Internet via satelliet: hoe werkt het en is het snel genoeg?

Naast internet via glasvezel, kabel of DSL, kan je ook internet via satelliet krijgen. Hoe een satelliet verbinding precies in elkaar steek, lees je hier.

 

Wat is satelliet internet?

Bij internet via satelliet heb je geen kabels nodig om een verbinding te krijgen. Bij satelliet internet krijg je een internetverbinding via de schotel.

De schotel wordt buiten het huis geplaatst, zodat die het signalen van de satellieten kan ontvangen. In Nederland moet je de schotel richting het zuiden plaatsen. Vanwege dat de satellieten zich boven de evenaar bevinden.

De bandbreedte bij satelliet internet is niet groot. Een satelliet kan maar 5000 schotels tegelijkertijd voorzien van internet. Daarom is internet via de satelliet alleen in dunbevolkte gebieden beschikbaar en aanwezig.

Hieronder is een kort overzicht van de voor- en nadelen van een satellietverbinding:

 • Voordelen:
  • Over de hele wereld breedbandinternet ontvangst.
  • Groot aanbod aan tv-zenders.
  • Draadloze internetaansluiting.
 • Nadelen:
  • Kosten van de apparatuur.
  • Datalimiet.
  • Veel vertraging (latency).
  • Een schotel neemt ruimte in beslag.
  • Obstakels en slechte weersomstandigheden verstoren het signaal.
  • Je moet de schotel goed uitrichten om een goede verbinding te krijgen.
  • Weinig providers bieden internet via satelliet aan.

 

Hoe werkt internet via satelliet?

Hoe werkt internet via de satelliet? De satellieten draaien om de aarde heen en maken verbinding met de grondstations op aarde. Het beste kan je de satelliet zien als een tussenstation, net als een wifi-versterker.

 

Dit is nodig voor een satellietverbinding

Bij het afsluiten van een satelliet abonnement is de apparatuur al inbegrepen. In de meeste gevallen huur je dit van de provider, maar dat hangt af van je contract. Dit is de apparatuur die je nodig hebt:

 • Schotelantenne
 • Modem en router
 • Ontvanger of CI+ module met smartcard
 • Coax kabel
 • HDMI kabel
 • Kompas
 • Abonnement

 

Televisie via de satelliet

Een satelliet-tv werkt hetzelfde als satelliet internet. De televisie signalen worden ontvangen via de satelliet. Alleen mensen met een satelliet televisie abonnement kunnen de televisie signalen ontvangen via de ontvanger. In de meeste gevallen is de ontvanger een schotel of schotelantenne.

Iedereen heeft toegang tot de televisie signalen die niet versleuteld zijn (FTA). Alleen mensen die een abonnement hebben voor satteliet tv, hebben toegang tot de versleutelde signalen. Over het algemeen zijn de kosten voor satelliet tv goedkoper dan bij kabel tv.

Satelliet-tv aanbieders geven ook de mogelijkheid om internet te ontvangen via de satelliet. De meeste gebruikers zijn hier erg over te spreken. Dat komt omdat het een goede prijs- en kwaliteitsverhouding heeft.

Internet en televisie via de satelliet is bijna helemaal draadloos. Daarnaast kunnen de providers altijd een sterk signaal aanbieden. Dit heeft een groot voordeel, omdat het erg gebruiksvriendelijk is. Je kan gebruik maken van deze verbinding zowel binnen als buitenshuis, bijvoorbeeld op de camping.

 

Satelliet-tv vs kabel-tv

Maar wat is beter? Televisie kijken via de satelliet of juist met de kabel?

 • Aanbod: Televisie via een schotel biedt zenders over de hele wereld aan. Hierdoor heb je meer zenders dan bij kabel tv.
 • Signaal: Het digitale signaal van de schotel, is bijna altijd scherp.
 • Zenders: Satelliet televisie heeft een groot aanbod van lokale zenders, vergeleken met kabel tv.
 • Buitenland: Via de satelliet is het mogelijk om Nederlandstalige programma’s te kijken in heel Europa. Dit is een groot voordeel voor als je in het buitenland een huis hebt staan.

Kortom, is satelliet televisie beter voor je kijkplezier.

 

Waarom kiezen voor satellieten verbinding?

Internet via satelliet is in vergelijking met de andere internetverbindingen minder goed. Vanwege dat de snelheid, bandbreedte en reactietijd lager is dan bij glasvezel, kabel of DSL.

Een alternatief voor satelliet internet, is internet via 4G/5G. Dit kan met een mifi-router. Dan wordt het internetsignaal ontvangen door de zendmast.

Satelliet televisie biedt meer voordelen aan, zoals het grote aanbod van zenders en zelfs zenders uit het buitenland. Een ander alternatief om zenders uit het buitenland te bekijken is via IPTV. Hierbij worden zenders via internet gestreamd naar de televisie.

Een satelliet verbinding is vooral geschikt voor:

 • Mensen in buitengebieden, omdat daar het aanbod van internetverbindingen beperkt is.
 • Recreatiemarkt, zoals op de boot of als je met de camper onderweg bent.
 • Calamiteiten, zoals natuurrampen. Dan kan je met een satelliet verbinding, nog toegang hebben tot internet en tv.

 

Starlink

Starlink is het bedrijf van Elon Musk. Hierbij biedt Musk satelliet internet aan voor dunbevolkte gebieden. Het satellietnetwerk van Musk zit dicht bij de aarde, maar kan de hele wereld voorzien van breedbandinternet.

Dit kan doordat Starlink alle satelliet met elkaar laat verbinden, waardoor er een mesh-netwerk ontstaat. Om voor een snelle internetverbinding te zorgen, ontwikkelt zijn bedrijf SpaceX apparatuur wat dit kan aanbieden.

 

Kosten van een schotelabonnement

De kosten van een schotelabonnement kunnen erg variëren. Als je alleen de apparatuur aanschaft voor satelliet internet, kan je uitgaan van minimaal €200,-. Wil je via de schotel tv kijken, dan beginnen de abonnementskosten bij minimaal €13,-.

Wil je een gaan voor Starlink, dan betaal je voor de apparatuur €499,-. Hierbij zijn de maandelijkse kosten voor internet €99,- en de eenmalige aansluitingskosten €60,-. Starlink biedt geen tv-abonnement aan.

Dus een verbinding via de satelliet kan een goed alternatief zijn. Maar dat hangt af van je wensen en budget.

 

Veelgestelde vragen

Hoe snel is internet via satelliet?

Internetten via satelliet is geen snel internet. Satelliet internet kan een snelheid behalen tot 20 mb/s. Dit hoeft geen probleem te zijn als je geen internet nodig hebt. Wil je weten hoeveel internetsnelheid jij nodig hebt? Lees dan het artikel Welke internetsnelheid heb ik nodig?.

 

Wat kost een schotel abonnement?

Een schotel abonnement ligt tussen de €12 en €20. Als je het pakket wilt uitbreiden, dan betaal je wel extra. Let wel op, dat als je een abonnement schotel neemt, de schotel in bruikleen is.

 

Hoe werkt een satellietverbinding?

Hoe werkt internet via de satelliet? De satellieten draaien om de aarde heen en maken verbinding met de grondstations op aarde. Je kan de satelliet het beste zien als een tussenstation, net als een wifi-versterker.