Hoe maak je een wifi hotspot?

Altijd toegang hebben tot internet is tegenwoordig erg belangrijk. Stel je voor je zit in de trein. Je moet nog de laatste stukken van een rapport afmaken, maar je hebt geen internet. Omdat het wifi netwerk overbelast is. Dan kan je gelukkig nog altijd gebruik maken van je persoonlijke hotspot. Maar hoe kan je een persoonlijke hotspot maken? Dat leggen wij jou uit!

 

Wat is een hotspot?

Met een hotspot kan je overal waar je bent verbinding maken met het internet. Deze vorm van internetten wordt tethering genoemd.

Thuis wordt er hoogstwaarschijnlijk gebruik gemaakt van draadloos internet, beter bekend als een wifiverbinding. Naast een wifi hotspot heb je ook een mobiele of persoonlijke hotspot. Zo’n hotspot is ideaal als je ergens bent waar geen of een slechte internetverbinding is.

 

Hoe werkt een mobiele hotspot?

Een wifi hotspot instellen gaat via een router. Wil je meer weten over hoe je wifi moet aansluiten? Lees dan het artikel: Wifi aansluiten in huis, hoe werkt dat?.

Een mobiele of persoonlijke hotspot maken werkt anders. Hoe je dit per toestel doet, wordt stapsgewijs uitgelegd.

 

IPhone hotspot

 1. Ga naar instellingen en klik op ‘Persoonlijke hotspot’.
 2. Stel je wachtwoord in.
 3. Als je ‘Andere mogen verbinden’ aanzet, kunnen andere apparaten verbinding maken.

 

Android hotspot

 1. Open de instellingen en ga naar ‘Wifi en netwerk’.
 2. Klik op ‘Hotspot en tethering’.
 3. Klik op ‘Wifi-hotspot’, waar je de naam en het wachtwoord instelt.
 4. Schakel de hotspot in, door het vinkje aan te zetten.
 5. Laat andere apparaten met de hotspot verbinding maken.

Sommige Android telefoons hebben net een ander instellingsmenu. Waardoor de stappen niet overeenkomen. Ga dan naar de zoekbalk toe en voer daarin ‘Hotspot’.

 

Tips bij een hotspot maken

 • Kies voor eens sterk wachtwoord: Klinkt misschien vanzelfsprekend, maar als je het wachtwoord instelt; ga voor een sterk wachtwoord. Dit houdt in, een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen.
 • Update: Werkt de hotspot niet? Controleer dan of je de nieuwste versie van de software op je toestel hebt staan.
 • Automatisch uitschakelen: Bij Android apparaten heb je de mogelijkheid om je hotspot automatisch uit te schakelen. Wat energiebesparend is. Dit doe je als volgt:
  1. Ga naar instellingen en open ‘Wifi en netwerk’.
  2. Kies voor ‘Hotspot en tethering’.
  3. Ga naar ‘Wifi-hotspot’.
  4. Selecteer ‘Hotspot automatisch uitschakelen’.

 

Waar moet je opletten bij een mobiele hotspot?

Bij het gebruik van een hotspot zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden, namelijk het batterijverbruik en het dataverbruik.

 

Batterijverbruik

Als je je hotspot inschakelt, vraag je meer van je telefoon. Dit komt, omdat de telefoon op de achtergrond bezig is om data te ontvangen en versturen. Het moet dus actief blijven voor je andere apparaten waarmee die verbonden is.

Om te voorkomen dat je telefoon leeg raakt door de mobiele verbinding, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je telefoon goed is opgeladen of aan de lader is aangesloten.

 

Dataverbruik

Het apparaat wat verbinding maakt met je mobiele hotspot, maakt gebruik van mobiel internet. Maak je veel gebruik van je mobiele hotspot? Dan is het verstandig om te kijken naar je verbruik. Dit kan je doen op het account bij de provider.

Heb je niet voldoende data? Dan kan je op je telefoon kiezen voor mobiele databesparing. Hierbij zullen apps op de achtergrond geen data meer gebruiken.

Een andere mogelijkheid is om je mobiele abonnement te veranderen. Je kan kiezen voor meer data of voor een onbeperkt internetabonnement. Op onze site helpen we je bij het vinden van het juiste abonnement. Zodat jij voor een goed bedrag met plezier kan blijven internetten.

 

Veelgestelde vragen

Wat is een hotspot?

Een hotspot is een manier om een draadloze internetverbinding te krijgen. Dankzij een hotspot kan je overal te werk gaan. In de trein, een café of als je thuis zonder internet zit. Wil je meer weten over een hotspot? Lees dan het artikel Hoe maak je een wifi hotspot?.

 

Hoe werkt een hotspot via telefoon?

Een mobiele hotspot deelt mobiele data via wifi, bluetooth of USB. Als je je persoonlijke hotspot wilt maken, moet je naar je instellingen gaan. Voor Andriod apparaten ga je naar ‘Wifi en netwerk’, vervolgens kies je voor ‘Hotspot en tethering’. Bij iPhone ga je naar instellingen en dan naar ‘Persoonlijke hotspot’. Wil je meer weten? Lees dan het artikel Hoe maak je een wifi hotspot?.

 

Hoe computer verbinden met hotspot?

Je laptop of computer laten verbinden met je hotspot is vrij makkelijk. Eerst zet je je hotspot aan op je toestel. Op de laptop kies je voor ‘Wifi netwerk’. Hierin staan alle wifi netwerken. Vervolgens klik je jouw hotspot aan. Vul het wachtwoord in en je hebt verbinding.