Sim only: Wat is het en hoe werkt het

op basis van 0 beoordelingen

Er zijn verschillende soorten mobiele abonnementen, waaronder een sim only abonnement. Hierbij krijg je enkel een simkaart toegestuurd van de door jou gekozen provider. Zelf dien je voor een los toestel te zorgen, zodat je vervolgens ongestoord kan bellen en internetten.

Wil je alles weten over sim only? Lees dan snel verder!

sim only abonnement
|

Wat is een sim only abonnement?

Sim only abonnement is een Engelse afkorting voor ‘sim card only abonnement’. Als je jouw nieuwe sim only abonnement afsluit, dan krijg je van provider dus een simkaart toegestuurd zonder een nieuw toestel erbij. De nieuwe simkaart stop je in jouw eigen telefoon, waarna je direct kan bellen, sms’en en internetten, al dan niet met eigen nummerbehoud.

Vaak wordt dit telefoonabonnement gekozen als de huidige mobiele telefoon nog goed werkt, maar het oude abonnement (met telefoon) afloopt.

Wat is een simkaart?

Een simkaart is een klein plastic kaartje waarin een chip is verwerkt. Op die chip staat, door jouw huidige provider, geregistreerd hoeveel belminuten je maandelijks hebt en hoe groot je internetbundel is.

Er zijn verschillende simkaarten. Zo kan je een fysieke simkaart nemen of een eSim, die ingebouwd is in je telefoon.

Hoe werkt een sim only abonnement?

Sluit je een nieuw sim only abonnement af, dan krijg je van jouw nieuwe provider alleen een simkaart thuisgestuurd, zonder nieuwe telefoon. Je betaalt tijdens de contractduur maandelijks een vast bedrag om gebruik te mogen maken van de door jouw gekozen bundel(s), zoals een databundel en/of een bundel voor bellen en sms’en. Deze bundels worden gekoppeld aan je simkaart.

Inmiddels zijn vrijwel alle grote en kleine mobiele providers, van T-Mobile tot Budget Mobiel, ook sim only provider. Voordat je een nieuw abonnement afsluit, is het slim om verschillende sim only providers en abonnementen met elkaar te vergelijken op prijs en kwaliteit. Je kiest zelf welke sim only geschikt is voor jou.

Overstappen naar andere providers.

Wil je overstappen naar een andere provider, dan wordt je oude contract automatisch opgezegd voordat jouw nieuwe abonnement ingaat. Vaak geldt er ook gratis nummerbehoud, zodat je jouw oude telefoonnummer kan blijven gebruiken.

Verschil tussen prepaid en sim only

Heb je een prepaid simkaart in jouw toestel, dan maak je geen gebruik van een mobiel abonnement. Je koopt in de winkel of online eenmalig tegoed om met jouw telefoon gebruik te kunnen maken van mobiel internet, sms en bellen. Is dat tegoed op, dan kan je deze functies niet meer gebruiken voor je jouw kaart opnieuw hebt opgewaardeerd. Je betaalt dus precies voor wat je gebruikt, al zijn de kosten per minuut, sms of mb vaak hoger.

Met sim only betaal je elke maand een vast bedrag zolang het abonnement loopt. Daarvoor heb je maandelijks een vast aantal belminuten, sms en data waar je gebruik van kan maken. Vaak geldt dat sim only goedkoper is voor mensen die veel gebruik maken van smartphones.

Verschil sim only en abonnement met telefoon

Bij het afsluiten van een ‘normaal’ mobiel abonnement krijg je een nieuwe mobiele telefoon erbij. De contractduur van zo’n abonnement is vaak langer en de maandelijkse kosten zijn vaak hoger, omdat de mobiele telefoon ook wordt afbetaald. Daarnaast krijg je bij het afsluiten vaak ook een BKR registratie, wat het afsluiten van andere leningen lastiger kan maken.

Bovenstaande geldt voor een sim only abonnement en prepaid kaart niet.

Voordelen van sim only abonnementen

Sim only abonnementen hebben onder andere de volgende voordelen:

  • Lage abonnementskosten: Over het algemeen is een sim only abonnement veel goedkoper dan andere mobiele abonnementen, omdat de kosten van een mobiele telefoon niet hoeven worden afbetaald.
  • Eigen keuze: Je kan jouw eigen mobiele toestel kiezen en eventueel tussentijds wisselen. Wel moet het toestel simlockvrij zijn en het netwerk van de provider ondersteunen.
  • Geen BKR-registratie: Neem je een sim only abonnement, dan komt je niet in het BKR-register te staan, zoals dat bij een abonnement met toestel wel gebeurt. Een BKR-registratie kan het afsluiten van een andere lening, zoals een hypotheek, bemoeilijken.
  • Flexibel: Je kan over het algemeen jouw eigen contractduur bepalen, waardoor jouw telefoon abonnement maandelijks opzegbaar kan zijn en je als nieuwe klant een andere sim only deal kan afsluiten. Daarnaast kan je bij veel providers jouw abonnement maandelijks omhoog of omlaag bijstellen.

Nadelen van sim only abonnementen

Ondanks de vele voordelen, heeft sim only ook nadelen:

  • Kosten nieuw toestel: Heb je toch een nieuwe telefoon nodig, dan ben je in één keer veel geld kwijt, in plaats van dat het over de contractduur van jouw abonnement wordt verspreid.
  • Extra kosten: Vaak betaal je maandelijks meer als je gebruik wil maken van het 5G netwerk.
  • Eigen verantwoordelijkheid: Je moet altijd goed opletten dat jouw mobiele telefoon het netwerk van het sim only abonnement ondersteunt. Daarnaast past niet elke soort simkaart in elke telefoon.
  • Teveel betalen: Gebruik je jouw bundels niet volledig elke maand, dan betaal je hier onnodig voor. Minuten, sms’jes of data meenemen naar de maand erop is namelijk niet mogelijk. Daarnaast is bellen of internetten buiten jouw bundel meestal duurder.

Welk Sim only abonnement het beste?

Welk sim only abonnement jij het beste kan afsluiten, hangt af van jouw eigen wensen en gebruik. Vergelijk daarom altijd verschillende aanbieders en abonnementen met elkaar. Hierbij kan je letten op de volgende zaken:

Hoeveel data, belminuten en sms’jes denk je nodig te hebben?

Bedenk voordat je providers gaat vergelijken hoeveel minuten, gigabyte (gb) en sms’jes je per maand nodig denkt te hebben. Gebruik je maar af en toe internet, dan heb je per maand een kleinere bundel van bijvoorbeeld 500 megabyte (mb) nodig, terwijl een fanatieke mobiele streamer of -gamer wel 10gb data per maand op kan maken.

Wil je hier niet over nadenken, dan bestaan er ook abonnementen met onbeperkt data en/of een onbeperkt aantal belminuten en sms’jes. Hiermee kan je dus de hele maand onbeperkt internetten, onbeperkt bellen en/of onbeperkt sms’en. Zo’n sim only is echter wel aanzienlijk duurder.

Wil je 4G netwerk of 5G netwerk?

Het 5G netwerk is het snelste netwerk voor mobiele telefoons, echter zijn er maar een aantal providers die dit aanbieden en is de abonnementsprijs hoger dan bij 4G.

Welke contractuur wil je?

Het meest gangbare is dat een contract maandelijks opzegbaar is of dat het voor een jaar of twee jaar wordt afgesloten. Over het algemeen geldt dat hoe langer de contractduur, hoe lager de maandelijkse kosten. Wil je dus zeker weten een paar jaar gebruik maken van jouw sim only abonnement, dan kan je hem het beste direct (met korting) vastzetten.

Welk maandelijks bedrag heb je in je hoofd?

Providers hebben voor nieuwe klanten vaak aanbiedingen in de vorm van korting, een cadeau of het niet hoeven betalen van de afsluitkosten. Vaak zijn deze aanbiedingen tijdelijk en veranderen ze regelmatig. Let hier dus op met jouw vergelijkingsonderzoek.

Tip: Vergelijk providers en abonnementen op providervergelijken.nl!

Wil je een sim only abonnement afsluiten, vergelijk dan meerdere providers en sim only abonnementen om te zien welke sim only past bij jouw wensen en gebruik. Op de website van providervergelijken.nl kan je eenvoudig je wensen invoeren en zien welke providers en abonnementen hierop aansluiten. Ook kan je met een simpele druk op de knop het, voor jou, beste abonnement vervolgens afsluiten.

Veelgestelde vragen

Een provider zonder eigen netwerk biedt meestal het goedkoopste abonnement. Daarnaast is minder data, minuten en sms’jes ook goedkoper. Echter kan goedkoop ook doorslaan in duurkoop.

Bij een ‘normaal’ abonnement krijg je een simkaart en nieuw toestel als je een contract afsluit. Bij een sim only krijg je alleen een simkaart en zorg je zelf voor een mobiele telefoon.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Welke soorten simkaarten kunnen er in mijn telefoon?

Welke soorten simkaarten kunnen er in mijn telefoon?

Iris Kooi
Wat is een data only sim abonnement

Wat is een data only sim abonnement

Iris Kooi
Sim only maandelijks opzegbaar

Sim only maandelijks opzegbaar

Iris Kooi

Wellicht ook interessant

Welke soorten simkaarten kunnen er in mijn telefoon?

Welke soorten simkaarten kunnen er in mijn telefoon?

Iris Kooi
Wat is een data only sim abonnement

Wat is een data only sim abonnement

Iris Kooi
Sim only maandelijks opzegbaar

Sim only maandelijks opzegbaar

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Naar boven