Zo verbeter je je WiFi met dit handige stappenplan

verbeteren

Je wifi signaal kan je op twee manieren verbeteren:
  1. Signaal te versterken.
  2. Het bereik te vergroten.

Hoe kan ik wifi signaal versterken?

Je wifi signaal versterken kan op verschillende manieren. Hieronder worden de soorten manieren uitgelegd.

Stoorzenders verwijderen

Zoals net is gezegd kan je slechte wifi ervaren, omdat er stoorzenders zijn. Voorbeelden van stoorzenders zijn: draadloze apparaten, verschillende wifi netwerken en geïsoleerde muren. Als deze stoorzenders dicht bij de router staan, beïnvloedt dat het signaal. Maar hoe weet je welk apparaat het signaal beïnvloedt? Om hier achter te komen, zou je elk apparaat één voor één uit moeten zetten. Zo kom je het snelst erachter welk apparaat het signaal verstoort. Vervolgens kan je dat apparaat weghalen. Ligt het niet aan een draadloos apparaat? Dan moet je de router verplaatsen. Zodat het geen last heeft van de stoorzenders.

Ontvangst verbeteren

Het is ook mogelijk om het wifi signaal te verbeteren met behulp van een laptop. Hiervoor kan je de volgende dingen doen:
  • Externe wifi antenne: Dit is een USB met een antenne erop. Meestal is er al een antenne in de laptop gebouwd, maar soms werkt die niet optimaal. Met een externe wifi antenne kan het wifi signaal nog beter opgevangen worden.
  • Antenne richten: Het ontvangen van het signaal kan ook verbeterd worden door de antenne een andere kant op te richten. Antennes versturen het signaal via de zijkant en niet via de onder- of bovenkant. De wifi routers zijn meestal voorzien van meerdere antennes. Probeer daar mee te spelen.

Hoe kan ik mijn bereik vergroten?

Het wifi bereik vergroten, is ook een mogelijke oplossing om een betere wifi verbinding te krijgen. Dit kan je als volgt doen:
  • Frequenties veranderen: Een wifi signaal wilt het liefst gebruik maken van een lage frequentie, want daardoor kunnen ze gemakkelijk door de obstakels heen. Daarom zijn de meeste wifi netwerken aangesloten op de 2.4 GHz frequentieband. Alleen hierdoor kan die frequentie erg druk zijn. Het gevolg hiervan is dat jouw wifi signaal erg slecht is. Dan is het verstandig om te kiezen voor de 5 GHz frequentieband.
  • Router verplaatsen: Een andere optie is om de wifi router te verplaatsen. Meestal staat de router in de meterkast. Omringd met veel muren. Probeer de router op een centrale locatie te plaatsen, zodat je een groter bereik krijgt.
  • Wifi router updaten: Het kan ook voorkomen dat jouw router is verouderd of geüpdatet moet worden. Als je een nieuwe router gaat aanschaffen, kies dan voor een wifi 6 router. Voorbeelden zijn: TP-Link Archer AX10 en TP-Link Archer AX73.

Het wifi netwerk uitbreiden

Merk je dat de vorige tips om je wifi bereik te vergroten niet hebben geholpen? Dan zou je kunnen overwegen om je wifi netwerk uit te breiden. Voor het uitbreiden moet je wel het één en ander aanschaffen. De eerste optie is om een wifi access point te plaatsen. Dit werkt alleen als er een goed thuisnetwerk is. Het access point wordt via een netwerkkabel verbonden. Wil je meer weten over wifi access points? Lees dan het artikel “Hoe kan je wifi uitbreiden met een access point?”. De volgende oplossing is internet via het stopcontact. Hiervoor moet je een set powerline adapters aanschaffen. In zo een set zitten altijd twee powerline adapters. De ene powerline adapter stop je in het stopcontact naast de modem. De andere adapter plug je in een ander stopcontact. Als je dan de stekker van het apparaat in de powerline adapter plugt, wordt internet verstuurt via het stroomnet. Dit werkt ook voor draadloos internet. Wil je meer weten over de powerline adapters? Lees dan Hoe werkt internet via stopcontact?. De laatste mogelijkheid is: een mesh wifi netwerk. Met een mesh wifi netwerk wordt wifi uitgebreid zonder gebruik te maken van kabels. Bij dit netwerk heb je meerdere stations die een wifi signaal uitzenden. In het artikel Wat is een mesh wifi-netwerk en hoe werkt dit?leggen we de fijne kneepjes ervan uit.

Stap 4 – Overstappen van provider

Werken al deze oplossingen niet? Dan kan het zijn er een storing is bij je provider. Gebeurd dit bij jou te vaak? Dan moet je overwegen om te veranderen van provider. Wij helpen je graag bij het vinden van een nieuwe provider. Via onze internet abonnement vergelijker, zoeken wij de beste provider voor jou uit.

Veelgestelde vragen

Wat kun je doen tegen een zwak wifi signaal?

Wil je graag je wifi versterken? Dan kan je dit sterker maken door een wifi versterker te kopen. Dit apparaat maakt het huidige signaal sterker, waardoor je een betere verbinding krijgt. In het artikel Hoe werkt een wifi versterker?gaan we hier dieper op in.

Hoe kan ik mijn wifi bereik vergroten?

Er zijn meerdere tips om je wifi bereik te vergroten. Je kan je bereik vergroten door het gebruik van powerline adapters, access points of mesh wifi netwerk. In het artikel Zo verbeter je je WiFi met dit handige stappenplan.vertellen we hoe dit werkt.

Wat te doen als wifi steeds wegvalt?

Het meest voor de hand liggende is dat de router gebruik maakt van verouderde software. Daarom zou je eerst de router moeten updaten. Als dat niet helpt, kan het zijn dat je last hebt van een zwak wifi signaal. Wil je een zwak wifi signaal versterken? Lees dan Zo verbeter je je WiFi met dit handige stappenplan..