Wat is een decoder of digitale tv ontvanger en hoe werkt het?

op basis van 1 beoordeling

Wil je alles weten over digitale decoders? Lees dan snel verder!

persoon die naast een digitale tv ontvanger staat
|

Een digitale televisieontvanger, ook wel digitale decoder genoemd, is een kastje waarmee je digitale tv zenders en interactieve tv kan ontvangen. Dit kan een externe ontvanger zijn, maar ook een ingebouwde decoder in jouw televisietoestel.

Wat is een decoder of digitale tv ontvanger?

Een digitale ontvanger, ook wel decoder, set-top-box of receiver genoemd, is een kastje waarmee je digitale televisie ontvangen kan. Dit kan een extern tv modem zijn, maar er bestaan ook ingebouwde tv decoders voor in jouw televisietoestel. Het grote verschil met analoog televisie kijken is de ’taal’ waarmee het digitale signaal wordt verstuurd, namelijk in enen en nullen.

Heb je een externe digitale ontvanger nodig, soms in combinatie met een Personal Video Recorder en ingebouwde harde schijf om ook uitzendingen op te kunnen nemen, dan zijn er verschillende opties. Meestal krijg je hem in bruikleen als je een televisie- of internetabonnement afsluit. Daarnaast is het mogelijk dat je hem cadeau krijgt en soms moet je zelf een digitale decoder kopen. Een bekend voorbeeld is een Caiway ontvanger, de Amino Aria 7x.

De voordelen van een decoder of digitale tv ontvanger

Providers bieden inmiddels geen analoge televisie meer aan, enkel nog digitale televisie. En dat is logisch, want er zitten veel voordelen aan, zoals:

  • Digitale televisie heeft een aanzienlijk betere beeldkwaliteit.
  • Je hebt de mogelijkheid om honderden verschillende zenders te ontvangen uit binnen- en buitenland, afhankelijk van welke bij je abonnement horen.
  • Navigeren is makkelijk met digitale televisie. Zo kan je de elektronische programma gids opzoeken en je gehele zenderlijst op één plek bekijken.
  • Er is een kinderslot mogelijk, zodat kinderen niet naar bepaalde kanalen kunnen kijken.
  • Veel digitale ontvangers hebben interactieve televisie, zodat je een programma onder andere kan terugkijken, terugspoelen en soms zelfs opnemen.
  • Onder bepaalde voorwaarden kan je met digitale televisie gratis de publieke en regionale zenders bekijken, ook zonder abonnement.

Het enige nadeel is dat je niet naar je televisie kan streamen. Hier heb je een aparte mediaspeler voor nodig, zoals een Apple TV of Google Chromecast.

Wat doet een decoder?

Decoders beschikken over twee belangrijke functies.

Het televisiesignaal omzetten naar beeld en geluid

Iedere decoder werkt als een vertaler van de enen en nullen. Je televisieprovider stuurt een gecomprimeerd televisiesignaal naar jouw woning, wat inhoudt dat de data kleiner is gemaakt en in een digitale code is gegoten. Deze code wordt vervolgens omgezet naar het digitale signaal voor geluid en beeld en met behulp van een digitale tuner, welke in de decoder zit, doorgestuurd naar jouw televisie.

Zelf sluit je de tv ontvanger aan op de televisie, waarna je enkel nog de afstandsbediening van die ontvanger hoeft te gebruiken. De afstandsbediening van jouw eigen toestel heb je vaak niet meer nodig.

De smartcard uitlezen

De tv decoder kan tegelijkertijd ook de bijbehorende smartcard uitlezen, welke gegevens bevat over jouw televisie abonnement. Als de bijbehorende provider werkt met een smartcard, dan krijg je die thuisgestuurd samen met tv ontvanger. KPN en Tele2 zijn de enige providers die niet werken met smartcards.

Welke soorten decoders zijn er?

Er zijn verschillende soorten decoders, elk met hun eigen specificaties. Er kunnen bijvoorbeeld verschillen te vinden zijn in het soort verbinding, de beeldkwaliteit, het geheugen, het besturingssysteem en de opnamefunctie en opslag. De belangrijkste twee zijn hieronder uitgewerkt.

Soorten verbindingen

Er zijn verschillende manieren waarop het digitale signaal binnen kan komen in jouw woning, zoals via kabel, ether, satelliet of glasvezel. Deze signalen zijn op verschillende manieren gecodeerd en niet elke decoder kan elk signaal aflezen.

Het soort decoder wat je krijgt of aan moet schaffen is dus afhankelijk van jouw televisieprovider. Elke provider zendt namelijk zijn eigen signaal uit en moet op een andere manier worden afgelezen. Meestal is het dan ook verplicht om een decoder in bruikleen te nemen van jouw televisieprovider.

Wil je zelf een decoder kopen, zorg er dan voor dat er meerdere tuners op zitten, zodat je nooit vast zit aan een bepaalde provider.

De volgende soorten tv ontvangers bestaan er:

  • DVB-C werkt via een coax-kabel. Onder andere Ziggo, Delta en Caiway maken hier gebruik van.
  • DVB-T/T2 werkt via de ether. Onder andere KPN (Digitenne) maakt hier gebruik van en daarnaast kunnen er, onder bepaalde voorwaarden, gratis publieke en regionale zenders worden ontvangen via deze decoder.
  • DVB-S werkt via satelliet. Satellietproviders, waaronder CanalDigitaal, maken gebruik van DVB-S.
  • IPTV werkt via het internet, dus via ADSL, VDSL of Glasvezel. Het internetmodem en de decoder moeten door middel van een kabel verbonden worden. Het is daarmee vergelijkbaar met een streamingsdienst. Verschillende televisieproviders en diensten werken hiermee, zoals KPN, Ziggo en NLZiet.

SD, HD of Ultra-HD

De meeste decoders zijn tegenwoordig in staat om Full HD-beelden te ondersteunen. In vergelijking met SD bestaat het beeld uit meerdere lijnen en is dus scherper. Inmiddels bestaan er ook al 4K-televisies en zelfs 8K-televisies. Een 8K- of 4K tv ontvanger moet Ultra-HD beelden kunnen ondersteunen. Kijk dus altijd even in de specificaties voor welke resolutie de decoder geschikt is.

Een ingebouwde decoder in de televisie

Tegenwoordig zit er in een televisie vaak een DVB-C tuner ingebouwd, welke werkt via kabel. Bij steeds meer toestellen is dit ook voor satellietontvangst mogelijk. Je hebt dan geen losse decoder meer nodig als jouw provider met één van beide werkt. Daarnaast kan je de afstandsbediening van de televisie zelf blijven gebruiken en is de uiteindelijke kwaliteit van het beeld vaak beter dan met een externe decoder.

Om digitale tv te ontgrendelen bij ingebouwde decoders heb je een CI+ module nodig, ofwel een CAM (Conditional Acces Module). Dit is een kleine platte insteekkaart, welke je in jouw televisie kan steken. In de module steek je vervolgens de smartcard van je provider.

Kort samengevat

Wil je digitale tv kijken, dan heb je een zogenoemde decoder nodig. Dit is een kastje, met of zonder ingebouwde harde schijf, welke het signaal van jouw televisieprovider omzet naar beeld en geluid. Vaak krijg je deze cadeau of om te bruiklenen. Daarnaast hebben veel televisietoestellen tegenwoordig een ingebouwde decoder, waardoor je geen losse apparatuur meer nodig hebt.

Televisieontvangers kunnen van elkaar verschillen in onder andere de soort verbinding en de kwaliteit van het beeld. Televisieproviders gebruiken elk hun eigen soort verbinding, dus de decoder die je krijgt of zelf aanschaft moet dit wel ondersteunen.

Op zoek naar een abonnement voor tv en internet? Vergelijk dan direct alle televisie- en internetproviders op onze website en vraag er snel en gemakkelijk één aan!

Veelgestelde vragen

Hij zet het televisiesignaal wat naar jouw woning wordt gestuurd om naar beeld en geluid en stuurt deze door naar de televisie. Daarnaast leest hij de smartcard van jouw provider uit, waar jouw abonnementsgegevens opstaan.

Ja, deze heb je nodig. Echter hoeft dit niet altijd in de vorm van een externe decoder. Tegenwoordig zit er in veel televisies al een decoder ingebouwd.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Iris Kooi

Iris is onze woordtovenaar bij providervergelijken.nl. Dagelijks duikt ze in de diverse onderwerpen die het telecom landschap rijk is en zorgt ervoor dat zelfs een kind de teksten die ze schrijft zou kunnen begrijpen!

Lees verder

Laatste artikelen van Iris Kooi

Wat zijn de beste films?
2 personen op een bank die een film kijken

Wat zijn de beste films?

Iris Kooi
Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?
kind met smartwatch om

Welke smartwatch is geschikt voor uw kind?

Iris Kooi
Wat zijn de beste Netflix series?
2 personen op een bank die Netflix kijken

Wat zijn de beste Netflix series?

Iris Kooi
0 reacties

Reageer ook