Wat zijn de verschillende resoluties: full HD, 4K of 8K?

Wil je een nieuwe televisie of beeldscherm kopen? Dan moet je rekening houden met de resoluties. Moderne televisies en beeldschermen beschikken tegenwoordig over één van deze volgende resoluties: Full HD, 4K of 8K. Wat deze resoluties precies inhouden, leggen wij in dit artikel uit.

 

Wat is een resolutie?

Alles wat je bekijkt op een scherm, zoals bij televisies of beeldschermen, hebben een bepaalde resolutie. Een resolutie, of beeldresolutie, maakt gebruik van pixels.

 

Wat zijn pixels?

Elke pixel bezit informatie over de kleur, vorm en textuur. Hierdoor worden details zichtbaar gemaakt. Maar wat laten zoveel pixels zien? De hoeveelheid pixels bepaalt hoe scherp het beeld is. Naast dat de pixels weergeven hoe scherp het beeld is, geeft het ook de beeldverhouding weer.

 

Let op! Niet alleen de pixels bepalen hoe scherp het beeld is. Scherp beeld hangt ook af in welke resolutie het beeldmateriaal is opgenomen. Als het in een lage resolutie is opgenomen, zal het met een hogere resolutie niet scherper worden.

 

Welke beeldresoluties zijn er?

Er worden telkens verschillende soorten resoluties ontwikkeld. Vandaar dat het ook lastig is, om de beste resolutie te vinden. Voordat we kijken naar wat de beste resolutie is, zullen we eerst de verschillende beeldresoluties bespreken.

 

Wat is Full HD?

De Full HD resolutie is de opvolger van HD ready (1280 x 720 pixels). HD staat voor High Definition.

In de loop van de tijd is de technologie zo ontwikkeld dat televisies nu 1920 x 1080 pixels aankunnen. Dat zijn ongeveer 2 miljoen pixels. Dat aantal pixels wordt Full HD (FHD) genoemd.

Een Full HD resolutie is nu de standaard bij goedkope televisies en beamers. De meeste televisieprogramma’s worden in Full HD uitgezonden. Als je nog gebruik maakt van een Blu-ray speler, kan je de meeste dvd’s in een HD Ready resolutie streamen. Dit is iets lager dan de Full HD resolutie.

In sommige gevallen wordt Full HD uitgedrukt als 1080p of 1080i. Ze beschikken beide over hetzelfde aantal pixels, alleen hebben ze een andere weergavemodus:

  • 1080p: De P staat voor progressive scan. De weergavemodus laat het beeld blok voor blok zien. Waardoor snelle bewegingen vloeiend worden weergegeven.
  • 1080i: De I staat voor interlaced. Deze weergavemodus splits elk frame op in twee beelden: in het eerste beeld worden de oneven lijnen weergegeven en in het tweede beeld de even lijnen. Uiteindelijk worden de twee beelden samengevoegd en ontstaat er één beeld.

 

4K

De meeste televisies zijn voorzien van een 4K-resolutie. Een andere benaming hiervoor is Ultra HD, ook wel UHD. Een 4K-televisie heeft een verticale resolutie van 2160 en een horizontale resolutie van 3840.

Voorheen was Full HD de hoogste resolutie voor films en series, maar tegenwoordig zijn er aanbieders die 4K-streams bieden. Waardoor de details op een groot scherm duidelijk zichtbaar zijn. Ook voor gameconsoles is 4K beschikbaar.

Streamingdiensten zoals Netflix, YouTube, Disney+ kunnen films van 4K streamen. Hiervoor heb je een internetsnelheid van minimaal 25 Mbps nodig. Sommige providers bieden daarom 4K pakketten aan.

 

8K

De laatste resolutie is de 8K resolutie. Hierbij zijn de verhoudingen 7680 bij 4320. Hierin zijn 33 miljoen pixels verwerkt. Ideaal voor fanatieke films liefhebbers.

Er zijn nog weinig schermresoluties die beschikken over 8K, vandaar dat dit nogal prijzig is. Ook streamingdiensten bieden dit nog niet aan. Alleen op YouTube kan je 8K video’s bekijken.

Om 8K te kunnen streamen heb je een snelle internetsnelheid nodig van 50 tot 100 Mbps. Voor 8K kan je het beste gebruik maken van glasvezel internet.

 

Veelgestelde vragen

Wat is beter 4K of Full HD?

4K-televisies, worden ook wel een Ultra-HD-televisies genoemd. Bij een 4K-televisie is het beeld 4x scherper, dan bij Full HD-televisies. Dus als je graag beeld hebt, waarbij je goed de details kan zien. Dan kan je beter kiezen voor een 4K-televisie.

 

Wat is de resolutie van Full HD?

Een Full HD-tv heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Full HD beelden kunnen op twee manieren uitgezonden worden. Via de progressive scan of interlaced. In het artikel Wat zijn de verschillende resoluties: Full HD, 4K of 8K?wordt er uitgelegd hoe dit in zijn werking gaat.

 

Tv-resolutie: wat is het verschil tussen Full HD, 4K, 8K?

De technische verschillen tussen Full HD, 4K en 8K zijn de resoluties. Full HD heeft een resolutie van 1920 x 1080. De resolutie 4K is 3840 x 2160. Bij 8K spreken we over een resolutie van 7680 x 4320. Wil je meer weten over de termen Full HD, 4K en 8K? Lees dan het artikel: Wat zijn de verschillende resoluties: full HD, 4K of 8K?.