Up- en downloadsnelheid

Een hogere up- of downloadsnelheid zorgt voor sneller internet. Wat is een uploadsnelheid en wat is een downloadsnelheid? En hoe hoog moet deze zijn om op een prettige manier te kunnen internetten? In dit artikel leggen we dat allemaal aan u uit.

Het verschil tussen uploadsnelheid en downloadsnelheid

Uploaden is het versturen van gegevens van uw eigen computer naar een ander digitaal apparaat. Zo upload u bijvoorbeeld gegevens wanneer u een e-mail verzendt of een bericht op Twitter of Instagram plaatst. Downloaden is het binnenhalen van gegevens van het internet op uw eigen computer. Zo is bijvoorbeeld het surfen op internet en het bezoeken van internetpagina’s al downloaden. Maar ook het kijken van filmpjes op YouTube of het luisteren naar Spotify.

Upload snelheid ligt lager

Wanneer u kijkt naar de up- en downloadsnelheden van de abonnementen, zult u zien dat in de meeste gevallen de uploadsnelheid een stuk lager ligt. Vaak tien keer lager dan de downloadsnelheid. Dit komt simpelweg doordat u voor het uploaden van gegevens een minder hoge snelheid nodig hebt dan voor het downloaden van gegevens. Bij het moderne glasvezel internet is de snelheid in beide gevallen gelijk.

Werkelijke downloadsnelheid

Wanneer u een internetabonnement afsluit met een bepaalde downloadsnelheid, wordt deze in werkelijkheid vaak niet gehaald. De downloadsnelheid die echt behaald kan worden hangt af van het type internet dat u heeft gekozen. Zo is glasvezel internet vele malen sneller dan ADSL of Kabelinternet. Kiest u voor ADSL internet dan is de downloadsnelheid afhankelijk van de afstand die het internet af moet leggen vanaf de hoofdcentrale tot uw huis.

Welke snelheden kan u ontvangen?

Door het doen van de providercheck ziet u welke internetabonnementen er op uw adres leverbaar zijn. U ziet in een duidelijk overzicht welke up- en downloadsnelheden er per abonnement gehaald kunnen worden.