Type internet: glasvezel, kabel of (A)DSL

Internet wordt vandaag de dag geleverd in verschillende vormen en verschillende snelheden. U kunt kiezen uit DSL, kabel of glasvezel. Maar wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? En welk type internet past het beste bij u?

Verschil tussen DSL, kabel en glasvezel

DSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet. De snelheid en kwaliteit van het internet verschilt. Dit komt doordat de aanleg en het materiaal van de bedrading onderling verschillend is.

  • DSL internet
    DSL of ADSL internet ontvangt u over de telefoonlijn. De koperen bedrading loopt vanuit de hoofdcentrale naar de wijkcentrale, en van daaruit naar u thuis. Hoe verder u van de hoofdcentrale afwoont, hoe verder het internet moet afleggen en hoe verder de snelheid afneemt.Na het ADSL internet kwam het VDSL internet. Deze heeft een snellere verbinding. Dit is mogelijk doordat de draad tussen de hoofdcentrale en de wijkcentrale niet meer van koper maar van glasvezel is gemaakt. De verbinding die vervolgens tussen de wijkcentrale en de huizen ligt, is wel van koper. Het is een goedkoper alternatief op het glasvezelinternet. Want zoals u kunt lezen is het alleen nodig om glasvezel te gebruiken tussen de hoofdcentrale en de wijkcentrale. En niet ook nog eens naar elk huis afzonderlijk. Met VDSL internet haalt u snelheden tot 100 Mbit/s.
  • Kabelinternet
    Het kabelinternet loopt via de coax-kabel. Deze kabel is oorspronkelijk aangelegd voor kabel-tv. De meeste huishoudens in nieuwbouwwijken zijn aangesloten op de kabel. Met een kabel-modem is deze kabel ook te gebruiken voor het ontvangen van internet. Met dit modem wordt verbinding gemaakt tussen uw computer en de kabel. De kabel die tot aan uw huis loopt, staat in directe verbinding met de hoofdcentrale. Waar de snelheid bij een DSL verbinding afneemt naarmate de afstand groter wordt, treedt dat probleem hier niet op.Kabelinternet is vaak alleen te verkrijgen in combinatie met een TV-abonnement. Dit kan nadelig zijn. Daar tegenover staat dat televisie en telefoon via de kabel stabiel zijn.
  • Glasvezelinternet
    Als laatste het glasvezelinternet. De nieuwste en snelste vorm van internet. Het aanleggen van de glasvezelkabels is duur en kost veel tijd. Gelukkig is het wel duurzaam. Glasvezel is ontzettend gewild in Nederland. Met name in buitengebieden, waar men zonder glasvezel onmogelijk snel internet kan ontvangen.Glasvezel is een hele sterke, dunne draad van glas. Deze is onder de grond doorgetrokken, tot aan elke woning. De up- en downloadsnelheden liggen bij glasvezelinternet gelijk. Zo kan een downloadsnelheid van 20 Mbit/s ineens oplopen tot wel 500 Mbit/s. Mocht u interesse hebben in glasvezelinternet, dan heeft u ruim de keuze tussen aanbieders. Veel providers in Nederland bieden namelijk glasvezelinternet aan.

Welke internetverbinding verkrijgbaar op uw adres?

Niet alle verbindingen zijn op ieder adres leverbaar. Op steeds meer plekken in Nederland wordt glasvezel aangelegd, maar dit is nog niet door heel Nederland het geval. Woont u buiten af, dan kan het ook zijn dat er nog geen kabel ligt.

Wilt u weten welke internetverbindingen er mogelijk zijn op uw adres? Maak dan gebruik van onze providercheck.