Deze 5 steden in Gelderland hebben de beste glasvezel aansluiting

In de provincie Gelderland wordt druk aan de weg getimmerd met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Naar aanleiding van onze Nationale Glasvezeltest, waarin Gelderland hoog scoorde, waren we benieuwd welke 5 steden in Gelderland de beste glasvezel aansluiting hebben.

Met behulp van gegevens uit de ACM Telecommonitor1 over het eerste kwartaal van 2023 hebben we onderzocht hoe het staat met de glasvezelaansluitingen in de 5 grootste Gelderse steden Arnhem, Apeldoorn, Harderwijk, Doetinchem en Nijmegen. We keken hierbij vooral naar het aantal aansluitingen en de mate waarin deze aansluitingen gebruikt worden in combinatie met een abonnement.voor glasvezel internet.

Ontwikkeling van het glasvezelnetwerk in Gelderland

In Gelderland wordt al sinds 2015 gewerkt aan uitbreiding van het glasvezelnetwerk2. Eerst werd begonnen met de aanleg van glasvezel in het buitengebied door Delta Fiber. In 2019 waren er 3 miljoen huishoudens in het buitengebied met een glasvezelaansluiting.

In de steden lag er hier en daar ook al glasvezel, maar de aanleg van het netwerk kwam in een stroomversnelling door de coronacrisis. Steeds meer mensen gingen thuiswerken, waardoor de vraag naar snel internet enorm toenam. Dat versnelde ook de aanleg van glasvezel internet in de Gelderse steden.

Inmiddels is een groot deel van Gelderland aangesloten op het glasvezelnetwerk, maar de werkzaamheden gaan door totdat de hele provincie toegang heeft tot glasvezel internet. Er zijn verschillende partijen die glasvezelnetwerken in Gelderland aanleggen. Vaak gaat het 

daarbij om landelijke bedrijven, zoals KPN, Glaspoort, Caiway of Delta Fiber en soms om lokale initiatieven. Deze bedrijven leggen de glasvezelkabels in de grond, waarna elk huisadres een eigen aansluiting krijgt. 

Glasvezel aansluitingen in de 5 grootste steden in Gelderland

In de 5 grootste steden van Gelderland ligt al veel glasvezel. In grafiek 1 zie je hoeveel glasvezelaansluitingen er per stad aanwezig zijn per huishouden. Uit deze grafiek blijkt duidelijk dat er in de Gelderse steden hard gewerkt is om het glasvezel internet voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar te maken. Hoe elke stad dat aanpakt, lees je hieronder.

Afb.1: Aantal glasvezelaansluitingen per huishouden in 5 grote Gelderse steden 

1. Doetinchem

In Doetinchem is glasvezel praktisch overal beschikbaar. Met 92 beschikbare aansluitingen per 100 adressen heeft deze stad het meest uitgebreide glasvezelnetwerk van alle Gelderse steden. Naast de woonwijken zijn in Doetinchem ook de bedrijventerreinen en het buitengebied aangesloten op glasvezel.

Dat verklaart waarschijnlijk waarom op 60-70% van de glasvezelaansluitingen daadwerkelijk internet wordt afgenomen via een abonnement bij een provider. In Doetinchem heb je keuze uit verschillende bekende glasvezel aanbieders, zoals Ziggo, Odido en KPN. We kunnen hieruit concluderen dat het glasvezelnetwerk in Doetinchem heel uitgebreid is en dat er goed gebruik van wordt gemaakt door de inwoners en bedrijven in deze stad.

2. Harderwijk

Het glasvezelnetwerk van Harderwijk is bijna net zo goed als dat van Doetinchem. Met 90 aangelegde glasvezel aansluitingen per 100 adressen is snel internet via glasvezel beschikbaar voor bijna iedereen in Harderwijk. KPN en Caiway waren grotendeels verantwoordelijk voor de aanleg en ze hebben veel geïnvesteerd in de aanleg van glasvezel in Harderwijk. Het uitgebreide glasvezel netwerk ligt in de stad zelf, maar ook op bedrijfsterreinen en in het buitengebied. 

Dat verklaart meteen het hoge aantal glasvezelaansluitingen in Harderwijk waar via een provider een glasvezel abonnement wordt afgenomen. Van alle aangesloten adressen heeft namelijk maar liefst 80-90% een internetabonnement voor glasvezel afgesloten bij een provider. Een zeer groot deel van de inwoners van Harderwijk heeft dus besloten om te kiezen voor glasvezel en internet met hoge snelheden.

3. Apeldoorn

In 2019 begon de gemeente Apeldoorn met de grootschalige aanleg van glasvezel in de binnenstad. KPN speelde een grote rol bij de uitrol van het glasvezelnetwerk in Apeldoorn en de dorpen er omheen3. Ook in het buitengebied en op bedrijfsterreinen werd begonnen met glasvezel aanleggen. Inmiddels zijn er in Apeldoorn 87 glasvezel aansluitingen per 100 huishoudens gerealiseerd. Daarmee loopt Apeldoorn net iets achter op Doetinchem en Harderwijk, maar de verschillen zijn niet zo heel erg groot.

Het is natuurlijk mooi als er veel glasvezelaansluitingen beschikbaar zijn, maar worden ze wel gebruikt? Wat dat betreft, blijft Apeldoorn wel achter bij Harderwijk en Doetinchem. In Apeldoorn wordt bij ongeveer de helft van de aansluitingen een glasvezel abonnement afgesloten, terwijl dat percentage bij Doetinchem en Harderwijk tussen de 60 en 90 procent ligt. Wil je weten of er glasvezel op jouw adres beschikbaar is? Dan kun je onze postcodecheck doen. Je ziet dan meteen welke abonnementen met glasvezel je kunt afsluiten.

4. Nijmegen

Nijmegen is qua inwoners de grootste stad van Gelderland. Maar als we naar het aantal glasvezelaansluitingen per 100 huishoudens kijken, dan ligt dat getal in Nijmegen lager dan in Doetinchem, Harderwijk en Apeldoorn. Met 81 aansluitingen per 100 huishoudens doet Nijmegen het zeker niet slecht. Het betekent tenslotte dat een groot aantal huishoudens in deze stad aan de Waal kan beschikken over een internetverbinding met snelheden tot 1 Gbit/s.

Als we kijken naar het aantal glasvezelaansluitingen waar ook daadwerkelijk glasvezel internet wordt afgenomen, dan blijkt dat ongeveer de helft van de aansluitingen wordt gebruikt voor de levering van glasvezel internet. Inwoners van Nijmegen hebben veel keus als het gaat om providers. Ze kunnen internetten via de kabel, ADSL of via glasvezel. Dat is waarschijnlijk een van de redenen dat nog niet iedereen in Nijmegen gebruik maakt van glasvezel internet.

5. Arnhem

Als laatste hebben we onderzocht wat de stand van zaken is rondom glasvezel in Arnhem. We hadden hoge verwachtingen van de hoofdstad van Gelderland, maar die kwamen niet helemaal uit. Met 68 glasvezel aansluitingen per 100 huishoudens staat Arnhem namelijk op de 5e plaats in dit onderzoek. 

Arnhem is al sinds 2018 bezig met de grootschalige uitbreiding van het glasvezelnetwerk. KPN voert deze klus uit in de stad, samen met Glaspoort. Nog niet iedereen kan al gebruik maken van de nieuwe glasvezel aansluitingen. Bij 40-50% van de glasvezelaansluitingen is een glasvezelabonnement afgesloten met glasvezel internet. 

Deels komt dat door de manier van aanleggen. Eerst worden de glasvezelkabels gelegd en daarna worden de glasvezelcentrales in de wijken aangelegd. Dit proces kost tijd en daardoor moeten bewoners soms langer wachten voordat ze een abonnement kunnen afsluiten bij een van de internetproviders4.

De 5 steden in Gelderland met de beste glasvezel aansluiting

Uit dit onderzoek blijkt dat In Doetinchem en Harderwijk bijna elk huishouden kan worden aangesloten op internet via glasvezel. In Harderwijk zijn de meeste internetabonnementen afgesloten. Daar heeft bijna elke inwoner glasvezel internet. In Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem liggen nog wat minder aansluitingen. De aansluitingen die er liggen, worden nog niet allemaal gebruikt. Ondanks dat scoren alle vijf steden erg hoog als het gaat om het aantal beschikbare glasvezelaansluitingen.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.