Draadloos internet instellen

op basis van 0 beoordelingen

Wil jij precies weten hoe je jouw eigen draadloze netwerk kan instellen? Lees dan snel verder!

Man die draadloos internet instelt

Een draadloze internetverbinding houdt in dat je overal in huis internet hebt zonder kabels te hoeven leggen. Draadloos internet is eenvoudig in te stellen via het stappenplan in dit artikel.

Hoe werkt WiFi en draadloos internet?

Heb je een draadloos netwerk thuis, dan heb je overal in en rondom het gehele huis internet. Hiervoor hoef je geen kabels te leggen en hoeven de apparaten dus niet op één vaste plek te blijven staan. Elk apparaat wat zich in en rondom het huis bevindt kan op het draadloze netwerk worden aangesloten.

Let wel op: Een draadloze verbinding is over het algemeen minder snel en stabiel dan een vaste netwerkverbinding. Daarnaast heeft de draadloze variant niet overal een even goed bereik.

Hoe kies je jouw draadloze internetabonnement?

Als je thuis wil internetten, dan heb je een abonnement nodig bij een internetprovider. Er zijn vele aanbieders op de markt, ook in combinatie met abonnementen voor televisie en telefonie, waarvan de bekendste Ziggo en KPN zijn. Er kunnen tussen verschillende aanbieders en het soort abonnement verschillen te vinden zijn in de internetsnelheid. Deze is uitgedrukt in Mbit per seconde. Over het algemeen geldt, hoe meer mensen in jouw huishouden internetten, hoe meer Mbits er nodig zijn.

Na aanmelding krijg je een draadloos WiFi modem, en eventueel een aparte router, thuisgestuurd en kan je er voor kiezen om jouw draadloze thuisnetwerk door een medewerker van de provider te laten installeren.

Glasvezel of DSL?

Glasvezel wordt steeds toegankelijker en populairder in Nederland. Er kan hiermee meer data verstuurd worden, wat voor stabieler en sneller draadloos internet zorgt. Als jouw provider glasvezel aanbiedt, check dan altijd of dit wel op jouw huisadres al wel beschikbaar is.

DSL is op vrijwel elke locatie beschikbaar. De werking van beide draadloze netwerken is hetzelfde, alleen werkt DSL over het algemeen trager.

Wat heb je nodig om jouw WiFi netwerk in te stellen?

Voor de aansluiting van draadloos internet heb je verschillende zaken nodig, waaronder:

  • WiFi modem: Deze zorgt simpel gezegd voor de verbinding met het internet. Inmiddels hebben de meeste modems ook een routerfunctie, waardoor je maar één apparaat nodig hebt om draadloos internet in huis te realiseren.
  • WiFi adapter: Om het draadloos internet te kunnen ontvangen, hebben apparaten een WiFi adapter nodig. De meeste apparatuur, zoals een laptop, heeft deze adapter al ingebouwd zitten, behalve een desktop pc. Is de adapter niet ingebouwd, dan kan je ervoor kiezen om een losse WiFi adapter te kopen of een internetkabel te gebruiken.
  • (Extra) router: Een router zorgt ervoor dat het draadloos netwerk gebruikt kan worden door meer dan één apparaat. Een aparte router is vaak niet nodig, maar als je op bepaalde plekken in huis een slechtere WiFi-verbinding hebt, dan kan het lonend zijn om daar (in de buurt) een extra router te plaatsen.

Hoe kan jij een WiFi netwerk instellen?

Het gewenste netwerk is eenvoudig via het volgende stappenplan in te stellen.

1. Het modem en de router plaatsen

Over het algemeen kan je het modem het beste plaatsen op de plek waar het internet de woning binnenkomt of op een centrale plek in huis, zo komt het signaal optimaal binnen. Dit is meestal in de meterkast of bij de televisie. Een DSL-modem moet op de inkomende telefoonlijn worden geplaatst. Deze is ook vaak te vinden op dezelfde plekken.

Heb je een aparte router, plaats deze dan op de plek waar je het meest wil gebruikmaken van het internet. Hier krijg je namelijk een beter bereik. Let hierbij wel op eventuele stoorzenders, zoals betonnen vloeren en een vaste telefoon.

2. De draadloze verbinding bewerkstelligen

Jouw laptop of pc verbinden met het internet kan door de volgende stappen te volgen:

 1. Klik rechtsonder in je computerscherm op het internetpictogram om de internet instellingen te openen. Soms moet je eerst op een klein driehoekje klikken om het systeem vak te openen en het internetpictogram te kunnen zien.
 2. Een lijst met beschikbare draadloze WiFi netwerken wordt zichtbaar. Je kan hier het internet aanzetten en jouw eigen netwerk selecteren, waarvan de naam (SSID) te vinden is op een sticker die achterop het internetmodem is geplakt.
 3. Klik vervolgens op ‘verbinding maken’.
 4. Maak je voor het eerst verbinding, dan wordt er om een wachtwoord of wachtwoordzin gevraagd (WPA2 of WPA3). Vul deze in, druk op het vinkje van ‘automatisch verbinding maken’, zodat de netwerk opgeslagen wordt, en klik vervolgens op ‘volgende’ of ‘OK’.
 5. Wacht tot je verbonden bent en je kunt starten met internetten!

Op een draadloos netwerk bij jou thuis moet een beveiliging komen. Op openbare netwerken kan iedereen die bij het modem in de buurt komt, gratis gebruik maken van de internetverbinding, ook cybercriminelen. Kies dus altijd voor een gesloten verbinding, zodat jouw internet alleen toegankelijk is met een wachtwoord. Gelukkig wordt dit in de meeste gevallen vanuit de fabrikant al ingeschakeld.

3. (Eventueel) het standaard wachtwoord wijzigen

Het standaardwachtwoord staat op de achterkant van jouw modem, maar deze kan je ook veranderen. Het is aan te raden om dit zo snel mogelijk te doen, omdat het standaardwachtwoord bij bijvoorbeeld een datalek gemakkelijk ‘op straat’ kan komen te liggen en worden gebruikt door cybercriminelen.

Het wachtwoord kan gewijzigd worden via internet. In de handleiding van de router staat een website waarop je in kan loggen met jouw gegevens. In het menu wat je vervolgens ziet, kan je onder andere het wachtwoord van jouw netwerk en de netwerknaam wijzigen.

Kort samengevat

Draadloos internet is eenvoudig in te stellen door het volgen van verschillende stappen. Sluit als eerste een abonnement af bij een provider naar keuze en wacht tot je het router-modem toegestuurd krijgt. Plaats dit apparaat op een centrale plaats in huis en maak verbinding met het draadloos internet via jouw laptop of desktop pc. Is dit gelukt, wijzig dan het wachtwoord voor jouw eigen veiligheid.

Op zoek naar een abonnement voor internet? Vergelijk dan direct alle internetproviders op onze website en vraag er snel en gemakkelijk één aan!

Veelgestelde vragen

Met een wifi netwerk heb je overal in en rondom jouw huis verbinding met draadloos internet, zonder dat je daar internetkabels voor nodig hebt.

Je hebt een internetmodem nodig, die meestal ook gelijk fungeert als router en zorgt voor het signaal. Daarnaast heb je een WiFi adapter nodig, welke meestal al zijn ingebouwd in de elektronische apparaten zelf.

Ja, dat is mogelijk als je een draadloos internetnetwerk hebt.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Wellicht ook interessant

Internet in het buitengebied
internet in buitenland

Internet in het buitengebied

Iris Kooi
Wat is gigabit internet?
1 Gbit/s internet

Wat is gigabit internet?

Iris Kooi
Wat is het verschil tussen HTTP:// en HTTPS://?
http(s)

Wat is het verschil tussen HTTP:// en HTTPS://?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Naar boven