Wat kost bellen en mobiel internet in het buitenland?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je alles weten over mobiel internet en -bellen in het buitenland? Lees dan snel verder!

bellen naar het buitenland kosten
|

Als je jouw telefoon in het buitenland gebruikt, dan ben je aan het roamen. Ben je in de Europese Unie en heb je een mobiel abonnement, dan kan je in de meeste gevallen jouw eigen bundel voor bellen en data gebruiken. Buiten de EU gaat dit anders in zijn werk en kan je voor onverwachte hoge kosten komen te staan.

Wat is roaming?

Als je in het buitenland wil blijven internetten en bellen, dan zal je mobiele netwerken van buitenlandse providers moeten gebruiken. Via deze netwerken maak je vervolgens weer contact met het mobiele netwerk van jouw eigen provider. Dit principe heet roaming, of dataroaming als het gaat om mobiel internetten.

Let op: Want zodra je jouw telefoon in het buitenland gebruikt, gelden er andere regels en tarieven dan in Nederland.

Wat stel je in op je telefoon voor internet in het buitenland?

Wil je jouw telefoon in het buitenland gebruiken, dan dien je eerst het één en ander aanpassen in de instellingen van dit toestel. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ en vervolgens naar ‘Mobiel Netwerk’. In het lijstje wat volgt vind je de optie om jouw roaming of dataroaming aan/uit te zetten.

Bij sommige mobiele providers, zoals Simpel en Youfone, is bovenstaand stappenplan niet voldoende als je buiten de EU reist. Bij deze aanbieders moet je ook in de mobiele app of op de mobiele website de instelling voor het roamen aanpassen.

Wanneer zet je roaming aan of uit?

Om onverwachte hoge kosten te voorkomen, is het niet altijd aan te raden om roaming aan te zetten. We hebben ons advies hierover kort voor je op een rijtje gezet:

  • Binnen de EU: Altijd aan.
  • In het Verenigd Koninkrijk: Aan.
  • Buiten de EU: Alleen aan met extra bundels.
  • Op Aruba en Curaçao: Alleen aan met extra bundel.
  • Op zee of in de lucht: Altijd uit, er komen altijd extra kosten bovenop het normale maandbedrag.

Twijfel je, bijvoorbeeld als je op een grensgeval verblijft, check dan altijd bij je provider wat de regels en tarieven zijn.

Internet in het buitenland via EU-wetgeving ‘Roam like at home’

Sinds 1 juni 2017 geldt de EU regulering ‘Roam like at home’. Dit betekent dat als je in een EU land verblijft, je jouw eigen Nederlandse bundel kan blijven gebruiken. Ga je niet over deze bundel heen, dan hoef je bij redelijk gebruik nooit extra te betalen voor jouw mobiele abonnement.

Daarnaast moet bellen, sms’en en internetten in het buitenland sinds 1 juli 2022 even snel gaan als dat je in Nederland gewend bent. Je hebt daarmee altijd recht op een 5G verbinding, mits dit in het buitenland beschikbaar is. Hou er wel rekening mee dat de kwaliteit van het netwerk mogelijk toch minder is, omdat dit in dat specifieke EU land het best haalbare is.

Kan je je volledige databundel gebruiken?

In principe is het antwoord op deze vraag ‘ja’, maar met een paar uitzonderingen. Heb je onbeperkt internet of heb je een hele grote databundel waar je relatief weinig voor betaalt, dan zijn er soms extra regels. Providers kunnen dan een (streng) limiet opleggen, waarbij je maar een bepaald aantal gigabyte per maand in de andere EU landen mag gebruiken.

Een goedkope bundel gebruiken in de EU

Het is dus niet vanzelfsprekend dat je jouw volledige bundel binnen de EU gebruiken kan. Een relatief goedkope bundel van minder dan 1,50 euro per GB, kan resulteren in een lager aantal MB’s per maand als je in een ander Europees land verblijft. Dit geldt alleen voor de grotere of onbeperkte databundels.

In de tabel hieronder zie je per provider hoeveel GB je maximaal per maand mag gebruiken in het buitenland:

ProviderMaximale hoeveelheid dataLimiet
Ben15GBGeen
BudgetmobielOnbeperkt17GB
HollandsNieuwe15GBGeen
KPNOnbeperkt50GB
Odido (voorheen T-Mobile)Onbeperkt50GB
Simpel15GBGeen
Simyo15GBGeen
VodafoneOnbeperkt40GB
Youfone20GBGeen

Twijfel je, lees dan altijd goed de SMS die je krijgt als je een landsgrens over gaat. Hier staat alle informatie in die je wilt weten over je bundel. Daarnaast krijg je meestal ook nog een SMS als je (bijna) over je bundel gaat.

Heb je onbeperkt internet in het buitenland (EU)?

In het kort geldt dat de grootte van je databundel in een ander EU land afhangt van de maandelijkse abonnementskosten die je betaalt in Nederland. Betaal je per maand veel voor jouw (onbeperkte) abonnement, dan krijg je in andere landen ook meer data te besteden. Goedkoop is in dit geval dus duurkoop.

Fair Use Policy

Heb je onbeperkt internet in Nederland, dan kan jouw mobiele provider in andere landen een zogenoemde Fair Use Policy (FUP) opleggen. Deze ziet er als volgt uit:

  • Odido (voorheen T-Mobile): Odido heeft meerdere ‘Unlimited’ abonnementen, waarmee je in andere EU landen 35GB tot 50GB mag gebruiken.
  • KPN: Bij KPN Unlimited is jouw datalimiet 50GB. Dit geldt voor de gehele EU, ook voor Nederland dus.
  • Vodafone: Vodafone heeft een bundel met 50GB internet en een onbeperkte bundel. Bij beide is het limiet in andere landen binnen de EU 40GB.
  • BudgetMobiel: Dit is de goedkoopste aanbieder, waardoor je het minste aantal GB krijgt in de rest van Europa. Je mag maximaal 17GB per maand verbruiken.

Naast de hoeveelheid data die je maximaal mag gebruiken, kan een provider ook eisen stellen aan de tijdsduur. Gebruik jij jouw telefoon meerdere maanden (vlak) achter elkaar in het buitenland, dan kunnen ze daar extra kosten voor in rekening brengen.

Alternatieven

Zoals je ziet is écht onbeperkt internetten in andere EU landen dus niet mogelijk met jouw Nederlandse abonnement. Gelukkig zijn er alternatieven. Zo kan je een simkaart kopen in het land van bestemming, met een buitenlands nummer, in plaats van of als extra op jouw huidige abonnement. Je kan dan internetten tegen lokale tarieven.

Hou je het het liefste bij jouw eigen telefoonnummer, dan kan je vaak (eenmalig) via jouw provider een extra bundel aanschaffen met data of belminuten. Dit kan meestal eenvoudig via de mobiele app of website.

Roaming buiten de EU

Ga je op reis naar landen buiten de EU, zet dataroaming dan niet standaard aan. De kans op hoge onverwachte internetkosten is dan namelijk een stuk hoger. Dit komt omdat providers buiten de EU hun eigen tarieven mogen bepalen voor het gebruik van hun buitenlandse netwerken. Deze tarieven worden doorberekend aan de Nederlandse providers en vervolgens aan jou als consument.

Wat kost internetten en bellen in het buitenland?

Elke Nederlandse aanbieder hanteert andere bedragen als het gaat om bellen en internetten buiten de EU. Als we als voorbeeld kijken naar de Verenigde Staten (VS), dan zien we dat een minuut bellen tussen de 1 euro en 1,30 euro kost, afhankelijk van het lokaal tarief. Deze kosten komen bovenop jouw maandelijkse abonnementskosten.

Internetten buiten Europa is nog een stukje duurder. Bij de Nederlandse providers met eigen netwerk, betaal je gemiddeld wel 2,50 euro per MB. En bevind je je in een nog duurdere landzone, dan kan die prijs oplopen tot wel 8 euro.

Buitenland bundel aanschaffen

Gelukkig kan je bij meerdere providers, zoals KPN en Odido (voorheen T-Mobile), een extra bundel aanschaffen. Met deze extra bundel kan je dan bellen en internetten buiten Europa en tegen normale tarieven. Over het algemeen zijn deze buitenlandbundels aan te vragen via de mobiele app of website van jouw provider.

Tips om de kosten in de hand te houden

Als laatste hebben we nog wat handige tips voor je op een rij gezet om onverwachte hoge rekeningen te voorkomen:

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van een gratis wifi netwerk, bijvoorbeeld in hotels of restaurants.
  • Zet dataroaming alleen aan als je internet wilt gebruiken. Zet hem daarna ook gelijk weer uit om excessief roaming verbruik te voorkomen.
  • Bij het gebruik van internet buiten de EU heb je automatisch een datalimiet van 60,50 euro. Wil je meer internetten, dan moet je dit limiet zelf uitschakelen in de instellingen van jouw telefoon.
  • Installeer altijd een datateller, zodat je jouw dataverbruik en eventuele extra kosten kan bijhouden.
  • Wees voorzichtig met het versturen, downloaden en bekijken van video’s en foto’s in hoge kwaliteit. Ook het downloaden van en luisteren naar (streaming)muziek vergt relatiefveel data.
  • Zet het automatisch updaten en synchroniseren van diensten als Facebook en E-mail uit en zorgt dat berichten of grote bestanden in de mail niet automatisch worden opgehaald.
  • Wil je een extra bundel aanschaffen, lees dan goed de voorwaarden door. Sommige bundels kan je namelijk niet meer uitzetten en blijf je houden tot jouw abonnement is verlopen.
  • Mobiele providers verdelen de wereld in zones, elk met een eigen tarief. Bekijk dit voor vertrek, met name als je buiten de EU reist.

Kort samengevat

Internetten en bellen in het buitenland, roaming genaamd, brengt soms extra kosten met zich mee. Binnen de EU is over het algemeen jouw eigen bundel geldig, maar buiten de EU betaal je extra bovenop jouw abonnement. Omdat deze prijzen erg hoog zijn kan het lonen om een extra bundel aan te schaffen voor het buitenland.

Heb je onbeperkt internet of een grote bundel waar je relatief weinig voor betaalt (minder dan 1,50 euro per GB), dan kan je deze niet altijd volledig opmaken in een ander EU land. Je krijgt dan een bepaald aantal GB opgelegd wat je per maand mag gebruiken. Over het algemeen geldt dat hoe hoger jouw maandelijkse kosten zijn, hoe hoger jouw datalimiet is binnen Europa.

Ga je op reis en ben je opzoek naar het perfecte (sim only) abonnement? Op onze website vergelijk je direct alle abonnementen en kan je er snel en eenvoudig één aanvragen!

Veelgestelde vragen

In de instellingen van je telefoon moet je onder het kopje ‘Mobiel netwerk’ de (data)roaming aanzetten.

Dit is simpelweg niet mogelijk. Je zal altijd te maken krijgen met een datalimiet.

Jazeker. Binnen de EU kan je meestal gebruik maken van jouw eigen databundel. Buiten de EU worden er extra kosten in rekening gebracht, behalve als je een extra bundel hebt.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat zijn de beste films?
2 personen op een bank die een film kijken

Wat zijn de beste films?

Iris Kooi
Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?
kind met smartwatch om

Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?

Iris Kooi
Wat zijn de beste Netflix series?
2 personen op een bank die Netflix kijken

Wat zijn de beste Netflix series?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook