Kan je je email behouden bij overstappen provider?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je weten wat alle mogelijkheden zijn bij een overstap? Lees dan snel verder!

email versturen
|

Als je gaat overstappen naar een andere provider, vervalt in principe jouw oude e-mailadres, behalve als je een onafhankelijk e-mailadres hebt. Wel is er de mogelijkheid om jouw e-mailadres over te zetten naar de nieuwe provider. Wij vertellen je hoe je dit doet!

Wat gebeurt er met jouw e-mailadres bij overstappen provider?

Gebruik jij een provider e-mailadres, zoals @ziggo.nl of @kpn.nl, dan komt deze te vervallen als je de overstap maakt naar een andere internetprovider. Providers zijn wettelijk verplicht om klanten, na beëindigen van jouw oude abonnement, nog zes maanden toegang te geven tot het mailaccount. Na deze gratis maanden raak je jouw oude e-mail definitief kwijt.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat heeft deze nieuwe wet in 2020 ingevoerd. Hij wil op deze manier onder andere het overstappen van provider stimuleren.

Binnen zes maanden moet je dus:

  • Alle belangrijke e-mails op een manier opslaan of;
  • Ze verzenden naar een nieuwe inbox of;
  • Mits mogelijk bij jouw oude provider, een abonnement afsluiten om enkel jouw huidige e-mailadres te behouden.

Kan je jouw e-mailadres behouden bij overstappen provider?

Bij sommige providers kun je, tegen een maandelijks bedrag, jouw oude e-mailadres behouden. Dit zijn KPN, Solcon en Caiway. Hieronder staat een tabel met de mogelijkheden per internetprovider.

Let op: Je moet dit zelf aangeven bij de overstap, deze dienst wordt niet automatisch aangeboden.

Hoe behoudt je jouw providergerelateerde e-mailadres na overstap?
ProviderUitlegPrijs
KPNOverstap van KPN naar Solcon? Kies voor een E-mail Only abonnement van KPNGratis
Overstap van KPN naar andere provider? Je kan nog zes maanden na overstap gratis gebruik maken van jouw e-mailadres. Kies daarna voor een E-mail Only abonnement.€ 7,50 pr maand
SolconOverstap van Solcon naar andere provider? Je kan nog 12 maanden gratis jouw e-mailadres gebruiken. Kies daarna voor een E-mail Only abonnement.Vanaf €2,95 per maand
CaiwayOverstap van Caiway naar andere provider? Je kan nog 12 maanden gratis jouw e-mailadres gebruiken. Kies daarna voor een E-mail Only abonnement.€ 10,65 per maand
OverigDe volgende providers bieden geen e-mailabonnement: Tele2, T-Mobile, Youfone en Ziggo. Je kan nog 6 maanden na overstap gratis jouw e-mailadres gebruiken.Niet van toepassing

Een provider onafhankelijk e-mailadres aanmaken

Na een overstap van provider, moet je zo snel mogelijk jouw nieuwe mailadres aanmaken. Een onafhankelijk e-mailadres is niet gekoppeld aan providers en heeft vele voordelen, namelijk:

  • Er zijn verschillende gratis e-maildiensten.
  • Je kan inloggen vanaf elk apparaat, overal ter wereld.
  • Je krijgt opslagruimte voor bijvoorbeeld foto’s en ander bestanden.
  • Je behoudt je e-mail altijd, ook na een overstap naar een andere provider.
  • Het is gemakkelijk in gebruik door onder andere (spam)filters en zoekfuncties.

Enkele nadelen van een onafhankelijke e-maildienst ten opzichte van e-mailadressen die providers bieden is dat dat er geen fysieke klantenservice is, er tussendoor reclame in de inbox wordt geplaatst en dat gratis accounts zo populair zijn dat je vaak niet jouw eigen naam kan gebruiken als domeinnaam.

Waar kan je een zo’n mailadres aanmaken?

De bekendste voorbeelden van een onafhankelijke e-maildienst zijn Gmail, Outlook en Yahoo. Daarnaast kan je via een eigen domeinnaam met e-mail inbox ook een e-mailadres aanmaken en zijn er naast de gratis varianten ook betaalde opties, zoals Soverin en Proton.

Stappenplan voor de overstap en het bewaren van je e-mails

Bij de overstap naar een andere provider kan je een paar stappen doorlopen, zodat e-mailtjes missen of kwijtraken niet gebeurt.

Begin hiermee, ruim voordat je contract bij jouw huidige provider stopt. Zo weten al jouw contacten dat je een nieuw e-mailadres hebt.

Stap 1: Maak een nieuw (onafhankelijk) e-mailadres aan

Wil je geen onafhankelijk mailadres en neem je niet het oude mailadres mee, vraag dan een nieuw afhankelijk e-mailadres aan bij jouw nieuwe provider.

Stap 2: Gebruik tijdelijk twee e-mailadressen

Door jouw oude en nieuwe adres te gebruiken mis je geen enkele e-mail, heb je tijd om iedereen op te hoogte te brengen en kan je wennen aan jouw nieuwe account.

Stap 3: Mail al je contacten

Laat al jouw belangrijke contacten weten dat je een nieuw e-mailadres gebruikt en dat het oude vervalt. Je kan dit het beste doen door iedereen (in jouw contactenlijst) een e-mail te sturen.

Stap 4: Stel een automatische reply in

In de instellingenpagina van jouw oude e-mailadres kan je kiezen voor het instellen van een automatische antwoordmail (reply). Je kan in een bericht vermelden dat je vanaf dat moment bereikbaar ben op een ander e-mailadres. Stuurt iemand een bericht naar jouw oude adres, dan krijgt diegene direct een e-mail terug met jouw bericht.

Stap 5: Gebruik de functie automatisch doorsturen

In de instellingspagina van jouw oude e-mailadres kan je instellen dat alle mails die binnenkomen, automatisch worden doorgestuurd naar jouw nieuwe e-mailadres. Zo hoef je nog maar op één e-mailadres te kijken.

Stap 6: Pas je e-mailadres aan bij bedrijven en organisaties

Waarschijnlijk sturen veel bedrijven jou berichten en nieuwsbrieven toe via jouw e-mailadres. Ook deze bedrijven hebben jouw nieuwe e-mailadres nodig, wat je meestal eenvoudig zelf online of telefonisch kan regelen.

Maak vooraf een lijstje met al deze bedrijven. Voorbeelden zijn:

  • DigiD
  • Banken
  • Huisarts en Ziekenhuis
  • Pensioenfonds
  • Verzekeringsmaatschappijen
  • Energieaanbieder
  • Televisie-, internet- en (mobiele) telefoonprovider
  • Entertainment, zoals streamingsplatformen

Kort samengevat

Gebruik jij een providerafhankelijk e-mailadres en maak jij de overstap naar een andere provider, dan komt deze standaard te vervallen na zes of twaalf maanden. Je moet een nieuw e-mailadres aanvragen bij een afhankelijke of onafhankelijke e-maildienst. Daarnaast is het bij een paar providers mogelijk om een abonnement af te nemen, enkel om jouw e-mailadres te behouden.

Naast dat je jouw nieuwe e-mailadres moet aanvragen, is het ook belangrijk om al jouw contacten op de hoogte te stellen dat jouw oude adres vervalt. Denk hierbij ook aan bedrijven en organisaties.

Op zoek naar een nieuw internet abonnement? Vergelijk dan direct alle providers op onze website en vraag en snel en eenvoudig één aan!

Veelgestelde vragen

Bij KPN, Solcon en Caiway kan je een abonnement afsluiten om jouw e-mailadres te behouden. Doe je dit niet of heb je een andere provider, dan vervalt na zes of twaalf maanden jouw oude mailadres.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Internet in het buitengebied
internet in buitenland

Internet in het buitengebied

Iris Kooi
Wat is gigabit internet?
1 Gbit/s internet

Wat is gigabit internet?

Iris Kooi
Wat is het verschil tussen HTTP:// en HTTPS://?
http(s)

Wat is het verschil tussen HTTP:// en HTTPS://?

Iris Kooi

Wellicht ook interessant

Internet in het buitengebied
internet in buitenland

Internet in het buitengebied

Iris Kooi
Wat is gigabit internet?
1 Gbit/s internet

Wat is gigabit internet?

Iris Kooi
Wat is het verschil tussen HTTP:// en HTTPS://?
http(s)

Wat is het verschil tussen HTTP:// en HTTPS://?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook

Naar boven