Vanaf 2020 gaat T-Mobile een landelijk dekkend 5G-netwerk aanbieden. Dit jaar experimenteren zij al met 5G in Den Haag. Voor het einde van volgend jaar willen ze dit in heel Nederland aanbieden.

ProviderVergelijken.nl  27-02-2019, 11:30

T-Mobile bevestigd het nieuws met de volgende woorden: “Nu de fusie van T-Mobile en Tele2 is goedgekeurd door de Europese Commissie zijn wij gestart met de integratie van beide mobiele netwerken. Wij moeten aanpassingen doen om ook het spectrum van Tele2 in ons netwerk in te kunnen zetten. Deze aanpassingen die in 2019 worden gestart, zorgen ervoor dat wij ook 5G kunnen ondersteunen. We kunnen hierdoor ‘met een druk op de knop’ 5G activeren na afronding van de veiling.”

Zoals u heeft kunnen lezen zal het netwerk als eerste getest worden in Den Haag. Dit gebeurt in samenwerking met het stadsbestuur. Ook komt er een laboratorium, waar er verschillende testen naar het 5G-netwerk kunnen worden uitgevoerd.

Wat houdt een 5G-netwerk in?

Wellicht kent u het 4G-netwerk, wat nu voor iedere telefoon beschikbaar is. Het 4G-netwerk maakte het bijvoorbeeld mogelijk om films in Full HD (1080p) te kijken. Dat zou betekenen dat u een snelheid van 1 gigabit per seconde gebruikt.

Vergelijken we dit met de snelheid van het 5G-netwerk, zien we een groot verschil. Waar we met het 4G-netwerk 1 gigabit per seconde verbruiken, is dat met het 5G-netwerk 20 gigabit per seconde. Een netwerk dat dus zo’n twintig keer sneller is dan de voorganger.

Een ander verschil is de bandbreedte. Dat houdt in: de hoeveelheid apparaten die er op aangesloten kunnen worden. Bij het 5G-netwerk is de bandbreedte een stuk groter en kunnen er miljoenen apparaten op aangesloten worden.

Het is moeilijk voor te stellen, maar met 5G kennen we straks bijna geen vertraging meer. Op het 4G-netwerk is de vertraging ongeveer 50 milliseconden, tussen actie en reactie. Maar op het 5G-netwerk zal het gaan om een vertraging van nog maar 1 tot 2 milliseconden. En dat biedt een hoop mogelijkheden in onze moderne wereld. Zo zal er realtime geopereerd kunnen worden vanuit bijvoorbeeld Duitsland in Nederland. Of kunnen we vanuit Nederland machines bedienen ergens anders op de wereld.