Dual sim: 1 telefoon, 2 simkaarten

De nieuwste smartphone modellen hebben een extra functie erbij gekregen. U kunt er namelijk twee simkaarten in plaatsen. Dit noemen we ‘dual sim’. Dual sim is een ontzettend handig systeem voor iedereen die een privé- en werktelefoon bij zich draagt.

Hoe werkt dual sim?

Het systeem dual sim is niet heel ingewikkeld. Er is nu gewoon plaats voor twee simkaarten in uw smartphone. Beide simkaarten plaatst u tegelijk in de telefoon. Vervolgens checkt u via Instellingen – Simkaartmanager of het plaatsen goed gegaan is. U bent nu met twee nummers aangemeld op het netwerk. En zo bent u ook op beide nummer bereikbaar.

Nu zijn er twee soorten dual sims: de ‘active dual sim’ en de ‘standby dual sim’. Tussen deze twee zit een belangrijk verschil:

• Active dual sim: in dit geval hebben de twee simkaarten ieder een eigen antenne. Zo blijven ze los van elkaar werken. Bent u bijvoorbeeld aan het internetten op uw privé simkaart, kunt u tegelijkertijd gewoon gebeld worden op uw zakelijke simkaart. Wilt u in het weekend uw zakelijke simkaart tijdelijk uitschakelen, dan is dat eenvoudig met een paar klikken geregeld. De andere simkaart blijft dan gewoon actief.
  • Standby dual sim: deze vorm komt u het meeste tegen. Omdat het inbouwen van twee aparte antennes (bij Active dual sim het geval) moeilijk is. Deze toestellen hebben maar één antenne, wat betekent dat de simkaarten niet tegelijk actief kunnen zijn. Gebruikt u uw telefoon niet om te bellen, Appen of internetten, dan bent u op beide nummers bereikbaar. Maar zodra u bijvoorbeeld gaat bellen met uw zakelijk simkaart, bent u privé niet meer te bereiken. De telefoon schakelt nu, omdat er maar één antenne is, over op de zakelijke simkaart.

Waarom dual sim?

De voornaamste reden voor veel mensen is het feit dat er geen extra telefoon meegenomen hoeft te worden. Privé en zakelijk blijven gescheiden, zonder dat u steeds van simkaart moet wisselen of die extra telefoon mee moet nemen. Bent u veel in het buitenland, ook dan biedt dual sim voordelen. Zo kunt u uw eigen simkaart gebruiken en daarnaast een lokale simkaart erin plaatsen. Dit scheelt vaak enorm in de kosten.