TV aansluiting makkelijk uitgelegd

op basis van 0 beoordelingen

Je hebt een televisie en je hebt een tv-abonnement. De volgende stap is het aansluiten. Makkelijker gezegd dan gedaan, want je hebt talloze snoeren, kastjes en afstandsbedieningen thuis gekregen. In dit artikel gaan we je helpen bij het aansluiten van je televisie.

persoon bezig met tv aansluiten
|

TV ontvanger aansluiten op de televisie

Het is in principe helemaal niet zo ingewikkeld om je televisie aan te sluiten, je moet alleen even weten waar je mee te maken hebt.

Een decoder is een digitale tv-ontvanger. Het tv-signaal wordt door deze decoder ontvangen. Als je de decoder aan je tv verbindt heb je beeld. Dit doe je met een HDMI-kabel.

Decoder aansluiten

We hebben een stappenplan gemaakt om je verder te helpen:

 1. Om te beginnen is het belangrijk dat je decoder het televisiesignaal ontvangt. Met kabeltelevisie moet je een coaxkabel verbinden tussen de modem en het stopcontact. Bij glasvezel kan de decoder zonder tussenweg op het modem worden aangesloten. Dit kan je doen met een netwerkkabel. Als je dit gedaan hebt kan je de decoder via een HDMI-kabel aansluiten op je televisie.
 2. Als je dit gedaan hebt kan je de decoder via een HDMI-kabel aansluiten op je televisie.

CI+ module installeren

De provider van je kabel kan ook gebruik maken van een CI+ module (CAM-module) om een televisie aan te sluiten. Dit apparaat zorgt ervoor dat je door middel van een smartcard geen decoder nodig hebt. Ook hier hebben we stap voor stap uitgelegd hoe het werkt:

 1. Steek de coaxkabel in de televisie en het stopcontact.
 2. Stop de smartcard in de C!+ module.
 3. Tot slot kan je de module aansluiten op je televisie.

De draadloze verbindingsset aansluiten

Om een draadloze verbindingsset te gebruiken heb je adapters nodig. Deze adapters sluit je aan via het stopcontact. De decoder wordt dan via het stroomnet met de televisie verbonden.

Hieronder een stappenplan voor het aansluiten van de verbindingsset:

 1. Zoek een stopcontact dicht bij je modem en sluit daar een adapter op aan.
 2. Als je dat hebt gedaan ga je de adapter aansluiten op het modem door middel van een netwerkkabel.
 3. Zoek een stopcontact bij de tv en sluit daar de tweede adapter op aan.
 4. Gebruik een netwerkkabel om de tweede adapter aan te sluiten op de tv-ontvanger.
 5. Gebruik een HDMI-kabel om de tv aan te sluiten op de tv-ontvanger.

Meer dan een televisie aansluiten

Je kan ook digitale-tv ontvangen in een tweede kamer in je huis. Bijvoorbeeld op de slaapkamer of in de logeerkamer. Dit kan zowel met als zonder kabel.

Een aantal belangrijke punten bij het aansluiten van een tweede televisie:

 • Let er op dat er een limiet kan zijn op het aantal televisies die je tegelijkertijd kaan aansluiten. Dit hangt af van je provider en je internetaansluiting.
 • Als je op meerdrere televisie tegelijkertijd tv wilt kijken dan kost dat bandbreedte. Voldoende internetsnelheid is dus belangrijk.
 • Denk er ook aan dat een tweede tv-ontvanger geld kost. Bij de meeste providers is dit een maandelijks vast bedrag.
 • Een extra tv aansluiten kost ook extra coax- en netwerkkabels. Het Tv-signaal komt binnen via een coax aansluiting. Die kan je dan weer met een decoder of CI+ module aan je televisie verbinden. Er bestaan ook draadloze verbindingssets. Die sturen het tv-signaal via het stroomnetwerk naar je televisie. Streamen is ook een optie om draadloos tv te kijken

Andere apparaten aansluiten

Als je game consoles of blu-ray speler wilt aansluiten gaat dat altijd via een HDMI-kabel.

Geluidsinstallaties kan je met je tv verbinden via HDMI of een 3,5 mm aux audio jack.

TV aansluiten op je netwerk

Het is super populair om je televisie aan te sluiten op het internet. Hierdoor krijg je namelijk toegang tot meer content. Bijna alle moderne televisies hebben de mogelijkheid om met het internet te verbinden.

Dit zijn de twee opties om je televisie aan te sluiten op het internet:

 • Wifi: Een hoop moderne televisies hebben een ingebouwde wifi-ondersteuning. Via de instellingen van de televisie kan je dan verbinden met je wifi-netwerk. Dit staat ook uitgelegd in de handleiding van de televisie.
 • Netwerkkabel: Als je een snellere en stabielere verbinding wilt dan bij een wifi-verbinding heb je een netwerkkabel nodig. Dit blijft de beste verbinding. De kabel kan je gewoon aansluiten op je apparaat. Het is wel belangrijk dat je een goed kabelnetwerk hebt in je huis.

Wat te doen bij slecht beeld

Voor je de schuld van het slechte beeld aan je televisie geeft is het verstandig om de signaalkwaliteit te checken. Als je signaal zwak is ligt het probleem namelijk bij je provider. Er is dan weinig wat je er zelf aan kunt doen.

Een aantal manieren om de beeldresolutie op je toestel te verbeteren:

 • Bekabeling van hoofdaansluiting naar de decoder: Een kabel moet soms een lange afstand afleggen in je huis. Daarom kan zo´n kabel nog wel eens beschadigd raken. Als dat zo is kan je deze eenvoudig laten vervangen.
 • Bekabeling van decoder naar TV: Deze bekabeling regelt de beeldkwaliteit. Daarom raden wij aan om minimaal een HDMI 2.0 kabel te gebruiken. Zo weet je zeker dat je kabel de resoluties aankan.
 • Stoorzenders nakijken: Het kan ook zo zijn dat er stoorzenders zijn die je beeld verslechteren. Een gevolg van deze stoorzenders is bijvoorbeeld haperend beeld. Zorg ervoor dat andere elektrische apparaten niet in de buurt van de coax-kabel of antenne staan.Als je beeld nog steeds slecht is moet je even naar je HDMI kabel kijken. Als die kabel ouder is dan twee jaar is het verstandig om hem te vervangen.

Veelgestelde vragen

We hebben nog een aantal veelgestelde vragen beantwoord om je nog verder te helpen.

Als je een abonnement hebt met een kabelnetwerk krijg je van de maatschappij een tv-ontvanger en overige materialen om je tv aan te sluiten. Kijk voor meer informatie over hoe je deze ontvanger aansluit naar het kopje ´TV ontvanger aansluiten op televisie´.

Je kunt via een HDMI-kabel Apple TV of een Chromecast aansluiten op je tv. Als je dat hebt stream je moeiteloos je favoriete content van bijvoorbeeld je smartphone of tablet rechtstreeks naar je grote tv-scherm. Hier is uitsluitend een internetverbinding voor nodig.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Wellicht ook interessant

Wat is Dolby Vision en hoe werkt het?
dolby vision

Wat is Dolby Vision en hoe werkt het?

Iris Kooi
Wat is een decoder of digitale tv ontvanger en hoe werkt het?
persoon die naast een digitale tv ontvanger staat

Wat is een decoder of digitale tv ontvanger en hoe werkt het?

Iris Kooi
Wat is het alternatief voor tv-abonnement?
2 personen die naar tv kijken op een bank

Wat is het alternatief voor tv-abonnement?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook

Naar boven