Smart transformatie van huishoudens

Het digitaliseren van je huishouden wordt steeds populairder. De kans is groot dat ook jij een smart lamp, smart plug of een smart tv in huis hebt. Er zijn enorm veel mogelijkheden om jouw huishouden te digitaliseren en er komen steeds meer smart producten op de markt. In dit artikel kijken we naar de betekenis, de producten en werking van deze smart producten.

Wat is een smart product?

Kort gezegd is een smart product een apparaat dat op afstand bedient kan worden, dit wordt vaak gedaan met een app op je telefoon zoals Google Home of Apple Home. Zo kan je bijvoorbeeld met je telefoon jouw televisie, lamp of airco alvast aan zetten voordat je thuis bent.

Een ander voordeel van deze smart producten is dat ze leren van jouw gewoontes, zo kan je bijvoorbeeld automatisch je airco of beveiligingscamera’s aan laten gaan wanneer je bijna thuis bent of juist net vertrekt. Zo hoef je zelf niet eens meer na te denken over het activeren of het aanzetten.

Er zijn oneindig veel interessante functies van smart producten, zo kun je bijvoorbeeld de lampen in je slaapkamer instellen dat deze ’s ochtends geleidelijk aan gaan om jou zo geleidelijk wakker te maken door een soort zonsopgang effect zonder dat de zon hiervoor hoeft te schijnen. Ook kun je smart producten verbinden met een Google Home Hub, zo kun je jouw producten met je stem bedienen. Met commando’s als ‘Hey Google, lampen aan’ of ‘Hey Google, speel de top 50 af’ kun je zonder afstandsbediening af app jouw producten bedienen.

Ben je geïnteresseerd in een smart systeem bij jou in huis? Zorg er wel voor dat deze allemaal compatibel zijn met elkaar, zo is het ingewikkeld om apple producten en Google producten door elkaar heen te gebruiken.

Welke soorten smart producten zijn er?

In dit artikel zijn al meerdere smart producten voor gekomen maar om nog wat inspiratie te geven hebben we een lijstje voor jou gemaakt:

  • Smart lampen (bijv. Philips Hue)
  • Smart thermostaten (bijv. Google Nest Thermostat)
  • Smart plugs (bijv. TP-Link Kasa Smart Plug)
  • Smart speakers (bijv. Amazon Echo, Google Nest Hub)
  • Smart deurbel (bijv. Ring Video Doorbell)
  • Smart beveiligingscamera’s (bijv. Arlo Pro, Nest Cam)
  • Smart rookmelders (bijv. Nest Protect)
  • Smart sloten (bijv. August Smart Lock)
  • Smart TV’s (bijv. Samsung Smart TV)
  • Smart koelkasten (bijv. Samsung Family Hub)
  • Smart robotstofzuigers (bijv. iRobot Roomba)
  • Smart wekkers (bijv. Lenovo Smart Clock)
  • Smart gordijnen (bijv. IKEA Smart Blinds)

Toekomst van smart producten

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie kan je wel zeggen dat smart producten ook steeds slimmer en handiger worden. Zo kunnen smart producten in de toekomst hoogstwaarschijnlijk nog beter inspelen op jouw behoeftes. Bijvoorbeeld een koelkast die een aantal recepten kan geven op basis van de ingrediënten in de koelkast of een wasmachine die een vlek herkent en automatisch het juiste programma kiest.

Ook zal de stemherkenning steeds beter werken en steeds beter jouw stem herkennen. Zo kan je nog eenvoudiger je huis ‘besturen’ zonder hier iets voor hoeven te doen anders dan te praten. Ook zal de veiligheid en energiebesparing van smart producten steeds effectiever worden. zo kunnen lampen automatisch uitgaan wanneer er geen beweging in een ruimte is of een rookmelder die een brand nog eerder en beter herkent en gelijk de juiste hulpdiensten bereikt.

Zelf heb ik een Google Home systeem op mijn kamer bestaand uit lampen televisie en een Hub. Wat ik vooral erg fijn vind is dat ik mijn lampen met stembediening aan en uit kan zetten. Er is geen lampenknop dichtbij mijn bed en zo kan ik eenvoudig met mijn telefoon of stem de lampen alsnog aan zetten in de ochtend voordat de zon op is.

Ook houdt de Google Hub mijn slaap bij en kan ik zijn of ik genoeg slaap heb gehad. De televisie is ook handig. Bijvoorbeeld om zonder afstandsbediening het volume te veranderen. Al met al denk ik niet dat ik nog zonder kan!

Het is ook handig dat je vanaf een hele andere locatie alsnog je lampen uit kan zetten. Ik vergeet nog wel eens mijn lampen uit te zetten voordat ik weg van huis ga, maar op deze manier kan ik alsnog mijn lampen even uitzetten.

Ik heb zelf niet de dure Philips Hue lampen maar goedkope alternatieven gekocht.

Jarno Westland
Over Jarno Westland

Het laatste telecom nieuws, blogs, tips en weetjes gepubliceerd door Jarno.

Jarno heeft zijn Associate Degree E-commerce behaald op de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voor Providervergelijken.nl houdt Jarno zich dagelijks bezig met het publiceren en verbeteren van de teksten op de website zodat jij als bezoeker al onze informatie makkelijk kan vinden!

Lees verder

Laatste artikelen van Jarno Westland

KPN 1 Gigabit internet review

KPN 1 Gigabit internet review

Jarno Westland
Welke internet provider reageert het snelste op vragen?

Welke internet provider reageert het snelste op vragen?

Jarno Westland
0 reacties

Reageer ook

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.