In 2004 heeft glasvezelinternet zijn intrede gedaan in Nederland. Daarvoor konden we enkel internetten via coax kabels of koperen telefoonlijnen. Het is inmiddels niet meer weg te denken uit ons land. Steeds meer huishoudens worden op het netwerk aangesloten en eigenlijk is iedereen laaiend enthousiast.
Genoeg reden voor een vergelijkingsonderzoek, want is internet via glasvezel echt zoveel beter dan internet via de kabel of koperlijn? Je leest het in dit artikel!
Glasvezel: Wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?
Bij een glasvezelverbinding worden (internet)signalen verstuurd via kabels, gemaakt van glasvezels. Deze glasvezels zijn zo dun dat ze de data kunnen uitwisselen door middel van knipperende lichtsignalen.
Dit gaat letterlijk zo snel als het licht en zorgt dus ook voor een razendsnelle internetverbinding. Afhankelijk van het abonnement, zijn er snelheden mogelijk tot wel 2000 Mbps.
Voordelen
Nadelen
Eigenlijk heeft glasvezel nauwelijks nadelen. Het enige is dat het nog niet overal beschikbaar is in Nederland en dat het vaak duurder is dan de andere internet abonnementen. Daar krijg je echter wel een supersnelle en super betrouwbare internetverbinding voor.
COAX kabel: Wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?
Bij een verbinding via het kabelnetwerk worden (internet)signalen verzonden via COAX kabels. In meer dan zeven miljoen huizen in Nederland vind je deze kabels, die vroeger werden gebruikt om kabeltelevisie te kunnen kijken.
Eind 1900 werd het ook mogelijk om te internetten via de kabels, voor een vast bedrag per maand. Afhankelijk van het abonnement, kunnen er tegenwoordig snelheden behaald worden tot 1000 Mbps.
Voordelen
- Kabelinternet is in vrijwel heel Nederland beschikbaar.
- De internetsnelheid is niet afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale, van televisiekijken of van telefoneren.
- De door de provider beloofde internetsnelheid, is ook de daadwerkelijke internetsnelheid die behaald wordt.
Nadelen
- Er zijn weinig providers die kabelinternet aanbieden, enkel Ziggo en wat regionale aanbieders. Er is dus weinig concurrentie, waardoor de abonnementsprijzen relatief hoog zijn.
- In veel gevallen ben je verplicht om een televisieabonnement bij je internet abonnement af te nemen.
- Kabelinternet is meer storingsgevoelig dan glasvezelinternet.
Koper (DSL): Wat is het en wat zijn de voor- en nadelen?
Bij een DSL-verbinding worden (internet)signalen verzonden via koperen telefoonlijnen. Het kopernetwerk is het oudste vaste netwerk van Nederland, welke vroeger enkel gebruikt werd om te kunnen bellen. Inmiddels is internet via de koperlijnen mogelijk, met een snelheid tot maximaal 200 Mbps.
Voordelen
- DSL is in vrijwel heel Nederland beschikbaar.
- Er zijn veel providers die het aanbieden, waardoor de abonnementsprijzen relatief laag liggen.
Nadelen
- De daadwerkelijke internetsnelheid is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale en of anderen in de buurt televisie kijken of het internet gebruiken.
- Internet via DSL is een stuk storingsgevoeliger dan glasvezelinternet.
Let op: Providers bieden internet abonnementen aan met verschillende snelheden. Kan de internetkabel naar jouw huis maar een bepaalde snelheid aan, kies dan geen abonnement af met een nog hogere maximale internetsnelheid. Dit is duurder en het zorgt er in dit geval niet voor dat je sneller kan internetten. Zonde van het geld dus!
En de winnaar is…
Kijkend naar alle voor- en nadelen, is glasvezel inderdaad de beste keus. Het mag iets meer kosten, maar daar krijg je ontzettend veel voordeel voor. De nadelen zijn daarbij verwaarloosbaar.
Helaas is glasvezelinternet nog niet overal in Nederland beschikbaar. Wil je weten wat er mogelijk is op jouw adres, doe dan de postcodecheck op onze website.
Op zoek naar een snel en betrouwbaar internet abonnement?
Of je nu glasvezel-, COAX- of DSL-internet wil, wij helpen je graag verder met het vinden van een betrouwbaar internet abonnement. Op onze website kan je direct alle abonnementen vergelijken en er snel en eenvoudig één aanvragen!