Wat is Dolby Vision en hoe werkt het?

op basis van 0 beoordelingen

Wil je alles weten over de werking van Dolby Vision? Lees dan snel verder!

dolby vision
|

Dolby Vision is een HDR formaat, welke ervoor zorgt dat de helderheid, het contrast en de hoeveelheid kleuren in elk frame van een video optimaal worden afgesteld. Hierdoor krijg je prachtige beelden en wordt films kijken een nog groter feestje.

Wat is Dolby Vision en hoe werkt het?

Dolby Vision is een HDR (High Dynamic Range) formaat welke ontwikkeld is door Dolby. HDR geeft een groter en gedetailleerder kleurbereik dan het vroeger gebruikte SDR (Standard Dynamic Range).

Wat is een HDR formaat?

HDR staat dus voor High Dynamic Range, ook wel hoog dynamisch bereik. Kortgezegd wordt er bij HDR gewerkt met een hogere helderheid en contrast en een grotere hoeveelheid kleuren, waardoor er een betere beeldkwaliteit te zien is met de beste kleur.

Er zijn verschillende HDR formaten, maar er wordt het meest gebruik gemaakt van HLG, HDR 10, HDR 10+ en Dolby Vision.

Voorheen was Dolby met name bezig met geluid (Dolby Atmos). Ze wilden echter ook een optimale homecinema-ervaring bieden, waarvoor de beeldkwaliteit omhoog moest. Dolby Vision is één van de dynamische formaten van HDR en ontworpen om meer helderheid, een hoger contrast, dynamischere kleuren en overall een intensere ervaring te bieden. Dit doen ze door een groter dynamische bereik (metadata) naar het betreffende apparaat (bijvoorbeeld je televisie) te sturen, zodat deze precies weet hoe het beeld gedurende de video weergegeven moet worden.

Om dit te kunnen doen, moeten zowel de gebruikte hardware als software Dolby Vision ondersteunen. Wat betreft software heeft Dolby Vision een standaard die van productie tot distributie van een film gehandhaafd moet worden. Dit houdt in dat tijdens het maken en masteren van films, deze vrij nieuwe technieken al moeten worden toegepast. Daarnaast moet jouw hardware ook zo gemaakt zijn, dat ze Dolby Vision HDR ondersteunen en dat ze de maximaal benodigde specificaties kunnen halen, anders heb je niet de optimale kijkervaring.

Wat is Dolby Vision IQ?

Dolby Vision IQ is een vernieuwde variant van Dolby Vision Standaard, zonder dat het een nieuw HDR formaat is. Dolby Vision IQ zorgt ervoor dat de beeldkwaliteit en de kleurdiepte optimaal worden afgestemd op het omgevingslicht in de ruimte. Omgevingslicht verandert gedurende de dag van natuurlijk zonlicht tot kunstlicht in de avonduren. Dit licht wordt gedetecteerd door middel van ingebouwde sensoren in televisies, waarna Dolby Vision IQ het beeld direct hierop aanpast.

In 2020 is deze nieuwe variant geïntroduceerd en het zal enkel beschikbaar zijn op tv’s. Panasonic en LG zijn merken die dit ondersteunen.

Verschillen tussen HDR formaten

Tussen de verschillende HDR formaten zitten verschillen in de soort metadata, dus statische- of dynamische metadata, de kleurdiepte en de maximale piekhelderheid. Deze worden hieronder besproken. Let wel op: Niet alle televisies ondersteunen de maximale piekhelderheid en kleurdiepte, ook als Dolby Vision zelf wel wordt ondersteund.

HDR10HDR10+Dolby Vision
MetadataStatischDynamischDynamisch
Piekhelderheid1000 nits1000 nits4000 nits
Kleurdiepte10 bit10 bit12 bit

Statische en dynamische metadata

Metadata bevat informatie over kleuren, contrast en helderheid van beeldmateriaal. Bij statische metadata wordt er maar één set instructies gegeven aan je toestel met betrekking tot het beeldmateriaal. De kwaliteit en kleurgebruik van het beeld blijft daarmee de hele video hetzelfde. Bij dynamische metadata worden er juist heel veel sets met instructie verstuurd, zodat de kwaliteit en kleurgebruik van het beeld per scene of zelfs per frame geoptimaliseerd wordt.

Piekhelderheid

Hoeveel licht er maximaal van het scherm komt, wordt uitgedrukt in aantal candela per vierkante meter, ook wel nits genoemd. Dolby Vision heeft een maximale piekhelderheid van 10.000 nits. Echter is het maximale aantal nits wat ondersteund wordt door toestelschermen 5.000 nits. De volledige kwaliteit van het beeld met Dolby Vision is dus nog niet zichtbaar.

Kleurdiepte

De kleurdiepte is de hoeveelheid informatie die gebruikt wordt om iedere pixel een bepaalde kleur te geven, uitgedrukt in bits. Hoe meer bits, hoe preciezer de kleur en hoe beter deze zich kan uiten op beeld.

Met Dolby Vision is het aantal bits van tien naar twaalf gegaan, wat maar een kleine verandering lijkt. Echter betekent dit dat er meer dan 3000 kleurtinten en meer dan 65 miljard kleuren meer worden gebruikt voor een beeld.

Hoe kan je in Dolby Vision HDR kijken?

Om in Dolby Vision HDR te kijken heb je de juiste Dolby Vision content en -hardware nodig.

Content die Dolby Vision ondersteunt

Inmiddels ondersteunen bijna alle Ultra HD Blu ray discs Dolby Vision. Daarnaast maken de grotere streamingdiensten zoals Netflix, Apple TV+ en Apple Movies, Amazon Prime Video en Disney + hier ook gebruik van. Dit geldt echter niet voor alle films en series. Vaak staat er, als je een film of serie aanklikt, gelijk aangegeven of deze te kijken is in Dolby Vision.

Wil je jouw hele film of serie in Dolby Vision kijken op Netflix, dan heb je een abonnement nodig dat ook Ultra HD (4K) ondersteunt, het Netflix Premium abonnement. Bij de andere streamingdiensten heb je geen speciaal abonnement hiervoor nodig.

Hardware die Dolby Vision ondersteunt

Ook de gebruikte hardware moet Dolby Vision ondersteunen. Dit geldt voor elke apparaat wat gebruikt wordt, bijvoorbeeld jouw tv, Blu-rayspeler of spelcomputer. Bij tv’s geldt, dat als deze Dolby Vision ondersteunt, dat HDR10 ook ondersteund wordt.

Hieronder volgt een aantal tv-merken die Dolby Vision in ieder geval ondersteunt:

 • LG (bijvoorbeeld de LG Oled CX)
 • Panasonic
 • Philips (The One, welke ook alle andere HDR formaten ondersteunt)
 • TCL
 • Sony
 • Hisense

Samsung tv’s worden niet ondersteund door Dolby Vision, omdat het merk partner is van het concurrerende formaat HDR10+. De rest van de merken ondersteunen meestal beide formaten. Let wel op, want ook al ondersteunt jouw tv Dolby Vision, dan betekent dat niet per se dat het ook zo wordt weergegeven op beeld. Zo moet jouw beeldscherm wel ingesteld kunnen worden op de optimale kleurintensiteit en piekhelderheid. De grotere en meer high-end tv’s hebben meestal ook de beste specificaties. Dit geldt ook voor een Qled tv.

Andere apparaten die Dolby Vision ondersteunt zijn onder andere:

 • De meeste Blu-rayspelers
 • Nieuwere mobiele telefoons van LG
 • Apple TV 4K
 • Apple Iphone 12 Pro (en hoger)
 • Chromecast Ultra/ Chromecast met Google TV
 • Amazon Fire TV Stick 4K
 • Roku Ultra en Roku Streaming Stick 4K
 • Android NVIDIA Shield TV Pro

Ook in de wereld van gaming is Dolby Vision geïntroduceerd. Zo kan je onder andere via de Xbox series X en S in Dolby Vision spelen, mits je tv dit ook ondersteunt.

Kort samengevat

Dolby Vision is een nieuw en dynamisch formaat van HDR, welke ervoor zorgt dat de kwaliteit en het kleurgebruik van een video in elke scene of elk frame optimaal wordt weergegeven. De kleuren zijn helderder, zonder dat het ten koste gaat van de donkere delen.

Om in Dolby Vision te kijken, moeten zowel de content als de hardware dit formaat ondersteunen. Inmiddels wordt Dolby Vision materiaal door vele apparaten, zowel tv’s als andere mobiele apparaten, en streamingsdiensten ondersteund.

Op zoek naar een internet en tv abonnement, zodat je zorgeloos in Dolby Vision kan streamen? Vergelijk dan direct alle abonnementen op onze website en vraag er snel en eenvoudig één aan.

Veelgestelde vragen

Dolby Vision is een een nieuw formaat van HDR, welke ervoor zorgt dat de kwaliteit en het kleurgebruik van een video in elke scene of elk beeld optimaal wordt weergegeven.

Dolby Vision is een vorm van HDR en beter dan de bekende formaten HDR10 en HDR10+.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat zijn de beste films?
2 personen op een bank die een film kijken

Wat zijn de beste films?

Iris Kooi
Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?
kind met smartwatch om

Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?

Iris Kooi
Wat zijn de beste Netflix series?
2 personen op een bank die Netflix kijken

Wat zijn de beste Netflix series?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook