Alle telefoonmerken in Nederland

In Nederland zijn er verschillende telefoon merken beschikbaar, van de grootste en meest bekende tot de minder bekende Europese en Japanse merken.

In dit artikel zullen we een overzicht geven van alle telefoonmerken die in Nederland verkrijgbaar zijn en hun marktaandeel, evenals hun populairste modellen en de beste merken op basis van de kwaliteit en de gebruikerservaring.

 

De grootste telefoonmerken in Nederland

Als we het hebben over de grootste telefoonmerken in Nederland, kunnen we niet om Apple heen. Wereldwijd en in Nederland is dit Amerikaanse bedrijf één van de meest populaire merken.

Apple heeft een marktaandeel van ongeveer 25% in Nederland en is vooral bekend om zijn iPhone-modellen. De meest recente modellen zijn de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max, gelanceerd in 2022.

Naast Apple zijn er ook andere grote telefoonmerken in Nederland, zoals Samsung, Huawei en Xiaomi.

 • Samsung heeft een marktaandeel van ongeveer 20% en is vooral bekend om zijn Galaxy S-serie en Galaxy Note-modellen.
 • Huawei heeft een marktaandeel van ongeveer 10% en is vooral bekend om zijn P-serie en Mate-modellen.
 • Xiaomi heeft een marktaandeel van ongeveer 5% en is vooral bekend om zijn Redmi en Mi-modellen.

 

Andere telefoonmerken in Nederland

Naast de grootste merken zijn er ook tal van andere telefoonmerken in Nederland verkrijgbaar, zowel Europese als Japanse merken. Enkele van de meest populaire Europese merken zijn Nokia, Sony en Motorola.

 • Nokia heeft een marktaandeel van ongeveer 2% en is vooral bekend om zijn goedkope modellen met een lange batterijduur.
 • Sony heeft een marktaandeel van ongeveer 1% en is vooral bekend om zijn Xperia-modellen met een goede camera.
 • Motorola heeft een marktaandeel van ongeveer 1% en is vooral bekend om zijn Moto-modellen met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Op het gebied van Japanse merken zijn er verschillende merken die in Nederland verkrijgbaar zijn, waaronder Sony, Sharp en Panasonic. Sony is hierboven al genoemd, maar Sharp en Panasonic zijn minder bekend in Nederland.

 • Sharp heeft een marktaandeel van minder dan 1%, maar is vooral bekend om zijn Aquos-modellen met een goede schermkwaliteit.
 • Panasonic heeft ook een marktaandeel van minder dan 1% en is vooral bekend om zijn Toughpad-modellen met een stevige behuizing.

 

De top 10 beste telefoon merken

Hieronder volgt een lijst van de top 10 meest populaire smartphone bedrijven:

 1. Apple staat bovenaan de lijst. De iPhone staat bekend om hun hoge kwaliteit telefoons. Dit komt vooral door het besturingssysteem iOS,
 2. Samsung is een Zuid-Koreaans bedrijf. Naast het ontwikkelen van smartphones, focussen zij zich ook op televisies, wasmachines en drogers.
 3. Huawei staat op de derde plaats met een marktaandeel van ongeveer 10%. Daarnaast probeert Huawei telkens met innovaties te komen.
 4. OnePlus is een Chinees telefoonmerk en probeert Apple en Samsung na te bootsen, maar dan voor een goedkopere prijs.
 5. Oppo is een Chinese telefoon merk. Kenmerkend voor Oppo is: snel opladen, strak design en goede prijs/kwaliteitsverhouding.
 6. LG is vooral gefocust om smartphones uit te brengen met een goede camera. Daarnaast staan ze bekend om een lang scherm, zonder randen.
 7. Lenovo is vooral bekend om zijn Motorola-modellen. Dit is een goedkoper telefoon, vergelijken met de andere telefoon merken.
 8. HTC heeft een mooi design en kwaliteit telefoons. De enige misstap die ze gemaakt hebben is op de HTC U12 Plus.
 9. Sony is een Japans telefoonmerk en is vooral bekend van zijn Xperia-lijn.
 10. Google heeft een serie Pixel-smartphones op de markt. De smartphones hebben een mooi scherm en kwaliteit camera, tegen een goede prijs.

 

De meest populaire smartphone bedrijven in Nederland

Als we kijken naar de meest populaire smartphone bedrijven in Nederland, dan staan Apple en Samsung bovenaan de lijst. Zoals eerder vermeld, heeft Apple een marktaandeel van ongeveer 25% en Samsung een marktaandeel van ongeveer 20%.

Huawei volgt op de derde plaats met een marktaandeel van ongeveer 10%. Xiaomi en OnePlus zijn snel opkomende merken in Nederland en hebben elk een marktaandeel van ongeveer 5%. Andere merken zoals Nokia, Motorola en Sony hebben elk een marktaandeel van minder dan 5%.

 

De beste telefoonmerken op basis van kwaliteit en gebruikerservaring

Als we kijken naar de beste telefoonmerken op basis van kwaliteit en gebruikerservaring, dan zijn er enkele merken die eruit springen.

Apple is een van de beste merken als het gaat om de algehele gebruikerservaring. De iPhone-modellen hebben een uitstekende bouwkwaliteit, software en hardware-integratie en hebben de beste camera’s op de markt.

Samsung heeft ook een goede reputatie op het gebied van kwaliteit en innovatie. De Galaxy S-serie en Note-modellen bieden uitstekende functies en specificaties en hebben goede camera’s en schermen.

Huawei staat bekend om zijn innovatieve technologie, vooral op het gebied van camera’s en batterijduur. Het merk heeft echter te maken gehad met enkele uitdagingen vanwege handelssancties vanuit de Verenigde Staten.

Xiaomi heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld en staat bekend om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding en innovatieve functies zoals 5G-connectiviteit.

 

Abonnement met telefoon afsluiten

Er zijn veel verschillende telefoonmerken in Nederland, van de grootste en meest bekende tot de minder bekende Europese en Japanse merken. Apple, Samsung, Huawei en Xiaomi zijn enkele van de grootste merken in Nederland. Er zijn echter ook veel andere merken beschikbaar, zoals Nokia, Sony en Motorola.

Als het gaat om de beste merken op basis van kwaliteit en gebruikerservaring, zijn Apple en Samsung enkele van de beste opties, maar er zijn ook opkomende merken zoals Xiaomi die het overwegen waard zijn.

Uiteindelijk hangt de keuze voor een telefoonmerk af van persoonlijke voorkeur, budget en de gewenste functies en specificaties.

Wil je graag een abonnement afsluiten, waarbij je een telefoon krijgt? Dan kan je gebruik maken van onze vergelijkingstool.

 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de populairste telefoon merken?

Onder de Nederlanders zijn Apple en Samsung de populairste telefoon merken.

 

Welke merken zijn Android?

De volgende telefoon merken maken gebruik van het besturingssysteem Android: Samsung, Xiamoi, Huawei, OnePlus en Oppo.