Wat is dataverbruik?

Iedere keer dat u gebruik maakt van het internet op uw telefoon, computer of tablet, verbruikt u data. Er moeten gegevens gedownload worden om een internetpagina te kunnen bezoeken. De tekst, de afbeeldingen en de codes aan de ‘achterkant’ van zo’n pagina moeten allemaal gedownload worden. En die gedownloade gegevens noemen we data.

Naast een website verbruiken ook Apps data. Want ook hiervoor moeten gegevens gedownload en weer verzonden worden. Nu kan dat downloaden natuurlijk ook via Wifi, dan gaat er niets van uw databundel af, dit gebeurt enkel als u gebruik maakt van mobiel internet.

Databundel

Besluit u een telefoonabonnement af te sluiten, dan ziet u ook hoeveel data er inbegrepen is. Zo heeft een abonnement bijvoorbeeld 2GB data, oftewel 2000 mb. Maakt u gebruik van internet, dan gaat dit van de 2GB beschikbare data af.

Hoeveel data verbruikt u?

Hoeveel data u precies zal gaan gebruiken is natuurlijk lastig te voorspellen. Het ligt er voornamelijk aan wat u allemaal op uw telefoon doet. Gebruikt u deze enkel om te bellen en te Whatsappen? Dan zal u niet enorm veel data verbruiken. Maar kijkt u ook geregeld filmpjes op YouTube of luistert u vaak muziek via Spotify? Dan zal u meer data verbruiken. U heeft dan een grotere databundel of onbeperkte data nodig om de maand mee door te komen.

Bent u nu binnen de maand door uw data heen en gaat u over het limiet heen? Dan hoort u van uw provider een berichtje te ontvangen met hierin een waarschuwing. Zodra u over uw limiet heen bent, gaat u namelijk meer voor data betalen.

We zetten het verbruik per activiteit voor u op een rijtje:

  • E-mail ontvangen of versturen: 200 KB per mailtje
  • Foto’s uploaden: 1 MB per foto
  • Website bezoeken: 1 MB per site
  • Muziek streamen: 2 MB per minuut
  • App/ game downloaden: 5 MB per stuk
  • Video streamen: 6 MB per minuut