Tijd voor een digitale schoonmaak

Waarschijnlijk ben jij dagelijks bezig met het huishouden, of het nu het vullen van de vaatwasser is of het poetsen van de wc-pot. Toch is de digitale schoonmaak niet iets wat standaard op ons actielijstje staat. 

Gek eigenlijk, want een overvolle computer kan niet alleen voor veel irritatie zorgen, maar ook nog eens gevaarlijk zijn. Komen internetcriminelen onverhoopt in je computer, dan kunnen jouw persoonlijke gegevens eenvoudig achterhaald worden.

Wil je weten hoe je een digitale schoonmaak het beste vorm kan geven? Lees dan snel verder! 

Ons digitaal verzamelgedrag

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig tenminste één smartphone, tablet en computer in zijn bezit. Het is daardoor heel eenvoudig geworden om digitale gegevens te verzamelen, zoals e-mails, foto’s en andere documenten. Zit het apparaat zelf vol, dan zijn de gegevens eenvoudig over te hevelen naar bijvoorbeeld een harde schijf of naar de Cloud. 

Dat ‘hoarden’ van digitale gegevens doen we massaal. We bewaren vaak voor de zekerheid, of om het ooit nog eens terug te kijken. Toch kan dit wel enkele risico’s met zich meebrengen.

Waarom een digitale schoonmaak?

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd, digitaal is dat niet anders. Hoe voller het geheugen van jouw apparaat, hoe moeilijker het vaak is om iets terug te vinden. Maar dat is niet het enige, ook het apparaat zelf kan minder gaan presteren. Over het algemeen geldt dat hoe voller het geheugen is, hoe trager het besturingssysteem en hoe slechter het batterijvermogen wordt.

Je kan je voorstellen dat dit ook nadelig is voor jouw gemoedstoestand. Je bent meer tijd kwijt met simpele handelingen en het kan ontzettend frustrerend zijn als je een bepaald bestand maar niet kan vinden. 

Regelmatig een digitale schoonmaak uitvoeren kan dit voorkomen. Daarom hebben we de belangrijkste actiepunten voor deze schoonmaak hieronder voor je op een rij gezet. 

Persoonlijke bestanden en programma’s

Loop op je computer de volgende zaken na:

  • Bureaublad – Verwijder bureaubladbestanden die je niet meer nodig hebt en geef de bestanden die je wil bewaren een definitieve plek op jouw computer.
  • Documenten, downloads en afbeeldingen – Verwijder wat je niet meer nodig hebt, geef bestanden die je wil bewaren een duidelijke naam en plaats ze in mappen met hetzelfde onderwerp. Vergeet niet om jouw online geheugen, bijvoorbeeld in de Cloud, ook mee te nemen.
  • Geïnstalleerde programma’s en tijdelijke bestanden – Verwijder de programma’s die je niet meer gebruikt. Veel programma’s gebruiken daarnaast tijdelijke bestanden, die blijvend op jouw computer blijven staan. Deze kan je verwijderen via de instellingen van jouw computer of via een speciaal programma.

Heb je dit allemaal gedaan, vergeet dan niet de prullenmand van jouw computer te legen. In principe gaat dit handmatig, al kan je bij zowel Windows als Apple eenvoudig instellen dat dit automatisch gebeurt. 

Webbrowser

De volgende acties kan je uitvoeren voor je webbrowser:

  • Opschonen – Gebruik je het internet, dan worden er continu tijdelijke bestanden en cookies opgeslagen op jouw apparaat (cashing). Bij de instellingen van jouw webbrowser zie je vaak de optie ‘Geschiedenis wissen’ of ‘Browsegegevens wissen’.
  • Browserextensies – Heb je wel eens extensies gedownload voor jouw webbrowser, loop deze dan na en verwijder wat je niet meer gebruikt.

Mailboxen

Jouw e-mail kan je op de volgende manier opschonen:

  • Inbox – Loop al jouw e-mails na en verwijder wat je niet meer nodig hebt. Archiveer e-mails die je wilt bewaren of verplaats ze naar mappen met hetzelfde onderwerp.
  • Uitschrijven – Ga na voor welke reclamemails en nieuwsbrieven je ingeschreven staat. Schrijf je uit voor degene die niet meer relevant zijn.
  • Verzonden items en prullenbak folder – Loop eventueel beide nog na en verwijder de inhoud ervan.

Mobiele telefoon (en tablet)

Vergeet je mobiele telefoon (en tablet) niet in het schoonmaakproces. Het volgende kan je doen:

  • Apps – Loop als je apps na in de instellingen en verwijder wat (bijna) niet meer gebruikt wordt.
  • Beginscherm – Maak het beginscherm zo leeg mogelijk en verspreid de relevante apps overzichtelijk in mappen. Zet apps met hetzelfde onderwerp bij elkaar.
  • Foto’s en andere bestanden – Loop door je media heen en verwijder wat niet meer relevant is. Zet belangrijke bestanden eventueel over naar een computer of naar extern geheugen.
  • Cache wissen – Apps van webbrowsers en sociale media slaan cache (tijdelijke bestanden en cookies) op, op jouw apparaat. Via de app zelf of via de instellingen van jouw telefoon kunnen deze bestanden verwijderd worden.

Op zoek naar een internet abonnement?

Heb je digitaal alles opgeschoond en wil je weer zorgeloos kunnen internetten op je apparaat? Op onze website kan je direct alle internet abonnementen vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wij hebben de beste draadloze routers met elkaar vergeleken
Een D-link en een Deco apparaat

Wij hebben de beste draadloze routers met elkaar vergeleken

Iris Kooi
Vergelijking: Apple TV of Google Chromecast? 

Vergelijking: Apple TV of Google Chromecast? 

Iris Kooi
Heb je wel 1 gigabit internet nodig?
Een meterkast

Heb je wel 1 gigabit internet nodig?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.