Deze 5 steden in Noord-Holland hebben de beste glasvezel aansluiting

Woon je in Noord-Holland? Dan ben je vast benieuwd welke 5 steden de beste glasvezel aansluiting hebben. Het kabinet wil dat alle huishoudens in Nederland eind 2023 kunnen beschikken over een internetverbinding van tenminste 100 Megabit per seconde (Mbps) en een grote meerderheid over 1 Gigabit per seconde (Gbps)1.

Glasvezel internet voldoet perfect aan deze vereisten. Daarom worden er in heel Noord-Holland glasvezelnetwerken aangelegd en uitgebreid. Een aantal steden zijn daar verder mee dan andere. Wij vonden het dus tijd worden voor een klein onderzoek naar de beste glasvezel aansluitingen in Noord-Holland.

Internet in Noord-Holland

Voordat glasvezelnetwerken in Noord-Holland werden aangelegd, lag er al een goede infrastructuur voor internet, telefonie en interactieve digitale TV. In bijna heel Noord-Holland is het kabelnetwerk in handen van Ziggo. Sinds 2022 is Ziggo bezig om duizenden aansluitingen per jaar te verglazen. Daardoor kan Ziggo ook glasvezel internet aanbieden via de kabel.

Daarnaast zijn er verschillende lokale initiatieven gestart voor de aanleg van glasvezel internet. Daarbij zijn ook veel bedrijventerreinen en het buitengebied aangesloten op het glasvezelnetwerk. Wij hebben met behulp van gegevens uit de ACM telecommonitor2 onderzocht welke 5 steden in Noord-Holland de beste glasvezel aansluiting hebben. Het resultaat staat in onderstaande grafiek en we lichten het daaronder verder toe.

Wat opviel, is dat het aantal glasvezelaansluitingen in Noord-Holland achterblijft bij de andere provincies en dat een groot deel van de aansluitingen nog niet gebruikt wordt. Gelukkig is dat in de 5 steden met de beste glasvezelaansluitingen meestal niet het geval.

1. Uithoorn

In Uithoorn is veel gedaan om glasvezel internet beschikbaar te maken voor alle inwoners en lokale bedrijven. Het resultaat is dat er 99 glasvezelaansluitingen per 100 adressen zijn gerealiseerd. Daarmee heeft Uithoorn zonder twijfel de beste glasvezel aansluiting van Noord-Holland. 

Als het gaat om de benutting van de glasvezel aansluitingen, dan zien we andere cijfers. Van alle glasvezelaansluitingen in Uithoorn wordt 50-60% gebruikt voor het afnemen van glasvezel internet via een provider. De providers die in Uithoorn hun glasvezelabonnementen aanbieden zijn o.a.:

  • Fiber
  • Delta
  • Caiway
  • Solcon

Het aantal providers wat glasvezelinternet aanbiedt, is nog wel wat beperkt. Bovendien is er nog een alternatief beschikbaar in de vorm van internet via de kabel. Dat kan een reden zijn waarom nog niet alle glasvezelaansluitingen gebruikt worden.

2. Laren

Laren neemt een goede tweede plaats in als het gaat om de beste glasvezelaansluiting van Noord-Holland. Ook hier is veel energie gestoken in de aanleg van het glasvezelnetwerk, o.a. door Caiway en Delta. Daardoor kan er op 93 van de 100 adressen in Laren nu snel internet worden afgenomen.

Het aantal adressen waar glasvezel internet via een provider wordt afgenomen is wel erg laag. In maart 2023 maakte nog geen 10% van de huishoudens in Laren gebruik van de glasvezel aansluiting. Dat percentage ligt wel heel erg laag in vergelijking met de andere steden in Noord-Holland. 

Voordat er glasvezel internet in Laren werd aangelegd, is eerst de interesse onder de bewoners gepeild. Als 20% van de inwoners van Laren mee wilde doen, werd het netwerk aangelegd. Dat percentage is gehaald. Deze inwoners nemen nu glasvezel af in Laren, maar de rest blijkbaar nog niet. Dat neemt niet weg dat de beschikbaarheid van glasvezel in Laren uitstekend is.

3. Hilversum

Mediastad Hilversum scoort ook erg goed als het gaat om de beschikbaarheid van glasvezel internet. In 2005 werd er op het Mediapark al een glasvezelring aangelegd. Inmiddels is er op 92 van de 100 adressen in Hilversum glasvezel internet beschikbaar. De Hilversumse bedrijven en woonhuizen hebben nu dus bijna allemaal de beschikking over een glasvezelaansluiting.

Er zijn verschillende exploitanten die betrokken waren bij de aanleg van het glasvezelnetwerk in Hilversum. De belangrijkste zijn:

  • KPN
  • Delta
  • Reggefiber

Via deze netwerken kunnen de providers verschillende internetabonnementen aanbieden. Wil je weten welke providers glasvezel internet op jouw adres kunnen leveren? Doe dan de postcodecheck. Daarmee zie je meteen welke glasvezel abonnementen je kunt afsluiten.

De benutting van het glasvezelnetwerk in Hilversum is behoorlijk goed. Van alle beschikbare aansluitingen wordt tussen de 60 en 70% ook daadwerkelijk gebruikt voor het afnemen van glasvezel internet. Dat komt mede omdat er redelijk wat keuze is in providers en zij bieden verschillende abonnementen aan.

4. Heemstede

Heemstede was altijd al redelijk goed voorzien van snel internet. Er ligt een kabelnetwerk van Ziggo wat ook voorzien is van glasvezel. De KPN-klanten konden gebruik maken van een hoogwaardig VDSL-netwerk. Onder andere Delta en KPN hebben gezorgd voor uitbreiding van het glasvezelnetwerk, zodat er nu 92 aansluitingen per 100 adressen beschikbaar zijn.

We gaven al aan dat Ziggo snel internet via de kabel aanbiedt in Heemstede en daardoor zal niet iedereen de neiging hebben om meteen op glasvezel over te stappen. Achteraf aansluiten is meestal vrij kostbaar, dus daar zal ook niet iedereen voor warmlopen.

De beschikbaarheid van alternatieven is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom bij  slechts 30-40% van de glasvezelaansluitingen een internetabonnement is afgesloten bij een provider. De overige 60-70% van de aansluitingen wordt nog niet benut.

5. Aalsmeer

Ondanks dat we Aalsmeer op de vijfde plaats hebben gezet, is de beschikbaarheid van glasvezel internet hier behoorlijk hoog. Met 91 beschikbare aansluitingen per 100 adressen doet Aalsmeer het zeker niet slecht in vergelijking met de andere Noord-Hollandse gemeenten. Aalsmeer begon dan ook in 2012 al met de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Tot die tijd moesten bewoners het jarenlang doen met langzame en instabiele internetverbindingen via de kabel. Daar kwam verandering in met de aanleg van een uitgebreid glasvezelnetwerk. Niet alleen in Aalsmeer zelf, maar ook op bedrijventerreinen, de veiling Flora Holland en de omliggende dorpen.

Dat glasvezelinternet populair is in Aalsmeer, blijkt uit het hoge percentage aansluitingen waar ook daadwerkelijk glasvezelinternet wordt afgenomen via een abonnement bij een provider. Bij 60-70%  van de beschikbare glasvezelaansluitingen is dat het geval. De providers Odido, KPN, Online.nl en Solcon zijn in Aalsmeer de belangrijkste aanbieders van glasvezel internet.

De beste glasvezel aansluitingen van Noord-Holland

Na ons onderzoek met behulp van de ACM telecommonitor2 komen we tot de conclusie dat Uithoorn, Laren, Hilversum, Heemstede en Aalsmeer de vijf steden in Noord-Holland zijn waar de beste glasvezel aansluitingen liggen. Deze aansluitingen worden niet in elke stad even vaak benut en daar zijn verschillende redenen voor.

Uithoorn steekt echt met kop en schouders boven de andere steden uit. Voor elk adres is daar een glasvezel aansluiting beschikbaar en op meer dan de helft van de aansluitingen is een glasvezelabonnement afgesloten.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.