’s, hoe lager de kosten. Zorg er wel voor dat je voldoende data tot je beschikking hebt. Wanneer je de hele dag aan je telefoon gekluisterd bent, niet overal gebruik kunt maken van wifi en veel social media gebruikt, is een bundel voor onbeperkt internet een hele goede keuze. Je kiest dan voor een goedkoop mobiel abonnement en weet tegelijkertijd zeker dat je je geen zorgen hoeft te maken om je dataverbruik.

Gebruik je internet op je nieuwe toestel alleen om af en toe wat mails te versturen of te Whatsappen? Dan is een bundel voor onbeperkt internet waarschijnlijk niet aan jou besteed. Het zou zonde zijn om extra te betalen voor data die je toch niet zult verbruiken.

Onbeperkt bellen

Dezelfde afweging is belangrijk bij het kiezen van de juiste bundel met belminuten. Hang je heel de dag aan de telefoon en stuur je regelmatig sms’jes? Met een bundel voor onbeperkt bellen weet je dan zeker dat je goed zit.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever helemaal niet belt óf alleen maar belt via Whatsapp. Dan zou je ook al uit de voeten kunnen met een kleine bundel van bijvoorbeeld 100 belminuten per maand.

Tip: Als je niet zeker weet hoeveel je nu eigenlijk belt, raden we je aan je laatste drie telefoonfacturen te bekijken. Ga uit van het gemiddelde aantal belminuten of ga daar iets boven zitten om een passende bundel te selecteren.

Looptijd van het mobiele abonnement

De looptijd van je nieuwe mobiele abonnement speelt ook een rol bij het vergelijken van de goedkoopste abonnementen. Je kunt kiezen tussen contracten met een looptijd van 1 of 2 jaar.

Een 2-jarig contract is over het algemeen het goedkoopst per maand. Je spreidt de kosten van het toestel dan over 24 maanden, waardoor de vaste maandelijkse abonnementskosten lager zijn. Bij een 1-jarig contract spreid je die kosten over 12 maanden en moet je het toestel eerder afbetalen. Het voordeel van een 1-jarig contract is wel dat je minder lang aan het abonnement vastzit en wat flexibeler bent.

Met een sim only abonnement ben je nog flexibeler, omdat je geen toestel hoeft af te betalen. Je kunt dan zelfs kiezen voor een maandelijks opzegbaar abonnement.

Combivoordelen

Maak je thuis al gebruik van internet, vaste telefonie en televisie? Providers zoals KPN, Odido, Tele2 en Budget Thuis maken het met korting of andere voordelen extra interessant om ook een mobiel abonnement bij hen af te sluiten. In sommige gevallen kun je zelfs kiezen tussen korting of grotere bundels met belminuten en data voor hetzelfde geld. Met deze extra voordelen wordt het goedkoopste telefoonabonnement nóg goedkoper!

Interessante opties

Naast combivoordelen zijn er meer dan genoeg andere aanbiedingen van providers die het ene goedkope telefoon abonnement net wat aantrekkelijker maken dan het andere abonnement. Zo bieden sommige providers bijvoorbeeld een aantal maanden gratis Apple TV+ of gratis oordopjes aan en stunten andere providers met cashbackacties en het kwijtschelden van aansluitko

Goedkope mobiele providers vergelijken

Nu je voor jezelf op een rij hebt gezet waar een goedkoop abonnement voor jou aan moet voldoen, ben je klaar voor de volgende stap: providers vergelijken. Je sluit het telefoonabonnement af bij een provider en het is belangrijk dat de provider ook bij je past. Om de providers van de goedkoopste telefoonabonnementen zo goed mogelijk te vergelijken, stel je jezelf de volgende vragen:

 • Wil ik gebruikmaken van een 4G of 5G netwerk?
 • Hoe regelt de nieuwe provider de overstap?
 • Kan ik mijn nummer behouden bij de nieuwe provider?

Het netwerk

KPN, Vodafone en T-Mobile hebben een eigen netwerk waar andere providers gebruik van maken. Zo maken Tele2, Ben en Simpel gebruik van het T-Mobile netwerk en Youfone en Simyo van het KPN netwerk. Bij hollandsnieuwe maak je juist gebruik van mobiel Vodafone netwerk. De kwaliteit is goed, ongeacht of je kiest voor een provider die gebruikmaakt van het T-Mobile netwerk, het KPN netwerk of een ander netwerk.

De snelheid van mobiel internet is voor veel mensen belangrijk. Internet via 5G is sneller dan internet via 4G. Niet alle providers bieden internet via 5G aan, dus let hier goed op als je regelmatig video’s in 4K en andere hoge kwaliteit wilt streamen. Voor het streamen van muziek en online surfen is een telefoonabonnement met 4G internet ook voldoende.

Naast het soort netwerk wat de provider gebruikt, is de internetsnelheid afhankelijk van het aantal Mbps wat de provider van het telefoonabonnement biedt. KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile bieden internet met de hoogste snelheden. De snelheden van de andere providers wordt geknepen bij lagere Mbps. Dit is per provider verschillend. Kijk goed naar de verschillende snelheden als je snel mobiel internet belangrijk vindt.

De overstapservice

Ben je van plan om over te stappen naar een andere provider? Geef dit aan bij het afsluiten van je nieuwe telefoonabonnement. De nieuwe provider zegt je huidige abonnement voor je op en zorgt samen met je huidige provider voor een naadloze overstap. Het nieuwe abonnement gaat dan pas in op het moment dat het oude abonnement verloopt. De providers regelen dit onderling en jij krijgt een seintje wanneer je nieuwe telefoonabonnement ingaat.

Gratis nummerbehoud

Een andere handige service van providers is gratis nummerbehoud. Je mobiele telefoonnummer is waarschijnlijk bij iedereen in je omgeving bekend. Dat geldt niet alleen voor familie en vrienden, maar ook voor bedrijven, winkels en andere instanties. Je nummer behouden en meenemen naar de nieuwe provider is daarom wel zo handig.

Het is belangrijk dat je bij het afsluiten van je telefoonabonnement aangeeft dat jij je nummer wilt behouden. De nieuwe provider regelt dit dan met je huidige provider, zodat jij je nergens druk om hoeft te maken. Jij maakt met een nieuw abonnement vervolgens gebruik van je huidige telefoonnummer. Je hoeft niemand een nieuw nummer door te geven en blijft gewoon goed bereikbaar.

Een nieuwe telefoon uitkiezen

Je hebt nu 2 belangrijke onderdelen van een nieuw mobiel abonnement met toestel vergeleken. Het is tijd voor het derde en laatste deel: het toestel zelf!

Jij bent toe aan een gloednieuwe telefoon. Wanneer je op zoek bent naar een mobiel abonnement wat zo goedkoop mogelijk is, kom je al snel uit bij een wat simpeler toestel. Daar is niets mis mee, maar het nieuwe toestel moet natuurlijk wel bij je passen. Stel jezelf de volgende vragen om op een rij te zetten waar een nieuw toestel voor jou aan moet voldoen:

 • Hoe snel moet mijn nieuwe smartphone zijn?
 • Gebruik ik de nieuwe smartphone regelmatig voor het maken van foto’s?
 • Heb ik een uitbreidbaar geheugen nodig?
 • Welke andere opties moet de telefoon hebben?

Snelheid van de nieuwe telefoon

Speel je veel spelletjes op je telefoon of gebruik je regelmatig apps om foto’s te bewerken? Dan raden we je aan om goed te kijken naar de snelheid van de hardware processor. Wanneer je jouw toestel voornamelijk gebruikt voor Whatsapp en mails is de snelheid wat minder van belang. Deze taken vragen minder van de hardware processor en daardoor merk je waarschijnlijk niet eens het verschil tussen een snelle en zeer snelle hardware processor.

Tip: Let tijdens het vergelijken ook op het aantal GB werkgeheugen. Een groter geheugen is fijn als je veel schakelt tussen apps. Het werkgeheugen maakt dit mogelijk door tijdelijke informatie over programma’s en apps te onthouden.

Fotokwaliteit

Je denkt misschien: hoe meer camera’s de telefoon heeft, hoe beter. De hoeveelheid camera’s draagt zeker bij aan de kwaliteit van de foto’s, maar je betaalt er wel voor.

Als je echt op zoek bent naar het allergoedkoopste telefoonabonnement is de kans aanwezig dat je genoegen moet nemen met minder camera’s of een mindere fotokwaliteit. Maar de foto’s die je met het nieuwe toestel maakt zijn in de meeste gevallen nog steeds goed. Telefooncamera’s zijn nu eenmaal veel beter dan jaren geleden.

De afweging tussen kosten en fotokwaliteit is persoonlijk. Het is maar net waar jij de meeste waarde aan hecht.

Uitbreidbaar geheugen

Over het algemeen is het zo dat je betaalt voor het opslaggeheugen van een mobiele telefoon. Wanneer je op zoek bent naar een goedkoop mobiel abonnement kom je dus vooral toestellen tegen met een beperkt opslaggeheugen. De optie om het opslaggeheugen uit te breiden met een SD kaart kan dan erg interessant zijn. Zo breid je een toestel met geheugen van 64 GB met gemak uit naar een geheugen van meer dan 512 GB. Je hoeft dan geen foto’s, video’s of apps te verwijderen om ruimte te maken op je telefoon. Niet alle telefoons hebben een uitbreidbaar geheugen. De Samsung Galaxy A52s heeft dit bijvoorbeeld wel, maar de Samsung Galaxy S21 niet. Ook per merk kan dit dus verschillen.

Overige opties

Naast deze opties is het goed om bij jezelf na te gaan welke andere specificaties je belangrijk vindt. Zo kun je nadenken over draadloos opladen, contactloos betalen, de waterbestendigheid van het toestel, het formaat, de batterijduur, etc. Sommige opties zullen extra kosten, maar je weet dan zeker dat je nieuwe toestel echt bij je past.

Het goedkoopste telefoon abonnement afsluiten

Na het vergelijken van goedkope abonnementen, providers en toestellen is het tijd om een nieuw telefoonabonnement af te sluiten. Via providervergelijken.nl regel je dit snel en gemakkelijk.

Onze vergelijker toont in één oogopslag een top 3 van de goedkoopste telefoonabonnementen. Klik op ‘Toon meer aanbiedingen’ om de top 20 te bekijken. Maak het overzicht nog persoonlijker en sluit meteen een abonnement af:

Stap 1: Geef aan hoeveel data en belminuten je telefoonabonnement moet bevatten.

Stap 2: Klik op ‘i’ naast de prijs voor een specificatie van de abonnementskosten en de looptijd van het contract. Indien het abonnement via meerdere shops is af te sluiten, klik je op ‘Alle shops’ voor een overzicht.

Stap 3: Klik op ‘BEKIJKEN’ om het abonnement op de site van de aanbieder te bekijken én af te sluiten.

Wat is het goedkoopste telefoon abonnement?

Het goedkoopste telefoon abonnement vind je op providervergelijken.nl. Stel de filters ‘Data’ en ‘Minuten’ in op 0, zodat onze vergelijkingstool alle goedkope telefoon abonnementen meeneemt in de vergelijking.

In ons overzicht zie je in één oogopslag uit hoeveel GB data en uit hoeveel belminuten het telefoon abonnement bestaat. Je ziet meteen wat de gemiddelde maandelijkse kosten zijn gedurende de looptijd van het goedkope telefoon abonnement. We laten je natuurlijk ook zien welke telefoon je bij het abonnement aanschaft en wat de eenmalige bijdrage is.

Tip: Wanneer je kiest voor een hogere eenmalige bijdrage, zullen de maandelijkse kosten lager zijn. Dit kun je eventueel ook nog aanpassen op de website van de provider, nadat je op ‘Bekijken’ hebt geklikt.

Als een sim only afvalt en een nieuw telefoonabonnement met telefoon echt zo goedkoop mogelijk moet zijn, kies je voor een mobiel abonnement met kleine data- en belbundels en een goedkope smartphone.

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van bel- en databundels, de waarde van de telefoon, de looptijd van het contract en de eenmalige aanbetaling spelen allemaal een rol. Het is vooral belangrijk dat je een nieuw abonnement afsluit wat bij je past.

Sim only abonnementen zijn over het algemeen goedkoper, omdat je bij een sim only niet maandelijks hoeft te betalen voor de telefoon. Bij sim only abonnementen betaal je alleen voor een nieuwe simkaart en voor de data en belminuten die je verbruikt. Je gebruikt een los toestel wat je al hebt of aanschaft. Wanneer je de telefoon nog moet aanschaffen, ben je eenmalig een groter bedrag kwijt. Een maandelijks opzegbaar sim only abonnement is wel wat duurder dan sim only abonnementen met een looptijd van 1 of 2 jaar, maar is alsnog goedkoper dan abonnementen met toestel.

Er is niet één provider standaard de goedkoopste. Of een provider gebruikmaakt van het KPN netwerk of het T-Mobile netwerk zegt niet veel over de prijs. Dit geldt ook voor de aangeboden snelheden. De prijzen van verschillende abonnementen zijn vooral afhankelijk van de waarde van de telefoon en bundelgroottes van mobiele abonnementen. Daarnaast spelen lopende aanbiedingen ook een grote rol. In ons overzicht vind je de meest actuele prijzen.

Een telefoon abonnement afsluiten

Op onze website vind je een handig overzicht van goedkope telefoon abonnementen inclusief de belangrijkste specificaties van de telefoon, grootte van de bel- en databundels, abonnementskosten en eventuele acties.

Zo kun jij eenvoudig abonnementen en aanbiedingen van verschillende aanbieders vergelijken. Je hoeft niet zelf op zoek te gaan op de verschillende websites. Dit bespaart je tijd en geld.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.