Welke soorten simkaarten kunnen er in mijn telefoon?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je alles weten over dit plastic kaartje en weten welke type simkaart er in jouw (nieuwe) smartphone past? Lees dan snel verder!

4 verschillende soorten simkaarten en esims
|

Een simkaart is een klein plastic kaartje met een ingebouwde chip. De simkaart zit in jouw telefoon en wordt gebruikt om mobiele toestellen verbinding te laten maken met de mobiele provider. Er zijn verschillende soorten simkaarten, in zowel groot als kleiner formaat.

Wat is een simkaart ook alweer?

SIM is een afkorting voor Subscriber Identity Module. Een simkaart is een, in 1991 geïntroduceerd, plastic kaartje die in een typische vorm is uitgesneden. Er zit een chip ingebouwd, welke gebruikt wordt om smartphones verbinding te laten met het netwerk van de mobiele provider.

Je hebt een simkaart nodig om te kunnen bellen, sms’en en internetten. Maak je geen gebruik van een prepaid sim, dan is het daarnaast noodzakelijk om een mobiel (sim only) abonnement af te sluiten.

De vier simkaart types

De simkaart is er in verschillende formaten, zo bestaat er een mini simkaart, ook wel standaard simkaart genoemd, de kleinere micro simkaart en de nog kleinere nano simkaart. Voor 1991 werd er in de eerste mobiele toestellen gebruik gemaakt van een zogenoemde originele simkaart, de grootste simkaart van de vier.

In onderstaande tabel vind je de specificaties van alle simkaart types:

Soort simkaartOriginele’ simkaartStandaard’ simkaart / Mini simkaartMicrosimNanosim
Afmeting85 x 54 mm25 x 15 mm15 x 12 mm12,3 x 8,8 mm
Geïntroduceerd inVóór 1991, in de eerste mobiele telefoonsIn 1991In 2003In 2012
Nog bruikbaar?NeeNauwelijks, enkel in oudere telefoonsJa, huidige standaardJa, nieuwste generatie smartphones

En wat is een eSIM?

De eSIM, ook wel embedded sim genoemd, is in 2016 geïntroduceerd als opvolger van de nano sim. Het is een digitale simkaart, waarvan de chip is ingebouwd in het mobiele toestel zelf. Deze chip maakt vervolgens de verbinding met de mobiele provider, mits je een lopend abonnement hebt.

Alleen de nieuwste smartphones ondersteunen deze functie, al zijn er ook veel fabrikanten die hier nog helemaal niet mee bezig zijn. De kans is echter wel groot dat deze digitale simkaart de toekomst is van de mobiele telefonie.

Welke simkaart heb ik nodig voor mijn telefoon?

Sluit je een mobiel abonnement met een nieuw toestel af bij jouw provider, dan krijg je automatisch een plastic simkaart toegestuurd in het juiste formaat. Bij het afsluiten van een sim only abonnement, of het kopen van een prepaid simkaart, is dit echter anders. Je dient dan zelf de juiste grootte door te geven, zodat jouw nieuwe simkaart perfect in het toestel past.

Er zijn meerdere manieren om erachter te komen welk type sim je nodig hebt:

  • In de handleiding van jouw mobiele toestel staat beschreven wat het juiste formaat simkaart is voor die telefoon. Heb je de fysieke handleiding niet meer, dan kan je hem vast ook online vinden.
  • Haal de simkaartadapter uit jouw telefoon, pak een meetlint en meet hoe groot de opening is. Dat kan bijna niet misgaan.

In het algemeen geldt dat de nieuwere telefoons vaak de nano sim ondersteunen. Logisch, want hoe kleiner de plastic simkaart, hoe meer ruimte er overblijft voor technologie.

Wat als mijn simkaart niet past?

Fouten maken we allemaal, maar gelukkig zijn er toch manieren om jouw te kleine of te grote simkaart toch te kunnen gebruiken:

  • Is jouw simkaart te klein? – Dan zijn er verschillende formaten aan simkaart adapters te koop. Je plaatst jouw kaart in zo’n adapter en vervolgens in het toestel.
  • Is jouw simkaart te groot? – Dan zijn er op internet vele handleidingen en tutorials te vinden die uitleggen hoe jij jouw mini simkaart of micro simkaart kan bijknippen. Let wel op: De kans is groot dat dit misgaat, het heeft dus niet onze persoonlijke voorkeur.
  • Een extra optie – Je kan altijd een nieuwe simkaart bestellen in het formaat dat je wel nodig hebt en de oude simkaart doorknippen.

Wat is een 3-in-1 simkaart?

Om het bovenstaande probleem voor te zijn, leveren sommige mobiele providers zogenoemde 3-in-1 simkaarten. Dit zijn kaartjes met de grootte van een standaard simkaart, welke je kunt uitdrukken tot de twee kleinere formaten. Zo heb je dus altijd een simkaart die in jouw toestel past.

Heb je toch per ongeluk het verkeerde formaat uitgedrukt, dan kan je de te kleine sim eenmalig in een groter uitgedrukt frame terugplaatsen.

Wat is een dual sim?

Een dual sim telefoon is een toestel waar twee simkaarten in kunnen. Zo kan je twee verschillende telefoonnummers gebruiken op één telefoon, bijvoorbeeld als je een zakelijk– en privé telefoonnummer nodig hebt, maar niet met twee aparte telefoons rond wil lopen. Je hebt bij het gebruik van dual sim wel twee losse providerabonnementen nodig, eventueel in de vorm van sim only.

Wat is een prepaid simkaart?

Een prepaid simkaart zit niet vast aan een abonnement, maar werkt op tegoed. Voordat je de simkaart kan gebruiken koop je tegoed en laad je dit op jouw toestel. Je krijgt daarmee toegang tot het netwerk van de provider en kan bellen, sms’en en internetten tot het tegoed op is. Daarna moet je jouw simkaart eerst weer opladen voordat je hem opnieuw kunt gebruiken.

Hoe duur is een prepaid simkaart?

Er zijn enkele providers, zoals Lebara, die gratis prepaid simkaarten aanbieden. Echter vragen de meeste mobiele providers geld, onder andere om de wildgroei aan telefoonnummers tegen te gaan. Vaak krijg je deze aanschafkosten (volledig) terug in de vorm van tegoed wat je op de simkaart kan storten.

Zowel de simkaart als het tegoed kan je op vele plekken in Nederland kopen. De bekendste plekken zijn bij tankstations, in supermarkten en in (telecom)winkels.

Kort samengevat

Een simkaart is een klein plastic kaartje met een chip erin. Je hebt een simkaart nodig om te kunnen bellen, sms’en en internetten met jouw mobiele toestel. Sluit je een (sim only) abonnement af, dan krijg je jouw kaart vaak automatisch thuisgestuurd. Prepaid simkaarten, die werken op tegoed, zijn te koop in veel winkels en bij de meeste tankstations.

Simkaarten zijn er in vier verschillende formaten en inmiddels is er zelfs een digitale simkaart in de omloop. Het is dus belangrijk dat je het juiste formaat sim koopt voor jouw toestel. Gaat het toch mis, dan zijn er mogelijkheden om jouw simkaartje toch nog te kunnen gebruiken.

Ben je op zoek naar een mobiel sim only abonnement? Vergelijk dan eenvoudig alle abonnementen op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Het verschil tussen de verschillende simkaarten zit hem voornamelijk in het formaat. Daarnaast maken sommige van de nieuwste smartphones gebruik van een eSIM, een digitale simkaart, en wordt er onderscheidt gemaakt tussen simkaarten die werken via een (sim only) abonnement en prepaid simkaarten. Deze laatsten werken op tegoed.

Het formaat is het enige verschil tussen beide. De nano sim past in de meeste nieuwere mobiele telefoons.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat zijn de beste films?
2 personen op een bank die een film kijken

Wat zijn de beste films?

Iris Kooi
Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?
kind met smartwatch om

Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?

Iris Kooi
Wat zijn de beste Netflix series?
2 personen op een bank die Netflix kijken

Wat zijn de beste Netflix series?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook