Internet via de kabel

op basis van 0 beoordelingen

Er zijn verschillende manieren om te kunnen surfen op het internet. Je kan dit doen door de verbinding: DSL, kabel of glasvezel. De meeste huishoudens beschikken over kabelinternet. Maar hoe werkt internet via de kabel?

wifi logo waar een internetkabel uit komt
|

Wat is kabelinternet?

Sinds 1995 beschikken we in Nederland over kabel internet. Dit komt doordat de televisie signaal ook een internet signaal kan ontvangen. Om dit soepel te laten werken heb je een modem en coax kabel nodig. De modem is een apparaat die data over het kabelnetwerk verstuurt. Wat een coax kabel inhoudt, lees je hieronder.

Hoe werkt de coaxkabel?

Vroeger werd het tv-signaal verstuurd via een kabel en dat wordt een coax genoemd. Men wist toen nog niet dat de bestaande coaxkabels ook geschikt is om een internet signaal over te brengen.

Internet over coax

De kabels werden vroeger aangelegd zodat men televisie kon kijken. Daardoor heb je in huis al meerdere coax kabels aansluitingen. Tenzij het een nieuwbouwhuis is. Dit kabelnetwerk kan ook gebruikt worden om een internet signaal door te geven.

Om internet over de coax kabel te kunnen ontvangen heb je een INCA adapter nodig. Je plaats de adapter in de modem van je kabelaanbieder. Een voordeel van de INCA adapter is dat je het ook kan gebruiken bij een glasvezel aansluiting.

Hoe werken de INCA-adapters?

Om dit te laten werken heb je altijd twee adapters nodig. Je doet één adapter in je modem of router. Dit wordt dus aangesloten aan de standaard netwerkkabel.

De INCA-adapters is niet alleen een netwerkpoort beschikt ook over een coax in- en uitgang. Bij de ingang wordt de coax kabel aan de hoofdaansluiting, versterker of splitter aangesloten. De uitgang wordt gebruikt voor het internet signaal. Daarvoor heb je een IEC-stekker nodig.

Om het allemaal goed te laten werken moet de INCA-adapter stroom krijgen en dat doe je door een micro USB kabel aan te sluiten. Dit kan op de USB-poort of stekker die het stopcontact ingaat.

De tweede adapter wordt geplaatst aan het einde van de coax kabel. Die wordt afgesloten met een IEC male stekker.

Als je ook tv wilt aansluiten, kan dat via de coax kabel. De netwerkkabel sluit je vervolgens aan je apparaat dat internet nodig heeft.

Internetsnelheid

Kabelinternet is sneller dan DSL internet. Dankzij de nieuwe kabels kan het dezelfde internetsnelheid als glasvezel halen. Echter, zal de uploadsnelheid nooit even snel zijn.

Kabel, TV en telefonie

Voorheen waren de kabelaanbieders tv-aanbieders. Dit is allemaal sinds 1995 veranderd. Je kan nu telefonie (vast bellen) en internet via de kabel krijgen.

Vele van ons maken nu gebruik van digitale tv, maar de meeste huishoudens kunnen ook nog tv kijken via de coax kabel. De kabelaanbieders willen zo goed mogelijk gebruik maken van de kabel en bieden nu ook internet en telefonie aan.

Door de nieuwe netwerkkabels heb je hoogwaardige kwaliteit van internet, televisie en telefonie. Daardoor bieden providers extra diensten aan als video on demand.

Verschil tussen kabel, DSL en glasvezel

Naast internet via de kabel kan je ook internetten via een DSL kabel of glasvezel. Deze internetverbindingen werken op een andere manier.

DSL internet

Voorheen maakte men gebruik van DSL internet. Dit is internet dat gaat via een koperdraadverbinding, ook wel de traditionele telefoonlijn.

Voor- en nadelen

Als je in plaats van DSL gebruik maakt van kabel internet ervaar je de volgende voordelen:

  • De upload- en downloadsnelheid is hoger. Hier heb je snel internet.
  • Er is ruimte voor meer bandbreedte, waardoor je gebruik kan maken van meer diensten.
  • Televisie kijken heeft geen invloed op je internetsnelheid.
  • Van zenders wisselen gaat makkelijker.

Naast de voordelen zijn er ook nadelen aan kabel internet:

  • Je wordt verplicht om je tv-signaal bij dezelfde kabelaanbieder af te nemen.
  • Het is duurder dan de DSL-abonnementen.
  • Je kan de provider niet uitkiezen.

Glasvezel internet

Glasvezel is een de nieuwste vorm van internetverbinding. Je data wordt verzonden door kleine vezels die bestaan uit glas. Hierdoor kan een aanbieder een hogere internetsnelheid bieden.

Voor- en nadelen

Net als bij DSL internet, heeft glasvezelinternet ook zijn voor- en nadelen, ten opzichte van kabel internet. Dit zijn de voordelen van kabel internet:

  • Bij een kabel internetabonnement betaal je een aantal euro’s minder, dan bij glasvezelinternet.
  • Digitaal televisie kijken gaat gemakkelijker doordat het gebruikt maakt van het televisiesignaal.
  • De internetsnelheid wordt niet minder als je televisie en internet tegelijkertijd gebruikt.

De nadelen van kabel internet ten opzichte van glasvezel:

  • Glasvezelinternet biedt een hogere download- en uploadsnelheid.
  • De verbinding is stabieler, waardoor de kans op storingen klein is.
  • Glasvezel verbruikt 60% minder energie en is daardoor beter voor het milieu.

Grootste kabelaanbieder

In Nederland is Ziggo de grote aanbieder. Daarnaast heb je ook kleine kabelaanbieders zoals Caiway en DELTA. Bij welke kabelprovider jij je wilt aansluiten, is afhankelijk van je woonplaats. De providers hebben hun eigen kabelnetwerk aangelegd door delen van Nederland. Dus als jouw huis gevestigd is in Zeeland, kan je alleen een pakket afsluiten bij DELTA.

Wat zijn de kosten

De kosten van kabelinternet hangt van de provider en je internetabonnement. Bij een abonnement kan je kiezen uit verschillende internetsnelheden en extra diensten. Aangezien de internetaansluiting op de televisiekabel zit, ben je verplicht om een televisiedienst af te nemen bij dezelfde aanbieder.

Sommige kabelaanbieders hebben ook pakketten samengesteld waarbij internet en televisie zijn samengevoegd.

De prijs is dus afhankelijk van jouw wensen. Over het algemeen is kabelinternet enkele euro’s goedkoper dan glasvezel.

Conclusie

Kabel internet werkt via een coax kabel die aangesloten is op het (oude) televisie signaal. Hierdoor is de internetsnelheid is sneller dan bij een DSL verbinding. Het tipt niet aan de snelheid die glasvezel biedt. Daarom is bijvoorbeeld gamen via de kabel niet echt aan te raden. Kies in dat geval voor een glasvezel verbinding.

Kabel verbinding is niet overal beschikbaar. Wil je graag weten of jij in aanmerking komt voor kabel internet? Doe dan de postcodecheck. Je ziet zo welke internetverbindingen er beschikbaar zijn op jouw adres. Hierna kun je providers vergelijken om vervolgens zo gemakkelijk de beste deal voor jou te vinden.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Als je wilt internetten over de kabel, gaat het over de kabel tv. Via dit tv signaal wordt data doorgestuurd en teruggezonden. Naast kabel internet zijn er ook andere internetverbindingen, zoals (A)DSL, VDSL en glasvezel.

Wil je een internet abonnement afsluiten, waarbij gebruik wordt gemaakt van kabel internet? Dan kan je terecht bij de volgende providers: Ziggo, DELTA, Caiway en Kabelnoord.

Momenteel bestaan er 3-, 4- en 5G-netwerken. Om dit aan te kunnen, wordt er aangeraden om gebruik te maken van een Cat6 kabel.

Als je kabelinternet met wifi snelheid vergelijkt, wint de kabel overduidelijk. Doordat een draadloos signaal altijd van een vast punt komt, kan het door allerlei factoren verstoord worden.

Glasvezel biedt sneller internet dan kabelinternet. Tegenwoordig kan internet via de kabel net zo snel zijn als bij glasvezel, maar de uploadsnelheid blijft achterlopen.

Besparen op je internet abonnement?

Doe de postcodecheck en ontdek welk internet abonnement op jouw adres mogelijk is.

Over Mike van den Broek

Mike is de oprichter van diverse vergelijkingsites waaronder providervergelijken.nl.

Mike houdt zich bezig met de strategie en ontwikkeling van Providervergelijken. Met meer dan 15 jaar ervaring is Mike een rasechte techneut die gek is op de snufjes waar je in de telecomwereld mee te maken krijgt.

Lees verder

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Powerline adapter
Stopcontact met wifi

Powerline adapter

Mike van den Broek
Alles over Wireless LAN
Wifi logo

Alles over Wireless LAN

Mike van den Broek
Wat is een wifi dongle?
wifi dongle met wifi teken

Wat is een wifi dongle?

Mike van den Broek
0 reacties

Reageer ook