Wat is een modem en hoe werkt het?

Heb je zojuist een internetabonnement afgesloten? Dan ontvang je van de provider een internetpakket. Daarin zit onder andere een modem. Maar waarom? Een modem zorgt ervoor dat jij toegang hebt tot het internet. Hoe dat helemaal in elkaar zit, leggen wij jou verder uit.

 

Wat is een modem?

Het woord modem is ontstaan uit de volgende twee woorden: modulator en demodulator. Het is een apparaat dat analoge signalen omzet naar digitale signalen, zodat er een werkende internetverbinding kan ontstaan. Kortom, het vertaald het binnenkomende signaal van de internetprovider.

Een modem kan je herkennen doordat het een klein kastje is, waar meerdere kabels op worden aangesloten. Er zijn ook modems met een ingebouwde router. Daarop zitten vaak lampjes die laten zien of er een werkende internetverbinding is.

 

Verschil modem en router

Maar wat is dan het verschil tussen de modem en router? De woorden modem en router worden vaak met elkaar verward. Daarom is het belangrijk om het verschil tussen die twee te weten.

Zoals net uitgelegd is, zorgt de modem ervoor dat er verbinding gemaakt wordt met het binnenkomende internetsignaal van de provider. De modem vertaalt dat signaal. Hierdoor krijg je een werkende internetverbinding.

Vervolgens is de router nodig om het internetsignaal te verspreiden. Daarom sluit je de router aan op de modem. Kort gezegd is de router het communicatiekanaal tussen de apparaten. Waardoor er een netwerk ontstaat. Dit kan een draadloos of bekabeld netwerk zijn. Het hangt af van wat voor router je hebt.

Dus de modem maakt verbinding en vertaalt het binnenkomende signaal. De router verdeelt die verbinding over verschillende apparaten.

 

Hoe werkt een modem?

Om toegang te krijgen tot het internet, moet je een abonnement afsluiten bij een internetprovider. De internetprovider geeft je dan toegang tot hun internetnetwerk. Dit kan DSL, kabel of glasvezel zijn. Om daarmee verbinding te maken heb je een modem nodig.

Een modem aansluiten gebeurt meestal in de meterkast. Daar bevindt zich de internetaansluiting van de provider. Als de modem aangesloten is, kan hij het binnenkomende signaal ontvangen. De modem vertaalt het internetsignaal. Waardoor andere apparaten data kunnen versturen en ontvangen.

Vervolgens kan de router worden aangesloten op de modem. De router zorgt ervoor dat het signaal verspreid wordt over meerdere apparaten. Waardoor er meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding kunnen maken met het internet.

Om gebruik te maken van het internet, heb je niet per se een router nodig. Als je geen eigen router hebt, dan kan je één apparaat voorzien van een internetverbinding.

 

De modem aansluiten

Nu je weet hoe de modem werkt, is het ook handig om te weten hoe je de modem aansluit.

De modem wordt aangesloten op het punt, waar het internet binnenkomt. Meestal is dit aansluitpunt in de meterkast. Volg de onderste stappen om de modem aan te sluiten:

 1. Sluit een internet abonnement af bij een internetprovider.
 2. Van de provider ontvang je een internet kastje, beter bekend als de modem.
 3. Ga op zoek naar de internetaansluiting, meestal te vinden in de meterkast.
 4. Zorg ervoor dat alle kabels bij de hand zijn. De volgende kabels zijn nodig: coaxiaal kabel, ethernet kabel en de adapter.
 5. Lees de handleiding door.
 6. Sluit de coaxkabel aan op de kabeluitgang bij de modem en internetaansluiting.
 7. Steek de stroomkabel van de modem in het stopcontact.
 8. Met de ethernetkabel sluit je het apparaat aan dat internet moet ontvangen.
 9. Eventueel kan je op de modem een router aansluiten.

Alleen als je beschikt over een wifi-modem, kan dat voor problemen zorgen. Doordat het draadloos internetsignaal niet goed bereikbaar is. Gelukkig kan dit worden opgelost met een wifi-versterker, access points of andere mogelijke apparaten. In het artikel Zo verbeter je je WiFi met dit handige stappenplan!leggen we uit hoe je dit doet.

 

De verschillende modems

Elke internetverbinding heeft zijn eigen type modem. Daarnaast zijn er ook andere modems. Dit zijn de verschillende soorten modems:

 • DSL-modem: Deze modem wordt gebruikt voor een DSL-internetsignaal. Het voordeel hiervan is dat tegelijkertijd kan internetten en bellen.
 • Kabel-modem: De kabel-modem wordt gebruikt bij een kabel internetsignaal. Hiervoor heb je de coaxkabel nodig. Met deze modem wordt televisie en internet los van elkaar gebruikt.
 • Glasvezel-modem: Het laatste internetsignaal is glasvezel. De modem krijgt lichtsignalen binnen, waardoor de snelste internetsnelheid behaald kan worden. De lichtsignalen kan de modem vertalen naar een bruikbaar signaal.
 • Wifi-modem: Dit is een modem met een ingebouwde router. Het voordeel hiervan is dat je weinig last hebt van allerlei kabels. Ook heeft dit een nadeel. In huis staat de modem meestal in de meterkast. Hierdoor is de kans op slecht bereik groot, doordat de dikke muren het wifi signaal blokkeren. In het artikel Zo verbeter je je WiFi met dit handige stappenplan!worden er tips gegeven om dit op te lossen.
 • Mifi-router: Dit is een vorm van een wifi modem. Deze modem beschikt over een simkaart en een ingebouwde router. Het ontvangt internet via het mobiele netwerk van de telefoonprovider. Hiervoor moet je een abonnement nemen met een databundel.

 

Internetmodem aanvragen

Om een werkende internetverbinding te hebben, heb je een modem nodig. De modem kan je ontvangen als er een internetabonnement wordt afgesloten bij een provider.

Elk adres heeft een eigen aantal providers die internet aanbieden. Met de postcodecheck, zie je welke aanbieders er beschikbaar zijn op jouw adres. Vervolgens kan je een provider kiezen die te zien is in de lijst.

Wil je er graag zeker van zijn dat je een abonnement afsluit met de juiste internetsnelheid? Lees dan ons artikel Welke internetsnelheid heb ik nodig?“.

 

Veelgestelde vragen

Wat is verschil tussen een modem en router?

De modem en router worden vaak met elkaar verward. Maar het zijn echt twee verschillende apparaten. De modem ontvangt het internetsignaal dat in jouw huis binnenkomt. Dat signaal wordt door de modem vertaalt, zodat apparaten het signaal kunnen ontvangen. De router heeft een hele andere taak. De router verdeelt het vertaalde signaal. Zodat meerdere apparaten tegelijkertijd verbinding kunnen maken. Dus de modem en router worden door elkaar gebruikt.

 

Heb je een modem nodig voor wifi?

Om toegang te kunnen krijgen tot het internet, heb je altijd een modem nodig. Als je thuis een wifi netwerk wilt realiseren, heb je ook een router nodig. De router sluit je aan op de modem, zodat die het draadloos signaal kan verspreiden. Hierdoor creëer je een wifi netwerk. Wil je meer weten over het aansluiten van wifi? Lees dan Wifi aansluiten in huis, hoe werkt dat?.