Een access point is een apparaat dat, vaak geïntegreerd in de router, het binnenkomende internetsignaal omzet in draadloos internet. Het is daarmee jouw toegangspunt tot het wifi netwerk.
Wat zijn wifi access points en hoe werken ze?
Access point, ofwel toegangspunten, zijn apparaten die het binnenkomende internetsignaal omzetten in een draadloos signaal, dus in wifi. Het is jouw toegangspunt tot het draadloos internet en een access point biedt daarmee de mogelijkheid om gemakkelijk veel apparaten tegelijk te verbinden met het draadloze netwerk en ook om het bereik van dat wifi netwerk te vergroten.
Access points fungeren als verlenging van jouw router. Let wel op: Het is geen vervanging van die router.
Een accesspoint is vaak geïntegreerd in de router, waardoor je in principe geen losse access points meer nodig hebt in huis. Je hoeft alleen de router met het modem te verbinden, al zijn ook deze soms samengevoegd, waarna de router zelf een draadloos netwerk creëert.
Het kan in sommige situaties echter wel handig zijn om een (extra) los access point aan te schaffen. Dit wordt verderop in het artikel uitgebreid besproken.
Het verschil tussen een wifi-repeater, Mesh-netwerk en access point
Elk van de bovenstaande apparaatjes zijn gemaakt om jouw wifi signaal te versterken, daarom worden ze nog wel eens door elkaar gehaald.
Wifi-repeater of wifi versterker
Een access point werkt dus anders dan een wifi versterker. De verschillen zijn:
Losse access points moeten met een internetkabel aangesloten worden op de router, terwijl een wifi versterker in het stopcontact gestoken wordt en dus draadloos werkt. Een versterker pakt daarmee jouw bestaande wifi verbinding op en deelt hem opnieuw uit.
Bij een wifi versterker gaat onderweg veel van de maximale snelheid verloren, omdat het signaal door de lucht moet reizen en hij wifi signalen tegelijk moet verzenden en ontvangen. Omdat access points met een kabel werken heb je hier geen last van en is de verbinding sterker en stabieler.
Mesh netwerk
Een Mesh-netwerk bestaat uit een hoofdrouter die je aansluit op jouw internetmodem. Daarnaast plaats je door het hele huis zogenaamde draadloze hubs, die het wifi netwerk oppakken en versterken. Ze zijn sterker en stabieler dan de standaard wifi versterkers, maar trager en gevoeliger voor storing dan access points. Daarmee blijft werken met internetkabels toch de beste keus.
Het verschil tussen een router, modem en access point
Voor het bewerkstelligen van een draadloos wifi netwerk heb je drie apparaten nodig, vaak ingebouwd in één kastje. Deze drie worden daarom regelmatig door elkaar gehaald, daarom volgt hier een uitleg:
Het modem zorgt ervoor dat er internet jouw woning binnenkomt. Vervolgens wordt dit internet naar het ontvangende apparaat gebracht (met een kabel), zodat je internetverbinding hebt. Er kan aan een internetmodem echter maar één apparaat verbonden.
Een router kan je verbinden met het modem of hij zit er al ingebouwd. Hij zorgt ervoor dat het internet gebruikt kan worden door meer dan één apparaat. Dit doet hij door een lokaal netwerk te creëren. Dit kan met netwerkkabels, maar dit kan ook draadloos als je gebruikt maakt van een access point.
De verschillen met een access point
Jouw internetmodem zorgt dus voor de internetverbinding in jouw huis, waarna de router ervoor zorgt dat die internetverbinding naar meer dan één apparaat gestuurd kan worden. Access points zorgen er op hun beurt voor dat dat internet een draadloze verbinding kan worden.
Een router is het centrum van jouw netwerk en zorgt dat alle netwerkapparatuur met elkaar kan communiceren. Het toegangspunt maakt op zijn beurt jouw draadloze netwerk groter en sterker.
Wanneer heb je een losse access point nodig?
Een los access point aanschaffen is handig als het bereik van jouw ingebouwde toegangspunt niet toereikend genoeg is. Dit is vaak het geval, omdat het internetkastje vaak in de meterkast hangt. Het internetsignaal moet daardoor vaak door een dikke kastdeur, meerdere muren en/ of plafonds om het hele huis van internet te kunnen voorzien. Hierdoor zakt de sterkte van het internetsignaal en is de verbinding niet meer voldoende. Dit heet met een mooi woord congestion.
Losse toegangspunten hebben flinke voordelen, zo is het een goedkope optie om je wifi netwerk uit te breiden en gaat er door het gebruik van kabels geen internetsnelheid en -stabiliteit verloren. Een nadeel is dat je verplicht bent om kabels door je huis te trekken.
En meerdere access points?
Als je in meerdere ruimtes in huis geen (goede) wifi verbinding hebt, dan is het verstandig om meerdere access points te plaatsen. Van elk toegangspunt werkt het beheer standalone, wat inhoudt dat jouw apparaat niet vanzelfsprekend verbinding maakt met het punt met het sterkste signaal. Handmatig kan je dan het access point met de beste verbinding selecteren. Het is echter wel mogelijk om alle access points samen te laten werken, zodat een apparaat wel automatisch met het best punt en het sterkste wifi signaal verbindt. Dit heet seamless roaming.
In plaats van meerdere toegangspunten, is het soms ook handig om een nieuwe router te kopen. Tegenwoordig zijn er routers te koop met meerdere ingebouwde access points en met hogere snelheden dan vroeger.
Waar moet je op letten bij de koop van een access point?
Er zit veel verschil in de specificaties van losse access points. Het assortiment wordt steeds verder uitgebreid en geoptimaliseerd, onder andere aan de locatie waar je het access point wil plaatsen. Bedenkt dus voordat je tot kopen overgaat wat je de belangrijkste specificaties vindt en vergelijk verschillende toegangspunten.
De belangrijkste punten om op te letten bij het kopen van een toegangspunt staan hieronder beschreven.
De frequentiebanden
De frequentiebanden staan voor de zendfrequentie waarmee het draadloze signaal van het access point wordt uitgezonden. Er kan verschil zitten in de hoeveelheid banden die gebruikt worden en de snelheid van die banden, wat maakt of een toegangspunt een laag of een hoog zendvermogen heeft.
Hoe meer banden, hoe meer wegen je internetsignaal kan nemen naar het apparaat en hoe sneller jouw internetverbinding zal zijn. Als er twee banden worden gebruikt, heet dat simultaneous dual band access. De snelheid van de banden wordt aangegeven in gigahertz (GHz), waarbij geldt dat hoe hoger het aantal GHz, hoe sneller jouw wifi.
De snelheid
De snelheid van een internetsignaal wordt uitgedrukt in gigabit per seconde (Gb/s of Gbs) of megabit per seconde (Mb/s of Mbps). Over het algemeen geldt dat hoe hoger het aantal Mbps per seconde, hoe meer data verwerkt kan worden en hoe sneller het internet dus is. Als je van plan bent om jouw internetnetwerk vaak en intensief te gebruiken, bijvoorbeeld in een groot gezin of door veel te streamen, dan is het aan te raden om een access point met meer Mbps te kopen.
De wifi standaarden
Elke draadloos netwerk maakt gebruik van een bepaalde wifi standaard. Het is belangrijk dat jouw modem, router en access point met dezelfde standaard kunnen werken, anders kan jij het internetsysteem niet optimaal benutten.
Werkt je router alleen met standaarden ouder dan 802.11ac (b/g/n standaarden), dan is het slim om eerst de router te vervangen, om zo meer uit jouw internetabonnement te kunnen halen. De meeste access points en routers werken met een AC-standaard, of een oudere standaard. De nieuwste variant hier op de AX-standaard.
Kan je een access point zelf installeren?
Je kan jouw access point relatief eenvoudig zelf installeren. Je plaatst daarvoor een losse access point op een plek waar het internetsignaal nog redelijk is. Het toegangspunt pikt dit signaal op en zendt het vervolgens vanaf die plek opnieuw uit.
Met een netwerkkabel (UTP-kabel) koppel je het toegangspunt aan jouw router. Daarnaast kan het zijn dat je het access point met een aparte stekker in het stopcontact moet steken om hem van stroom te voorzien. Tegenwoordig beschikken echter ook veel access points over ‘Power over ethernet’ (PoE). Als jouw toegangspunt werkt met Power over ethernet, dan levert de netwerkkabel van het punt zowel stroom als data, waardoor je geen stopcontact in de buurt hoeft te hebben.
Als het toegangspunt is aangesloten kan je, door de stappen in de handleiding te volgen, het punt installeren, instellen en configureren. Het kan zijn dat hier aparte software voor gedownload moet worden, maar soms kan dit ook door in te loggen op de website van het access point.
Kort samengevat
Een access point is een apparaat dat het binnenkomende internetsignaal omzet in een draadloos wifi signaal. Het is één van de drie apparaten die je nodig hebt om een draadloos internetnetwerk in je huis te bewerkstelligen en is vaak geïntegreerd in de router.
Eén of meerdere losse access points kunnen handig zijn als het bereik van jouw ingebouwde punt niet voldoende is. Je plaatst een los toegangspunt op een plek waar nog wel een redelijk signaal is en vanaf daar wordt dit signaal opgepikt en verder het gebouw ingestuurd.
Je verbindt een losse access point met een kabel aan de router en het toegangspunt verschilt daarmee met andere draadloze wifi versterkende apparatuur. Tegenwoordig beschikken de meeste toegangspunten over power over ethernet, waardoor de netwerkkabel zorgt voor dataverkeer, maar ook voor stroom.
Ben je op zoek naar een passend internet abonnement? Vergelijk dan direct alle providers op onze website en vraag en snel en eenvoudig één aan!
Veelgestelde vragen
Hij zet het binnenkomende internetsignaal om in een draadloos wifi netwerk en versterkt een eventueel verzwakt internetsignaal ook.
Beide zijn nodig om draadloos internet te bewerkstelligen, dus de één is niet beter dan de ander.
Op een plek waar nog een redelijk internetbereik is. Vanuit daar wordt dit signaal dan verder het gebouw ingestuurd.
Besparen op je internet abonnement?
Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.