Wat zijn de kosten van glasvezelinternet aansluiten?

Op steeds meer plekken wordt glasvezel aangesloten. Maar waarom? Dat komt omdat een glasvezelnetwerk toekomstbestendig is. In dit artikel zullen we uitleggen wat glasvezel is en hoe de aanleg in zijn werking gaat.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is de nieuwste en snelste soort internetverbinding. Glasvezel bestaat uit vele kleine vezels, die gemaakt zijn van glas. Dankzij de vezels is het mogelijk om de uploadsnelheid net zo snel te krijgen als de downloadsnelheid. Ondanks dat glasvezel de snelste snelheid kan aanbieden, betekent dat niet dat het de beste keuze is voor jou. Lees daarom Welke internetsnelheid heb ik nodig?om erachter te komen of je glasvezel nodig hebt.

Is er glasvezel op jouw adres?

Een miljoen huishoudens beschikken over een glasvezelaansluiting. Maar het kan voorkomen dat jij nog niet beschikt over glasvezel. KPN, het grootste glasvezelnetwerk, doet er alles aan om glasvezel beschikbaar te maken voor iedereen in Nederland. Onderzoeksbureau Stratix houdt dit bij op een glaskaart. Of maak gebruik van de glasvezel postcodecheck. Hier vul je je postcode en huisnummer in. Vervolgens zie je of glasvezel aanwezig is op jouw adres.

Glasvezel aanleggen

Is glasvezel nog niet aangelegd bij jou thuis? Bekijk dan eerst of er plannen zijn om glasvezel aan te leggen in jouw wijk. Deze informatie kan worden opgehaald bij de volgende aanbieders: KPN Netwerk, Delta Fiber Netwerk, E-fiber, Glaspoort of T-Mobile. Staat jouw hele wijk op de planning? Reken er dan op dat het aanleggen een lang traject zal zijn. Het aanleggen ervan duurt drie tot zes maanden. Hoe gaat zo’n aanleg te werk?
  1. De glasvezelkabels worden op straat neergelegd. Vervolgens wordt de straat open gemaakt, zodat de glasvezelkabels daarin kunnen. Als ze de straat beginnen open te maken, kan je nog steeds met de auto er langs.
  2. Met een speciale boor wordt er een smalle tunnel gemaakt. Die tunnel gaat via de straat, naar jouw tuin en in jouw huis. Hier zal een glasvezelkabel doorheen komen.
  3. Daarna moet jij aangeven op welke plek in de buitenmuur er geboord mag worden. Dit wordt een FTU-plaatsing genoemd. Dat is een special modem waar de glasvezelkabel op wordt aangesloten.
  4. Als laatste wordt de modem van provider geïnstalleerd. Waardoor jij gebruik kan maken van glasvezel internet. Dit geldt alleen voor mensen die een glasvezel abonnement hebben afgesloten bij een internet provider.

Wat kost glasvezel aanleggen?

Als glasvezel in de hele wijk komt, kost glasvezel aanleggen niks. Voor het aanleggen van glasvezel moet jij toestemming geven. Als je toestemming geeft, kunnen er nog kosten in rekening gebracht worden. Je betaalt dan voor de monteur en het openbreken van de straat. Besluit je later toch wel glasvezel te nemen, dan moet jij betalen voor het aanleggen. Die kosten kunnen liggen tussen de €150 tot €1500. Hoeveel je betaald is afhankelijk van de afstand van je huis naar de, al gelegde, bekabeling.
Woon je in een buitengebied? Dan zijn de aansluitkosten van glasvezel een stuk hoger. De prijs zal dan liggen tussen de €450 tot €1800.

Providers en glasvezel

Kies je ervoor om een glasvezelabonnement te nemen? Dan kan je terecht bij providers als KPN, Delta en T-Mobile. Gemiddeld genomen betaal je voor een standaard glasvezel abonnement €30,- per maand. Dit is afhankelijk van jouw wensen. Met onze internet vergelijker kan je zien welke abonnementen er beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Is het verstandig om glasvezel te nemen?

Het is alleen verstandig om naar glasvezelinternet over te stappen als je een hogere download- en uploadsnelheid wilt. Of als je graag een netwerk wilt die toekomstbestendig is.

Is een glasvezel abonnement duurder?

De prijs van je abonnement kan je net zo duur maken als je zelf wilt. Het hangt af van je provider, internetsnelheid en extra diensten. Op onze vergelijkingssite kan je zien welke internet abonnementen er beschikbaar zijn voor jou. Je kiest zo gemakkelijk het soort abonnement dat het beste bij jouw gebruik past.

Hoe krijg ik glasvezel in mijn huis?

Glasvezel kan je krijgen als er wordt besloten om glasvezel aan te leggen in jouw wijk. Hiervoor moet je wachten op een brief. Het is ook mogelijk om zelf glasvezel aan te leggen.

Is glasvezel aansluiting verplicht?

Het is niet verplicht om een glasvezel aansluiting te nemen. Als er glasvezel wordt aangelegd moet jij toestemming geven voor de aanleg. Doe je dat niet, is dat geen probleem en zal er geen aansluiting worden geplaatst.

Waarom betalen voor aanleggen van glasvezel?

Om glasvezel internet te krijgen, moet het eerst worden aangelegd. Gratis aansluiten is er helaas niet bij, er zijn wel kosten aan verbonden. Die kosten zijn er zodat voor jou de straat opengebroken kan worden en er een gespecialiseerde monteur langs kan komen.