3G, 4G of 5G internet

De begrippen 3G en 4G waren ons al wel bekend. Maar nu horen we ook hier en daar al de term 5G internet langskomen. Wat betekenen deze begrippen nu precies en wat zijn de verschillen hier tussen?

3G internet

We gaan een stapje terug, nog voor het 3G netwerk. Dat brengt ons bij het 2G netwerk, het netwerk waarop uw eerste mobiele telefoon werkte. Het is een verbinding waarmee korte tekstberichten van mobiel naar mobiel verzonden kunnen worden. In Nederland hebben we dit 2G netwerk definitief achter ons gelaten en maken we allemaal gebruik van het 3G of 4G netwerk.

3G, oftewel derde generatie. Het 3G netwerk maakte het kijken van filmpjes en internetten op een mobiel voor het eerst mogelijk. De snelheid die binnen dit netwerk behaald kan worden ligt tussen de 5 en 10 Mbit/s. Dit is gelijk aan de snelheid die via de (A)DSL-kabel gehaald wordt. De internetsnelheden die we thuis konden ontvangen stegen omhoog met de komst van de kabel en later ook glasvezel. Hierdoor ging de consument eisen dat ook het mobiele internet sneller moest.

4G internet

In Nederland hebben de eerste mobiele apparaten vanaf februari 2013 het 4G internet ontvangen. Geleidelijk aan nam het aantal consumenten dat 4G kon ontvangen toe. De oudere telefoons en tablets zullen het 4G netwerk nog niet kunnen ontvangen. Maar vrijwel alle nieuwe mobieltjes en tablets kunnen dit wel.

Kijken we naar de snelheid die behaald kan worden, zien we een groot verschil ten opzichte van het 3G netwerk. Een 4G netwerk behaald namelijk snelheden tot 100 Mbit/s. Dit ligt gelijk aan de kabelverbinding of glasvezel. Zulk snel internet maakt het mogelijk om onderweg films te streamen en complete Spotify-lijsten te luisteren.

5G internet

Hier en daar horen we al de term 5G internet vallen. Het is een netwerk dat nog eens twintig keer sneller wordt dan het 4G netwerk. Het 4G netwerk verbruikt 1 gigabit per seconde, het 5G netwerk verbruikt 20 gigabit per seconde. Ook zullen er op dit mega snelle 5G netwerk veel meer apparaten aangesloten kunnen worden. Oftewel: de bandbreedte is een stuk groter.

Waar we met het 4G netwerk soms nog vertraging zullen opmerken, zal dat met het 5G netwerk bijna niet meer op te merken zijn. Op het 4G netwerk is er een vertraging tussen actie en reactie van 50 milliseconden. Straks zal dit nog maar 1 tot 2 milliseconden zijn. Dit zal op veel werkgebieden met open armen ontvangen worden. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de medische wereld. Zij kunnen straks realtime opereren vanuit het buitenland, door middel van een op afstand bestuurbare robot. Maar ook op het gebied van de bouw zal er gebruik van gemaakt worden. Zo kan er straks vanuit Nederland ergens anders ter wereld een machine bedient worden.