Band steering: wat is het en hoe werkt het?

Het thuisnetwerk kan verstoord worden door verschillende redenen: obstakels die het signaal beïnvloeden of een overbelast wifi netwerk. Met bandsteering zorg je ervoor dat het netwerk niet overbelast raakt. Hoe dit werkt, leggen we in dit artikel uit.

 

Wat is band steering?

Band steering zorgt voor een gelijkmatige belasting op het wifi netwerk. Zodat alle apparaten op het thuisnetwerk een snelle en stabiele verbinding hebben. Dit doen ze door automatisch te wisselen tussen de 2,4 GHz en 5 GHz netwerk.

Routers en repeaters kunnen dankzij band steering voor elk draadloos netwerkapparaat herkennen welk netwerk het meest geschikt is. Om band steering te kunnen gebruiken, moet het wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het draadloos netwerkapparaat moet geschikt zijn voor dual band.
  • De modem moet op beide netwerken SSID gebruiken.
  • De modem moet een FRITZ!Box zijn met minimaal wifi standaard 802.11ac (Wifi 5).
  • Op de FRITZ!Box moet minimaal de 6.80 geïnstalleerd zijn.

Niet elke internetprovider levert een FRITZ!Box modem/router. Om er zeker van te zijn dat je een FRITZ!Box kan krijgen, zal je contact op moeten nemen met de provider. Als je de box dan ontvangt, zal in de fabrieksinstellingen band steering al ingeschakeld zijn. Ben je benieuwd welke providers internet leveren op jouw adres? Doe dan de postcodecheck.

 

Mesh band steering

Het is ook mogelijk om het bereik met band steering te vergroten. Dit wordt Mesh band steering genoemd. Hiervoor moet je gebruik maken van de FRITZ!Box met de versie 7.10. In die versie is de AP-steering bijgekomen. AP staat voor access point. In het artikel “wat is een Mesh wifi-netwerk en hoe werkt dit” leggen we meer uit over Mesh wifinetwerken.

Maar hoe werkt dit? Daarvoor zijn er verschillende wifi punten nodig. Een nieuw wifi-punt wordt gecreëerd door een repeater aan te schaffen. Met de FRITZ!Repeater krijg je dan een groter bereik en het zorgt ervoor dat de apparaten automatisch overschakelen naar het meest geschikte frequentiekanaal.

 

Verschil tussen de 2,4 en 5 GHz netwerk

Er zijn twee soorten wifi netwerken: 2,4 en 5 GHz netwerk. Het 2,4 GHz netwerk bestaat uit een lagere frequentie. Hierdoor kan het internetsignaal makkelijk door obstakels als muren of metalen voorwerpen heen. Oftewel een lagere frequentie heeft een groter bereik.

Een 5 GHz frequentie heeft een kleiner bereik, maar biedt wel een hogere snelheid. Deze frequentie is vooral te vinden dicht bij de draadloze router. Doordat het gebruik maakt van een breder frequentiespectrum, worden er meer gegevens getransporteerd.

 

Veelgestelde vragen

Wat is band steering?

Band steering zorgt ervoor dat draadloze netwerkapparaten automatisch heen en weer gaan van een wifi netwerk. Met als voordeel dat het thuisnetwerk niet overbelast raakt. Hierdoor hou je een snelle en stabiele verbinding over.