Wat is een VDSL internetverbinding?

Er zijn verschillende manieren om toegang te krijgen tot het internet. Eén van de manieren is om gebruik te maken van een VDSL-verbinding. Maar wat houdt dit in?

 

Wat is VDSL netwerk?

In Nederland zijn er drie manieren om toegang te krijgen tot internet. Dit kan via DSL, kabel of glasvezel. De DSL-verbinding heeft twee verschillende vormen: ADSL en VDSL.

VDSL is de nieuwste versie van DSL (Digital Subscriber Line). VDSL staat voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line. Internet via VDSL werkt met de oude koperen telefoonlijn.

Er zijn twee vormen van VDSL internet: VDSL en VDSL2. Het verschil zit in de internetsnelheid.

 

Hoe snel is VDSL internet?

Van alle internetverbindingen is VDSL internet niet de snelste vorm van internetten. Dat komt omdat je erg afhankelijk bent van de afstand tussen jouw huis en de wijkcentrale. Hierdoor kan je alleen de maximale internetsnelheid behalen als je dicht bij de wijkcentrale woont.

Maar hoe snel is VDSL internet?

  • VDSL
    • Downloadsnelheid: 52 Mbps
    • Uploadsnelheid: 16 Mbps
  • VDSL2
    • Downloadsnelheid: 100 Mbps
    • Uploadsnelheid: 100 Mbps

Naast dat de afstand de internetsnelheid beïnvloedt. Wordt je internetsnelheid ook bepaald door het kopernetwerk. Door de koperen kabel, neemt de snelheid af als de kabel langer wordt. Hierdoor heeft de VDSL-verbinding maar een klein bereik.

Gelukkig hebben de aanbieders van VDSL daar iets op gevonden. Tussen de centrale en de wijk, wordt er gebruik gemaakt van glasvezelkabels. Zodat de internetsnelheid niet zoveel wordt afgenomen.

 

Overstappen naar VDSL

Wil je nu graag gebruik maken van VDSL internet? Doe dan eerst de postcodecheck. Met deze check kan je zien of de VDSL-verbinding beschikbaar is op jouw adres.

 

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen VDSL en glasvezel?

VDSL internet maakt gebruik van de telefoonlijn. Hierdoor is de internetsnelheid afhankelijk van de afstand tussen de woning en wijkcentrale. Glasvezel internet kan altijd snel internet leveren, omdat iedereen zijn eigen glasvezelkabels in huis heeft. Daarnaast biedt glasvezel internet een hogere download- en uploadsnelheid aan.

 

Waar staat VDSL voor?

De betekenis van VDSL is Very High Bitrate Digital Subscriber Line. Het is de opvolger van DSL en ADSL. Daarom maakt het ook gebruik van de telefoonlijn.

 

Wat is het verschil tussen ADSL en VDSL?

Het verschil tussen ADSL en VDSL internet zit hem in de internetsnelheid. De VDSL-aansluiting kan een hogere internetsnelheid aan.

 

Wat is een VDSL-internetaansluiting?

Een VDSL-aansluiting is een vorm van DSL internet. VDSL internet maakt gebruik van de telefoonlijn. Hierdoor wordt de internetsnelheid bepaald door de maximale afstand van de centrale tot jouw woning en de koperkabel. Wil je meer weten over de VDSL-verbinding? Lees dan het artikel Wat is een VDSL internetverbinding?.