Wat is een mesh wifi-netwerk en hoe werkt dit?

Kan je niet overal in huis goed internetten? Dan kan je dat oplossen door je wifi bereik of wifi signaal te versterken. Dit kan je doen door een wifi repeater/versterker te kopen of gebruik te maken van een mesh netwerk. Hoe deze techniek werkt, zullen wij jou uitleggen.

Wat is een mesh systeem?

Een mesh wifi netwerk is een systeem dat bestaat uit meerdere stations. De verschillende stations werken met elkaar samen, waardoor er één groot wifi netwerk ontstaat. Het kan worden gezien als een netwerk dat bestaat uit meerdere wifi versterkers.

Hoe werkt mesh wifi?

In de meeste gevallen ontvang je internet via de router. De router bevindt zich vaak in de meterkast en anders op een centraal punt in het huis. Alleen soms is het bereik van de router niet groot genoeg, waardoor je niet overal in huis kan internetten.

Om het bereik te vergroten kan je gebruik maken van een mesh systeem. Maar hoe werkt dat? Een mesh systeem bestaat uit een mesh-router en hubs (nodes). De mesh-router wordt aangesloten op de modem.

Vervolgens plaatst je de verschillende hubs door het hele huis. De hubs kunnen gezien worden als verschillende stations. De stations werken met elkaar samen, waardoor ze het wifi signaal kunnen ontvangen en zorgen voor een betere signaalsterkte.

Hoe ziet dat er dan uit in huis? Stel je voor je plaats de mesh-router in de woonkamer en de hub op de eerste verdieping. Vervolgens kijk je een film op de laptop in de woonkamer en loop je met de laptop naar boven. Jouw apparaat maakt dan automatisch verbinding met de hub op de eerste verdieping. Dit proces wordt seamless roaming genoemd.

De voordelen van een mesh netwerk thuis

Een mesh wifi systeem is een slim netwerk, omdat het automatisch verbinding maakt met de verschillende mesh wifi punten. Het systeem zoekt het wifi signaal op dat op dat moment het sterkste is. Dit is één van de voordelen om draadloos internet thuis te vergroten. Daarnaast zijn er nog andere voordelen zoals:

  • Overal in huis voorzien van een sterk signaal, waardoor het thuisnetwerk wordt vergroot.
  • Het is makkelijk uit te breiden, door andere hubs te kopen.
  • Eenvoudig te installeren.
  • Je hoeft geen gebruik te maken van kabels.

De nadelen van een mesh systeem

Ook kent het mesh wifi systeem een aantal nadelen, ten opzichte van de alternatieven:

  • Het mesh wifi systeem is nogal prijzig.
  • Door gebruik te maken van een draadloze oplossing is de kans op stoorzenders en obstakels groter.
  • Om geen snelheid te verliezen, moeten de hubs op een goede plek geplaatst worden.

Alternatieven voor een mesh netwerk

De mesh systemen zijn vooral geschikt voor als je de wifi verbinding in je huis wilt verbeteren. Maar het hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn. Dit zijn de alternatieven om de internetverbinding in huis te verbeteren:

  • Access points: Dit is een systeem dat gebruik maakt van netwerkkabels. Hierdoor krijg je de maximale snelheid. Alleen moet je thuis wel beschikken over een kabelnetwerk. In het artikel “Hoe kun je wifi uitbreiden met een access point?” leggen we hier meer over uit.
  • Wifi versterker: Werkt hetzelfde als de mesh systemen, alleen moet je bij een wifi versterker handmatig veranderen van verbinding. In het artikel “Hoe werkt een wifi versterker?” wordt dit product verder uitgelegd.
  • Powerline adapters: Hiermee gaat internet via het stopcontact. Dit kan draadloos- of bekabeld internet zijn. Lees het artikel “Hoe werkt internet via stopcontact?” om er meer over te weten.

Beste mesh systemen

Ben je van plan gebruik te maken van een mesh systeem? Kies dan voor een systeem dat beschikt over Wifi 6. Hierdoor krijg je de beste wifi snelheid die er is. In het artikel “Alle soorten wifi-standaarden uitgelegd.” vertellen meer over Wifi 6.

Veelgestelde vragen over mesh wifi netwerk

Wat houdt mesh in?

Mesh is een systeem waarbij verschillende apparaten met elkaar verbonden zijn en zo een netwerk vormen. Hierdoor heb je meerdere stations die draadloos internet zenden, in plaats van dat je normaal één wifi punt hebt.

Hoe installeer je mesh wifi?

De mesh systemen zijn makkelijk te installeren. Eerst sluit je de mesh-router aan op de modem met een netwerkkabel. Vervolgens plaats je de hub/station in de kamer waar het wifi bereik slecht is. Zo heb je je eigen wifi netwerk uitgebreid zonder aanvullende kosten bij je huidige internet abonnement.

Wat is het verschil tussen mesh en access point?

Het grote verschil tussen mesh en de access points is de manier hoe je verbinding kan maken. Bij een mesh wifi netwerk werkt alles via draadloos internet. Terwijl de access points gebruik maken van bekabeld internet. Met een bekabelde verbinding krijg je de beste internet snelheid. Alleen moet je daarvoor wel beschikken over een kabelnetwerk.